Hoe we u helpen beschermen tegen scams en fraude met persoonsgegevens

Net als in de offline wereld zijn er oplichters en fraudeurs actief op internet. Google neemt verschillende maatregelen om te voorkomen dat u hier slachtoffer van wordt.

Slechte advertenties (en adverteerders) blokkeren

We hanteren een helder beleid over wie er advertenties mag weergeven via de tools van Google. We hebben ons advertentiebeleid speciaal ontworpen met het oog op gebruikersveiligheid en vertrouwen. Zo staan we geen advertenties toe voor schadelijke downloads, namaakartikelen of advertenties met onduidelijke factureringspraktijken. En als we advertentiefraude ontdekken, blokkeren we niet alleen de advertentie, maar mag de adverteerder ook nooit meer met Google werken.

Duidelijk zijn over kosten

Een van de manieren waarop online criminelen geld verdienen, is door iemands computer of telefoon te gebruiken voor iets dat geld kost (en dat geld komt dan bij de crimineel terecht). Zo kunnen ze een app maken die iemands telefoon sms-berichten kan laten verzenden of een dure telefoonlijn kan laten bellen, waarvoor het slachtoffer vervolgens de kosten moet betalen, die worden geïnd door de fraudeur.

Op telefoons met Android kunt u zien om welke rechten een app vraagt door naar de beschrijving bij het gedeelte 'Machtigingen' te kijken in Google Play. Bekijk deze informatie voordat u een app downloadt om te bepalen of u de app wilt gebruiken. Als u bijvoorbeeld een nieuwe ringtone-app wilt downloaden, kunt u eerst bekijken of die app namens u telefoonoproepen kan uitvoeren. Als u dat verdacht vindt klinken, kunt u ervoor kiezen de app niet te installeren.

Op nieuwere Android-apparaten geven we een melding weer wanneer een app een sms probeert te verzenden naar een telefoonnummer dat u extra kosten kan opleveren. U kunt vervolgens kiezen of u de app toestemming wilt geven om het bericht te verzenden of dat u het wilt blokkeren.