Ontdek wat er nieuw is en bekijk onze innovaties

 • In de videoserie Discovering Data Centers komt u meer te weten over de innovatie van Google-datacenters.

  Een serie animatievideo's over de innovatie van datacenters

  2022

  Discovering Data Centers is een serie animatievideo's over de innovatie achter Google-datacenters. Kom meer te weten over het technologisch vernuft dat de Google-datacenters wereldwijd en op grote schaal draaiende houdt. Ontdek de wisselwerking tussen ontwerp, technologie, processen en duurzaamheid die datacenters zo fascinerend maakt. Kijk seizoen 1 en 2 hier.

 • Verhalen uit de datacenterhoofdstad van de wereld

  Verhalen uit de datacenterhoofdstad van de wereld

  2022

  Google is trots op onze aanwezigheid in Noord-Virginia, een wereldwijde hub voor de digitale economie. We hebben er niet alleen meerdere datacenters staan, maar helpen ook lokale maatschappelijke organisaties om het leven van mensen te verbeteren. Maak kennis met 2 inspirerende lokale organisaties: Global Inheritance en Mobile Hope. Samen promoten we STEM-educatie bij jonge vrouwen en willen we dakloosheid onder jongeren tegengaan.

 • Trap in 6 Pancras Square

  Ons milieurapport

  2021

  Onze duurzame bedrijfsvoering is al vanaf dag 1 een kernwaarde van Google. In ons milieurapport beschrijven we hoe we de milieuvoetafdruk van onze activiteiten verkleinen en mensen over de hele wereld helpen om duurzamer te leven.

 • Logo van Where the Internet Lives met een datacenterserver

  Een podcast over datacenters en de mensen die ze draaiende houden

  2021

  Where the Internet Lives is terug. In deze podcast hoor je over de fascinerende wereld van datacenters en de technologie, mensen en plaatsen die het internet draaiende houden. Luister naar seizoen 2 en maak kennis met de mensen die onze datacenters ontwerpen, bouwen en beheren. Luister hier.

 • Een technicus controleert grote, tot het plafond reikende leidingen van een waterzuiveringsinstallatie in het datacenter van Google in België.

  Onze inzet voor waterbeheer

  2021

  Google heeft zich tot doel gesteld om vanaf 2030 meer water aan te vullen dan we verbruiken en de watervoorziening te steunen in de regio's waar we actief zijn. Dat betekent dat Google gemiddeld 120% van het water dat we in onze kantoren en datacenters verbruiken, zal aanvullen.

 • Voorbeeld van een natuurlijke bron van geothermische energie op het aardoppervlak

  Op weg naar volledig CO2-vrije energie

  2021

  We doen mee aan een baanbrekend geothermisch project dat het elektriciteitsnet in de buurt van onze datacenters in Nevada continu van schone energie zal voorzien. Dankzij ontwikkelingen in schone technologieën, zoals geothermische energie, en het gebruik van CO2-intelligente computing in onze datacenters, komen we steeds dichter bij ons doel om in 2030 volledig op CO2-vrije energie te draaien.

 • Een Google-datacenter met zonnepanelenveld

  Schonere datacenters op batterijen

  2020

  We installeren het eerste op batterijen gebaseerde systeem in een hyperscale datacenter om de generatoren te vervangen. Met dit systeem houden we de zoekopdrachten, e-mails en video's van onze gebruikers online en stappen we over van vervuilende dieselgeneratoren naar een energiebron die het elektriciteitsnet versterkt.

 • Google-CEO Sundar Pichai

  Een CO2-vrije toekomst waarmaken

  2020

  Wij zijn het eerste grote bedrijf dat er vol voor gaat om al onze datacenters en campussen wereldwijd volledig op CO2-vrije energie te draaien. We streven ernaar om dit doel in 2030 te hebben waargemaakt. CEO Sundar Pichai vertelt meer over ons voortdurende streven om op CO2-vrije energie te draaien.

 • Video met Joe Kava, VP van Google Datacenters

  In een Google-datacenter

  2020

  Bekijk een rondleiding door een Google-datacenter, luister naar een gesprek met onderdirecteur Joe Kava en ontdek meer over de 6 lagen fysieke beveiliging die onze gebruikersgegevens veilig houden.

 • Google-datacenter en windturbines in Nederland

  Onze datacenters werken nu harder wanneer de zon schijnt en de wind waait

  2020

  Met ons CO2-intelligente computerplatform hebben we een volgende stap gezet in ons streven om volledig op CO2-vrije energie te draaien. Dit unieke systeem voor onze hyperscale datacenters stemt de timing van flexibele computertaken af op momenten dat CO2-zuinige voedingsbronnen de meeste stroom beschikbaar hebben.

 • Een gangpad tussen de servers in ons datacenter in Mayes County, Oklahoma

  Datacenters zijn efficiënter dan ooit

  2020

  Zelfs nu de vraag naar cloudcomputing is geëxplodeerd, is het elektriciteitsverbruik van datacenters wereldwijd bijna gelijk gebleven dankzij efficiënter energiegebruik. Hoe persen we meer energie uit elk elektron? Het antwoord ligt in onze onuitputtelijke inzet om energieverspilling tegen te gaan bij al onze werkzaamheden.

 • Koeltorens in Saint-Ghislain

  De Europese infrastructuur van Google

  2019

  Digitale transformatie is zowel een uitdaging als een kans voor de Europese economie. In 2019 deed Copenhagen Economics onderzoek naar de inspanningen van Google om de Europese economie te ondersteunen en energie-efficiënt te werken.

 • Buitenkant van een datacenter in Finland

  Digitale kansen in Europa

  2019

  Google is van plan om in de komende 2 jaar € 3 miljard te investeren om onze datacenters in Europa uit te breiden. Daarmee komt onze totale investering in de Europese internetinfrastructuur op € 15 miljard sinds 2007. Onze investeringen genereren economische activiteit in Europa en bieden jaarlijks ruim 13.000 fulltimebanen in de EU.

 • Zonnepanelenveld

  Onze grootste inkoop van hernieuwbare energie ooit

  2019

  Google heeft de grootste hoeveelheid hernieuwbare energie ooit ingekocht. Hierdoor zal ruim $ 2 miljard worden geïnvesteerd in nieuwe energie-infrastructuur, waaronder miljoenen zonnepanelen en honderden windmolens op 3 continenten.

 • Windmolens in de sneeuw

  100% hernieuwbare energie, voor het tweede jaar op rij

  2019

  In 2017 bereikten we voor het eerst onze langetermijndoelstelling om 100% van ons wereldwijde jaarlijkse energieverbruik te compenseren met de inkoop van hernieuwbare energie. In 2018 compenseerden we opnieuw 100% van ons jaarlijkse energieverbruik met de inkoop van zonne- en windenergie.

 • Gekleurde koeltorens

  Google-datacenters en de gemeenschap

  2018

  Bij Google geven we om de gemeenschap waarin we werken en wonen. Onze datacenters dragen 24/7 bij aan een goede werking van het internet, ondersteunen lokale economieën en scheppen banen. Lees meer over de positieve impact van onze datacenters in het rapport van Oxford Economics voor de VS en het rapport van Copenhagen Economics voor Europa.

 • Zonnepanelenveld

  100% hernieuwbare energie, en dat is pas het begin

  2017

  In 2017 bereikten we een fantastische mijlpaal door 100% hernieuwbare energie in te kopen om het jaarlijkse energieverbruik van onze wereldwijde activiteiten, waaronder onze datacenters en kantoren, te compenseren. Daarnaast zetten we ons in voor een groenere energievoorziening in het algemeen. Niet alleen voor onszelf, maar voor iedereen.

 • Muurschilderingen op datacenters

  Het Data Center Mural Project

  2016

  Datacenters spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Daarom vroegen we 4 kunstenaars om onze datacenters in Oklahoma, Iowa, Ierland en België in een nieuw jasje te steken. Bekijk video's en ontdek wat de kunstenaars inspireerde om datgene wat binnen in de datacenters gebeurt aan de buitenkant te weerspiegelen.

 • Beveiligingspost van een datacenter

  Virtuele rondleiding door een datacenter van Google

  2015

  Mensen vragen vaak hoe een Google-datacenter er vanbinnen uitziet. In deze virtuele 360°-rondleiding door ons datacenter in The Dalles, Oregon, ziet u waar de Google-cloud is gevestigd en welke geavanceerde beveiligingsmaatregelen we nemen om alle klantgegevens en onze eigen aangepaste infrastructuur te beschermen.

 • Leidingen in een datacenter

  Betere efficiëntie dankzij onze gegevens

  2014

  In ons voortdurende streven naar maximale efficiëntie hebben we software ontwikkeld om onze datacenters te optimaliseren door ons energieverbruik te voorspellen en te sturen. In 2014 hebben we ons model gedeeld zodat andere bedrijven in onze voetsporen konden treden en de efficiëntie van hun datacenters op dezelfde manier konden verbeteren.

 • Buitenkant van een datacenter

  Betere toegang tot hernieuwbare energie

  2013

  De vraag naar hernieuwbare energie neemt toe. Daarom werken we samen met energieleveranciers aan schaalbare oplossingen om meer schone energie te kunnen leveren. In 2013 sloegen we de handen ineen met Duke Energy voor een pilot van een nieuwe overeenkomst waarbij bedrijven rechtstreeks hernieuwbare energie inkopen bij het energiebedrijf.

 • Dataservers

  Dit zijn wij, vanbinnen en vanbuiten

  2012

  Voor de eerste keer kan iedereen een blik werpen op de locaties waar onze producten, zoals Zoeken, YouTube, Gmail, Drive en Foto's, worden uitgevoerd. Bekijk onze fotogalerij met foto's van de technologie, mensen en locaties die ervoor zorgen dat de producten van Google 24/7 online zijn.

 • Man die aan een leiding werkt

  Certificering voor onze strenge milieunormen

  2011

  In 2011 werden we het eerste grote internetbedrijf dat een externe certificering behaalde voor onze hoge normen op het gebied van milieubescherming en veiligheid op de werkvloer in al onze datacenters in de Verenigde Staten en Europa. Dit heeft onze inzet om het milieu en onze medewerkers te beschermen nog verder versterkt.

 • Windmolens

  Onze gemeenschappen voorzien van duurzame energie

  2010

  We streven ernaar zoveel mogelijk schone energie te gebruiken, maar we worden beperkt doordat er weinig hernieuwbare opties zijn. Sinds 2010 kopen we hernieuwbare energie in van windmolenparken in de buurt van onze datacenters. Hierdoor gebruiken we schone energie in onze datacenters en zorgen we voor meer groene elektriciteit in de gebieden waar we actief zijn.

 • Spreker in auditorium

  Onze nieuwe kennis delen

  2009

  In 2009 zijn we met onze collega's bij elkaar gekomen om te bespreken hoe we de branche groener en efficiënter kunnen maken. Daarna volgde een evenement over de efficiëntiedoelen van de verschillende regio's en klimaten, plus een topbijeenkomst over de milieubelasting en voordelen van het internet.

 • Grafiek van ons driemaandelijkse energiegebruik

  Toonaangevende efficiëntie openbaar maken

  2008

  De meeste bedrijven praten niet over hun werkelijke efficiëntie. Sinds 2008 delen we onze efficiëntieprestaties om zo onze branchegenoten te stimuleren. Sindsdien publiceren we gedetailleerde, uitgebreide gegevens over al onze datacenters.

 • Datacenter aan het water

  Het eerste CO2-neutrale internetbedrijf

  2007

  Onze datacenters verbruiken veel minder energie dan een gemiddeld datacenter. Als u ons gebruik van hernieuwbare energie en onze CO2-compensatie daaraan toevoegt, dan is onze ecologische voetafdruk nul. We zijn al sinds 2007 CO2-neutraal en we zijn blij dat andere technologiebedrijven ons voorbeeld hebben gevolgd.

 • Datacenterleidingen

  Efficiënte datacenters ontwerpen

  2003

  In 2003 ontwierpen we mobiele datacenters: zeecontainers die waren ingericht met servers en koelapparatuur. Deze datacenters waren gemakkelijker te bouwen en energiezuiniger. In 2006 stapten we over naar nieuwere ontwerpen die dezelfde voordelen boden en bovendien flexibeler waren.

 • Serverrijen

  Baanbrekende, zeer efficiënte servers

  2001

  We ontwerpen al sinds 2001 onze eigen servers om zo het energieverbruik tot een minimum te beperken. Door zeer efficiënte stroomvoorzieningen te gebruiken en de batterijen rechtstreeks in de apparaten te plaatsen, hebben we enkele van de meest efficiënte servers in de branche gebouwd.