Deel uw persoonlijke gegevens alleen als het niet anders kan

Niet elk bericht hoeft met iedereen te worden gedeeld. Het is belangrijk om na te denken voordat u iets deelt, aangezien openbare inhoud kan worden gekopieerd, opnieuw kan worden gedeeld en op internet kan worden verspreid door iedereen die deze vindt. Praat met uw gezin over het beschermen van hun persoonlijke gegevens en help ze vervolgens bij het delen en beschermen van de juiste informatie. Sommige services, zoals Google+, hebben strengere instellingen voor delen voor tienergebruikers dan voor volwassenen, maar veel services kunnen worden aangepast aan de behoeften van elk gezinslid. Praat met uw gezin over welk soort gegevens ze openbaar kunnen delen, welk soort ze mogelijk beter alleen met enkele goede vrienden kunnen delen en welk soort privé moet blijven.

Advies van onze partners

Stichting Mijn Kind Online

Sociale media worden ook voor kinderen steeds normaler. Een groot deel van de kinderen van acht jaar heeft een profiel op een sociaal netwerk of speelt in een virtuele wereld. Het is heel makkelijk voor ze om persoonlijke informatie te delen met anderen, niet alleen hun naam, mailadres en telefoonnummer maar ook foto’s en video’s. Kinderen gebruiken internet meestal om met elkaar te communiceren. En op internet betekent communiceren vaak meteen ook publiceren, zichtbaar voor iedereen. Kinderen zijn vaak helemaal niet blij als ze jaren later terugzien wat ze zelf online hebben gezet. Wijs uw kinderen erop dat wat online gaat er in principe nooit meer afgaat.

Veiligheidstools

Ontdek de veiligheidstools van Google die zijn ontwikkeld om uw gezin te helpen hun online reputatie bij te houden.

YouTube

YouTube-reacties beheren

Als iemand ongepaste reacties achterlaat bij uw video's of kanaal, kunt u deze persoon blokkeren op YouTube. Hij of zij kan dan niet meer reageren op uw video's of kanaal en kan u geen privéberichten meer sturen.

Meer informatie

Als u iemand wilt blokkeren op YouTube, gaat u naar de kanaalpagina van die persoon. De URL heeft de notatie www.youtube.com/user/GEBRUIKERSNAAM.

Klik op het tabblad 'Over' van die persoon op het vlagpictogram.

Klik tot slot op 'Gebruiker blokkeren'.

YouTube

Video's delen met precies het juiste publiek

Of u nu een video privé wilt houden, deze met enkele vrienden wilt delen of juist wereldwijd openbaar wilt maken: dat kunt u makkelijk aanpassen in uw privacyinstellingen. Op YouTube zijn video's standaard ingesteld op 'Openbaar', maar u kunt de instellingen gemakkelijk wijzigen via 'Privacyinstellingen' terwijl u de video uploadt. Als u later van gedachten verandert, kunt u de privacy van de geüploade video wijzigen.

Meer informatie

Als u uw privacyinstellingen wilt wijzigen, gaat u naar 'Videobeheer'.

Zoek de video die u wilt wijzigen en klik op de knop 'Bewerken'.

Ga naar het dropdown-menu 'Privacyinstellingen'.

Kies 'Openbaar' om de video te delen met iedereen, 'Niet vermeld' om deze te delen met gebruikers die een link naar de video hebben, of 'Privé' om te delen met specifieke gebruikers.

Klik op 'Wijzigingen opslaan'.

Google+

Ongewenste reacties of tags blokkeren

Als u de berichten van bepaalde personen op Google+ niet meer wilt zien, kunt u hen blokkeren door naar hun profiel te gaan en op '[Naam persoon] melden/blokkeren' te klikken. U kunt ook specifieke berichten verbergen zodat ze niet meer in uw updates worden weergegeven.

Meer informatie

Als u iemand wilt blokkeren vanaf een desktopcomputer, gaat u naar het profiel van die persoon.

Klik aan de zijkant van het profiel op '[Naam persoon] melden/blokkeren'.

Bevestig dat u deze persoon wilt blokkeren.

Google+

Kiezen van welke mensen u updates wilt zien in uw stream

Wat moet u doen als iemand u toevoegt aan zijn of haar kringen, maar u niet geïnteresseerd bent in interactie met die persoon? Als u iemand niet wilt blokkeren, kunt u hem of haar verbergen. Als u een gebruiker verbergt, ontvangt u geen meldingen meer van zijn of haar pagina.

Meer informatie

Open Google+.

Ga naar het profiel of de pagina van die persoon.

Klik op de pijl onder de profielfoto en gegevens.

Selecteer '[Persoon/pagina] verbergen'.

YouTube

De gesprekken rond uw video's beheren

U kunt de reacties op uw YouTube-kanaal gemakkelijk beheren. U kunt reacties verwijderen, of de publicatie van reacties van bepaalde mensen of met bepaalde zoekwoorden uitstellen totdat u ze heeft bekeken.

Meer informatie

Als u reacties wilt beheren, klikt u op de naam in de rechterbovenhoek van een reactie om uw opties te bekijken.

Klik op 'Verwijderen' om de reactie van YouTube te verwijderen.

Of klik op 'Verbannen van kanaal' om een gebruiker te blokkeren zodat deze geen reacties meer kan plaatsen bij video's en uw kanaal.

Bij de instellingen voor reacties kunt u goedkeuring vereisen voor alle nieuwe reacties voordat ze worden geplaatst, of kunt u reacties helemaal uitschakelen.

Via uw instellingen voor reacties kunt u filters instellen om te bepalen wie reacties mag achterlaten in uw kanaal. U kunt ook reacties met bepaalde woorden blokkeren.

Meer veiligheidstools bekijken