Inhoud vinden die geschikt is voor een leeftijdscategorie

We weten allemaal dat internet enorm groot is. Sommige online inhoud is geschikt voor alle leeftijden, andere inhoud alleen voor volwassenen. Tools zoals SafeSearch en de Veiligheidsmodus van YouTube kunnen inhoud voor volwassenen actief wegfilteren, en met onze rapportagetools kunt u aanstootgevend materiaal melden, zodat wij het kunnen verwijderen.

Google hanteert een streng beleid en communityrichtlijnen waarin wordt uitgelegd hoe onze services mogen worden gebruikt. Als u in Google-services zoals YouTube, Blogger, Google+ of Google Play inhoud of gedrag ziet waarmee onze richtlijnen worden geschonden, kunt u dit gemakkelijk melden via onze tools.

Zo moeten ontwikkelaars van apps op Google Play hun apps een leeftijdscategorie meegeven op basis van het beoordelingssysteem van Google Play. Als een app een onjuiste leeftijdscategorie heeft gekregen of ongepaste inhoud bevat, markeert u de app voor beoordeling. We zullen er dan naar kijken en de app verwijderen als deze ons beleid schendt.

Op YouTube zijn onze beleidsspecialisten 24 uur per dag en 7 dagen per week bezig met het beoordelen van gemarkeerde video's. Als een video onze communityrichtlijnen schendt, wordt deze van de site verwijderd. Als de video niet geschikt is voor alle leeftijden, kan er een leeftijdsbeperking voor worden ingesteld, zodat jongere gebruikers de video niet meer kunnen bekijken. En wanneer YouTube-partners een video uploaden naar onze categorieën Tv-programma's of Films, moeten ze inhoud voor volwassenen als zodanig markeren.

En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Bekijk nog meer veiligheidsfuncties in de toolbar aan de zijkant, en lees meer over wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw kinderen internet op een veilige, leuke en voor hun leeftijd geschikte manier kunnen ontdekken.

Advies van onze partners

Stichting Mijn Kind Online

Ouders en kinderen kijken steeds vaker online video’s, maar er is weinig dat specifiek gericht is op jonge kinderen. Wát er is, wordt versnipperd op internet aangeboden en is daardoor moeilijk te vinden. Daarbij blijkt de meeste content niet geschikt voor kinderen. Het zien van gewelddadige beelden kan schadelijk zijn voor kinderen, ze kunnen er bijvoorbeeld nachtmerries aan overhouden. Ouders dienen er verder rekening mee te houden dat het zien van seksueel expliciete beelden van invloed kan zijn op het beeld dat kinderen van seksualiteit hebben.

Ouders met jonge kinderen doen er goed aan op zoek te gaan naar góede video’s, bijvoorbeeld bij Zappelin Gemist, en die als favoriet op te slaan. Laat uw kind niet dwalen op internet. Tieners laten zich minder makkelijk tegenhouden en zoeken seksuele en gewelddadige video’s vaak juist uit nieuwsgierigheid op. Heeft u een tiener, praat er met hen over. Leg uit dat de beelden opwindend zijn om naar te kijken maar dat ze vaak weinig te maken met wat meiden of jongens in het echt willen.

Veiligheidstools

Ontdek de veiligheidsfuncties van Google die speciaal zijn ontworpen om te beheren wat uw gezinsleden online kunnen bekijken.

Google Zoeken

Ongepaste SafeSearch-resultaten melden

Als u een resultaat op SafeSearch tegenkomt dat niet geschikt is voor kinderen, vragen we u dit te melden. We proberen onze inhoudsfilters voortdurend te verbeteren en dit soort feedback helpt ons SafeSearch veiliger te maken voor iedereen.

Meer informatie

Klik op de ongepaste afbeelding die u ziet in de zoekresultaten om een pagina met meer opties te openen

Klik op Feedback verzenden in de rechterbenedenhoek van het venster met het afbeeldingsresultaat.

YouTube

Twijfelachtige inhoud markeren

Onze beleidsspecialisten zijn doorlopend bezig om u en uw gezin veilig te houden op YouTube. Als u inhoud of gedrag ziet waardoor de communityrichtlijnen van YouTube mogelijk worden geschonden, kunt u dit melden. Als een video onze richtlijnen schendt, wordt deze van de site verwijderd. Als de video de richtlijnen niet schendt maar niet geschikt is voor alle leeftijden, kan er een leeftijdsbeperking voor de video worden ingesteld, zodat jongere gebruikers deze niet kunnen bekijken.

Meer informatie

Als u een video wilt markeren, klikt u op de knop 'Markeren' (het vlaggetje) onder de videospeler.

Klik op de reden voor het markeren die het meest overeenkomt met de schending in de video.

Geef eventuele extra informatie die het beoordelingsteam kan helpen een beslissing te nemen.

Het markeren van video's is anoniem, maar u moet wel zijn ingelogd om de markeringstools te kunnen gebruiken.

Bezoek het Helpcentrum voor informatie over het markeren van een reactie of kanaal.

Google+

Aanstootgevende inhoud melden

Als iemand een ongepaste reactie of een aanstootgevend bericht plaatst op Google+, kunt u dit melden, zelfs vanaf een mobiel apparaat. Google+ hanteert een helder inhoudsbeleid waarin wordt uitgelegd wat er wel en niet gepast is op de site. Als u inhoud of activiteiten ziet die niet aan ons beleid voldoen, kunt u een melding indienen. We kijken 24 uur per dag naar inhoud die wordt gemeld. We kunnen de inhoud verwijderen en de gebruikers die ons beleid schenden, beperkingen opleggen of hun account sluiten.

Meer informatie

Als u een bericht wilt melden, klikt u op de pijl in de rechterbovenhoek van het bericht. Klik vervolgens op 'Spam of misbruik melden'.

Er wordt een pop-upvenster weergegeven waarin u kunt aangeven waarom u een melding indient voor dit bericht.

Zodra u klaar bent, wordt er een rood vlaggetje weergegeven naast het bericht. Als u de melding ongedaan wilt maken, klikt u op het rode vlaggetje.

Als u een melding wilt indienen voor een reactie, plaatst u de muisaanwijzer op de reactie en klikt u op het grijze vlaggetje dat wordt weergegeven.

Google+

Hangouts veilig houden voor iedereen

We willen dat Hangouts veilig is voor iedereen. Als u inhoud of activiteiten ziet die het Beleid inzake gebruikersinhoud en -gedrag van Google+ mogelijk schenden, kunt u dit melden. Dit beleid speelt een belangrijke rol in het veilig en leuk houden van Google+. We kunnen daarom inhoud en beperkingen opleggen of accounts sluiten van gebruikers die ons beleid schenden. U kunt ook een Hangout-gebruiker blokkeren als u deze persoon niet meer wilt zien of horen.

Meer informatie

Als u een Hangout-gebruiker wilt blokkeren, plaatst u de muisaanwijzer op de videominiatuur van die persoon.

Klik op het pictogram 'Negeren'.

Als u een Hangout-gebruiker definitief wilt blokkeren, vinkt u het selectievakje naast 'Definitief verwijderen' aan en selecteert u 'Gereed'.

Blogger

Blogs veilig houden voor iedereen

Er gelden duidelijke richtlijnen over wat voor soort inhoud op Blogger mag worden geplaatst. Als u inhoud ziet die het inhoudsbeleid van Blogger schendt, kunt u dit melden. Alles wat ons beleid schendt, wordt verwijderd. Bovendien plaatsen we een waarschuwingspagina voor inhoud die ons beleid niet schendt maar misschien niet geschikt is voor alle gebruikers.

Meer informatie

Bekijk dit Help-artikel om inhoud te melden.

Selecteer onder aan de pagina het type misbruik om het betreffende contactformulier te openen.

Vul de gevraagde informatie in en klik op 'Verzenden'.

Als u een blog bekijkt die u wilt melden, klikt u boven aan de pagina op het dropdown-menu 'Meer'.

Klik vervolgens op 'Misbruik melden' en volg de stappen om een melding bij Blogger in te dienen over inhoud op die pagina.

Google Play

Ouderlijk toezicht gebruiken om apps te filteren op inhoudsbeoordeling

U kunt de functies voor Ouderlijk toezicht gebruiken om de content te beperken die via Google Play kan worden gedownload of gekocht. Op deze manier kunt u geschikte content voor u en uw gezin vinden.

Meer informatie

Open de Play Store-app op uw apparaat.

Tik in de linkerbovenhoek op het menupictogram.

Tik op 'Instellingen'.

Tik op 'Ouderlijk toezicht'.

Schakel 'Ouderlijk toezicht' in.

Stel een pincode in.

Tik op 'Apps en games'.

Kies de leeftijdscategorie.

YouTube

Een filter instellen om ongepaste inhoud weg te filteren

Als u liever geen inhoud voor volwassenen of inhoud met een leeftijdsbeperking te zien krijgt wanneer u op YouTube surft, scrolt u naar beneden op een YouTube-pagina en schakelt u de Veiligheidsmodus in. De Veiligheidsmodus helpt u mogelijk bezwaarlijke inhoud weg te filteren uit zoekresultaten, gerelateerde video's, afspeellijsten, tv-programma's en films.

Meer informatie

Scrol naar beneden op een YouTube-pagina en klik op het dropdown-menu in het gedeelte 'Veiligheid'.

Selecteer de optie 'Aan' of 'Uit' om de Veiligheidsmodus in of uit te schakelen.

Als u deze instelling wilt vergrendelen, logt u in op uw Google-account.

Zodra u bent ingelogd, heeft u de mogelijkheid deze instelling te vergrendelen.

Google Zoeken

Instellen en er niet meer aan denken. Houd de Veiligheidsmodus vergrendeld.

Als u de Veiligheidsmodus permanent wilt inschakelen, kunt u deze vergrendelen. Telkens wanneer u YouTube opent vanuit die browser, wordt u automatisch ingelogd bij de Veiligheidsmodus.

Meer informatie

Selecteer de optie 'Aan' of 'Uit' om de Veiligheidsmodus in of uit te schakelen.

Als u deze instelling wilt vergrendelen, logt u in op uw Google-account.

Zodra u bent ingelogd, heeft u de mogelijkheid deze instelling te vergrendelen.

Google Play

Onbedoelde of ongewenste aankopen voorkomen

U kunt onbedoelde aankopen op Google Play helpen voorkomen door in te stellen dat bepaalde informatie, zoals een wachtwoord, moet worden ingevoerd voordat een aankoop kan worden gedaan.

Meer informatie

Open de Play Store-app op uw apparaat.

Tik in de linkerbovenhoek op het menupictogram.

Tik op 'Instellingen'.

Tik op 'Verificatie vereisen voor aankopen'.

Selecteer de optie die het beste bij u past. Als u een ouder bent of uw apparaat deelt, raden we u aan de optie 'Voor alle aankopen' te selecteren voor Google Play op dit apparaat.

Meer veiligheidstools bekijken