Grijp in en kijk niet toe

Pesten doet pijn, of dit nu online of offline gebeurt. Leer uw tieners welke communicatie op internet al dan niet acceptabel is. En grijp in als u vermoedt dat uw tiener wordt gepest of meedoet aan pesten. Het advies van onze partners kan ook nuttig zijn wanneer u dergelijke gesprekken wilt voert.

Advies van onze partners

Pestweb

Praat met uw kind over wat hij wel en niet op internet kan zetten:

 • geen privégegevens
 • neutrale foto’s (geen sexy foto’s) of liever zelfs helemaal geen foto’s
 • niet zomaar iedereen een vriend noemen en toevoegen bij sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en G+
 • in het profiel op een site aangeven (als dat kan) dat hij eerst berichtjes zelf wil zien en goedkeuren voor ze op het profiel komen te staan
 • gebruik een nickname
 • houd wachtwoord en inlognamen geheim: ook voor beste vriend(inn)en

Als het toch gebeurt

 • Complimenteer uw kind dat het naar u toegekomen is. Als uw kind slachtoffer van cyberpesten is dan heeft het in eerste instantie behoefte aan steun, aan iemand die naar hem luistert en hem serieus neemt.
 • Neem uw kind het internet niet af. Het lijkt misschien een oplossing om uw kind internet af te nemen, maar het betekent voor een tiener een zware straf.
 • Laat uw kind niet reageren op de mails, berichtjes of filmpjes.
 • Bewaar de pestmail, berichtjes of filmpjes. Het zijn bewijzen die tegen de pester gebruikt kunnen worden. In sommige gevallen kan er zelfs aangifte gedaan worden bij de politie.
 • Blokkeer degene die de mail, het bericht of filmpje stuurde.
 • Benader een site als het gaat om het verwijderen van een naar berichtje of filmpje.
 • Als uw kind iets vervelends mee heeft gemaakt op internet kan hij hiervan ook melding maken op de website meldknop.nl

De rol van de school

Hoewel het cyberpesten vaak thuis achter de computer gebeurt, komen signalen hiervan vaak op school naar voren. Vermoed u dat uw kind gecyberpest wordt? Ga met iemand van school om de tafel om samen na te denken over een goede aanpak. Veel scholen hebben een protocol online pesten. Hierin is vastgelegd hoe met cyberpesten omgegaan wordt door school, leerkrachten, ouders en leerlingen.

U kunt bij Pestweb.nl terecht voor ondersteuning en informatie over cyberpesten en bespreken hoe u het pesten aan kunt pakken.

Veiligheidstools

Ontdek de veiligheidstools van Google die zijn ontwikkeld om uw gezin te helpen hun online reputatie bij te houden.

YouTube

YouTube-reacties beheren

Als iemand ongepaste reacties achterlaat bij uw video's of kanaal, kunt u deze persoon blokkeren op YouTube. Hij of zij kan dan niet meer reageren op uw video's of kanaal en kan u geen privéberichten meer sturen.

Meer informatie

Als u iemand wilt blokkeren op YouTube, gaat u naar de kanaalpagina van die persoon. De URL heeft de notatie www.youtube.com/user/GEBRUIKERSNAAM.

Klik op het tabblad 'Over' van die persoon op het vlagpictogram.

Klik tot slot op 'Gebruiker blokkeren'.

YouTube

Video's delen met precies het juiste publiek

Of u nu een video privé wilt houden, deze met enkele vrienden wilt delen of juist wereldwijd openbaar wilt maken: dat kunt u makkelijk aanpassen in uw privacyinstellingen. Op YouTube zijn video's standaard ingesteld op 'Openbaar', maar u kunt de instellingen gemakkelijk wijzigen via 'Privacyinstellingen' terwijl u de video uploadt. Als u later van gedachten verandert, kunt u de privacy van de geüploade video wijzigen.

Meer informatie

Als u uw privacyinstellingen wilt wijzigen, gaat u naar 'Videobeheer'.

Zoek de video die u wilt wijzigen en klik op de knop 'Bewerken'.

Ga naar het dropdown-menu 'Privacyinstellingen'.

Kies 'Openbaar' om de video te delen met iedereen, 'Niet vermeld' om deze te delen met gebruikers die een link naar de video hebben, of 'Privé' om te delen met specifieke gebruikers.

Klik op 'Wijzigingen opslaan'.

Google+

Ongewenste reacties of tags blokkeren

Als u de berichten van bepaalde personen op Google+ niet meer wilt zien, kunt u hen blokkeren door naar hun profiel te gaan en op '[Naam persoon] melden/blokkeren' te klikken. U kunt ook specifieke berichten verbergen zodat ze niet meer in uw updates worden weergegeven.

Meer informatie

Als u iemand wilt blokkeren vanaf een desktopcomputer, gaat u naar het profiel van die persoon.

Klik aan de zijkant van het profiel op '[Naam persoon] melden/blokkeren'.

Bevestig dat u deze persoon wilt blokkeren.

Google+

Kiezen van welke mensen u updates wilt zien in uw stream

Wat moet u doen als iemand u toevoegt aan zijn of haar kringen, maar u niet geïnteresseerd bent in interactie met die persoon? Als u iemand niet wilt blokkeren, kunt u hem of haar verbergen. Als u een gebruiker verbergt, ontvangt u geen meldingen meer van zijn of haar pagina.

Meer informatie

Open Google+.

Ga naar het profiel of de pagina van die persoon.

Klik op de pijl onder de profielfoto en gegevens.

Selecteer '[Persoon/pagina] verbergen'.

YouTube

De gesprekken rond uw video's beheren

U kunt de reacties op uw YouTube-kanaal gemakkelijk beheren. U kunt reacties verwijderen, of de publicatie van reacties van bepaalde mensen of met bepaalde zoekwoorden uitstellen totdat u ze heeft bekeken.

Meer informatie

Als u reacties wilt beheren, klikt u op de naam in de rechterbovenhoek van een reactie om uw opties te bekijken.

Klik op 'Verwijderen' om de reactie van YouTube te verwijderen.

Of klik op 'Verbannen van kanaal' om een gebruiker te blokkeren zodat deze geen reacties meer kan plaatsen bij video's en uw kanaal.

Bij de instellingen voor reacties kunt u goedkeuring vereisen voor alle nieuwe reacties voordat ze worden geplaatst, of kunt u reacties helemaal uitschakelen.

Via uw instellingen voor reacties kunt u filters instellen om te bepalen wie reacties mag achterlaten in uw kanaal. U kunt ook reacties met bepaalde woorden blokkeren.

Meer veiligheidstools bekijken