Basisprincipes voor gezinsveiligheid

Dit zijn een paar snelle suggesties waarmee drukke ouders hun gezin kunnen beschermen op internet.

 1. Praat met uw gezin over online veiligheid. Wees duidelijk over de regels en verwachtingen die gelden op het gebied van technologie en de gevolgen bij ongepast gebruik. Het belangrijkste is dat kinderen u om hulp durven vragen wanneer ze voor moeilijke beslissingen komen te staan. Zo kunt u uw kinderen helpen om zelfstandig en met een veilig gevoel te internetten, en weten ze wie ze om hulp moeten vragen (u dus) wanneer ze vragen hebben.
 2. Gebruik technologie samen. Dit is een goede manier om online veiligheid aan te leren, en het biedt mogelijkheden om onderwerpen over online veiligheid aan te snijden wanneer die zich voordoen.
 3. Bespreek online services en websites. Praat met uw gezin over de sites die ze graag bezoeken en wat gepast is voor elk gezinslid.
 4. Scherm wachtwoorden af. Leer uw gezin veilige online wachtwoorden in te stellen. Herinner kinderen eraan dat ze hun wachtwoorden niet aan anderen mogen geven, behalve misschien aan volwassenen die ze vertrouwen, zoals hun ouders. Zorg dat ze er een gewoonte van maken om bij hun online accounts uit te loggen wanneer ze openbare computers gebruiken op school, in een café of in de bibliotheek.
 5. Gebruik privacyinstellingen en opties voor delen. Er zijn veel sites voor het delen van informatie, foto's, video's, statusupdates en meer. Veel van deze services bieden privacyinstellingen en -opties waarmee u kunt bepalen wie uw inhoud kan zien voordat u deze uploadt. Bespreek met uw gezin wat wel en niet openbaar zou kunnen worden gedeeld. Help hen de privacy van anderen te respecteren door persoonlijke details over familie of vrienden privé te houden en mensen niet bij naam te noemen in openbaar gedeelde inhoud.
 6. Controleer de leeftijdsbeperkingen. Veel online services (waaronder Google) hebben leeftijdsbeperkingen die bepalen wie hun services kan gebruiken. U moet bijvoorbeeld een minimumleeftijd hebben om een Google-account te kunnen maken, en sommige Google-producten zijn beperkt tot gebruikers van achttien jaar en ouder. Controleer altijd de gebruiksvoorwaarden van een website voordat u uw kind toestaat een account aan te maken, en vertel uw kinderen duidelijk welke sites en services ze mogen gebruiken en welke niet.
 7. Leer uw gezin verantwoordelijk te communiceren. Een goede vuistregel is: als u het iemand niet in zijn gezicht zou zeggen, doe dat dan ook niet in een sms, e-mail, chatbericht of reactie op iemands pagina. Praat over wat het met de gevoelens van een ander doet als je iets online zegt en bedenk regels voor het hele gezin die duidelijk maken wat je wel en niet kunt zeggen.
 8. Praat met andere volwassenen. Bespreek online veiligheid met vrienden, familie, docenten, coaches en mentors. Andere ouders en mensen die beroepshalve met kinderen werken, kunnen u vaak uitstekend helpen om de juiste beslissingen voor uw gezin te nemen, vooral als het om technologie gaat waar u weinig bekend mee bent.
 9. Bescherm uw computer en identiteit. Gebruik antivirussoftware en werk deze regelmatig bij (tenzij u een Chromebook gebruikt, waarvoor u geen antivirussoftware nodig heeft). Bespreek binnen het gezin welk soort persoonlijke gegevens niet online moeten worden geplaatst, zoals een burgerservicenummer, telefoonnummer of huisadres. Leer iedereen geen bestanden te accepteren of e-mailbijlagen te openen van onbekende mensen.
 10. Blijf bij. Online veiligheid is niet een eenmalig iets: technologie ontwikkelt zich, net als de behoeften van uw gezin. Blijf in gesprek. Pas de regels aan, controleer of iedereen vooruitgang boekt en maak tijd vrij voor regelmatig overleg.

Advies van onze partners

Stichting Mijn Kind Online

Hoe kunt u praten met uw kinderen over veilig internetten?

Hoe meer belangstelling u toont voor de digitale wereld van uw kinderen en de dingen die ze daar doen, en hoe meer u laat blijken dat u daar graag met ze over wilt praten, hoe meer uw kinderen zich zullen openstellen en des te meer ze openstaan voor uw suggesties. Hoe voert u de dialoog op een goede manier? Hier drie tips:

 1. Bedenk dat u geen internet-expert hoeft te zijn.

  Om zinvolle spelregels af te spreken, zoals een maximale internet-tijd, hoeft u geen deskundige te zijn. U zult zich natuurlijk moeten verdiepen, maar u komt al heel ver met uw gezonde verstand.

 2. Stel de juiste vragen.

  Stel de goede vragen en uw kind brandt los, let maar op. Niet ‘die contacten op internet kun je toch geen echten vrienden noemen?’ maar:

  • Wat vind jij: belazert iemand de boel op internet, als hij of zij z’n foto’s mooier heeft gemaakt met een fotobewerkingsprogramma, bijvoorbeeld door z’n puistjes weg te werken?
  • Stel, jij zou zelf kinderen hebben die je wegwijs moest maken op internet. Wat zou je dan het eerst leren?
 3. Praat over de positieve kanten van internet en sociale media.

  Internet en sociale media spelen een grote rol in het leven van jongeren. Help ze om daar het beste uit te halen. Sociale media zijn een mooi platform om een goed doel te steunen, contact te houden met een langdurig zieke klasgenoot of een actie op te zetten. In het Handboek Goed Doen 2.0 staan praktische adviezen om positief met sociale media om te gaan. Het laat zien hoeveel goed je kunt doen met sociale media.

Veiligheidstools

Ontdek de top 5 veiligheidsfuncties van Google die speciaal zijn ontworpen om uw gezin online te beschermen.

Google Play

Ouderlijk toezicht gebruiken om apps te filteren op inhoudsbeoordeling

U kunt de functies voor Ouderlijk toezicht gebruiken om de content te beperken die via Google Play kan worden gedownload of gekocht. Op deze manier kunt u geschikte content voor u en uw gezin vinden.

Meer informatie

Open de Play Store-app op uw apparaat.

Tik in de linkerbovenhoek op het menupictogram.

Tik op 'Instellingen'.

Tik op 'Ouderlijk toezicht'.

Schakel 'Ouderlijk toezicht' in.

Stel een pincode in.

Tik op 'Apps en games'.

Kies de leeftijdscategorie.

YouTube

Een filter instellen om ongepaste inhoud weg te filteren

Als u liever geen inhoud voor volwassenen of inhoud met een leeftijdsbeperking te zien krijgt wanneer u op YouTube surft, scrolt u naar beneden op een YouTube-pagina en schakelt u de Veiligheidsmodus in. De Veiligheidsmodus helpt u mogelijk bezwaarlijke inhoud weg te filteren uit zoekresultaten, gerelateerde video's, afspeellijsten, tv-programma's en films.

Meer informatie

Scrol naar beneden op een YouTube-pagina en klik op het dropdown-menu in het gedeelte 'Veiligheid'.

Selecteer de optie 'Aan' of 'Uit' om de Veiligheidsmodus in of uit te schakelen.

Als u deze instelling wilt vergrendelen, logt u in op uw Google-account.

Zodra u bent ingelogd, heeft u de mogelijkheid deze instelling te vergrendelen.

Chrome

Beheren wat uw gezin ziet op internet

Als u wilt bepalen welke sites uw gezin kan bezoeken op internet, kunt u in Google Chrome de functie 'Gebruikers met beperkte rechten' gebruiken. Door gebruikers met beperkte rechten in te stellen, kunt u de pagina's bekijken die de gebruiker heeft bezocht en de sites blokkeren waarvan u niet wilt dat de gebruiker deze ziet.

Meer informatie

Als u een gebruiker met beperkte rechten wilt instellen voor uw Chromebook, begint u op het hoofdinlogscherm. Klik op 'Gebruiker toevoegen

Selecteer aan de rechterkant van het scherm de optie 'Een gebruiker met beperkte rechten maken'.

Klik op 'Een gebruiker met beperkte rechten maken'.

Log in op het account waarin de gebruiker met beperkte rechten wordt beheerd en klik op 'Volgende'.

Selecteer een gebruikersnaam, wachtwoord en afbeelding voor de gebruiker met beperkte rechten. Klik op 'Volgende'.

Android

De toegang beperken tot alleen goedgekeurde apps en games

Wilt u uw tablet kunnen delen zonder al uw bestanden en instellingen te delen? Op tablets met Android 4.3 en hoger kunt u beperkte profielen maken die de toegang beperken die andere gebruikers hebben tot functies en inhoud op uw tablet.

Meer informatie

Als u de eigenaar van de tablet bent, raakt u 'Instellingen → Gebruikers → Gebruiker of profiel toevoegen' aa.

Tik op 'Beperkt profiel' → 'Nieuw profiel' en geef het profiel een naam.

Gebruik de AAN/UIT-schakelaars en instellingen om de toegang tot functies, instellingen en apps te beheren.

Druk op de aan/uit-knop om terug te keren naar het vergrendelingsscherm en raak het pictogram voor het nieuwe profiel aan.

Zodra alles is ingesteld, is het startscherm leeg. Raak het pictogram 'Alle apps' aan om aan de slag te gaan met het nieuwe profiel.

Meer veiligheidstools bekijken