Defensie Conditie Proef (DCP)

Defensie Conditie Proef (DCP)

Jaarlijks leggen alle militairen de defensie conditie proef (DCP) af. De DCP is sinds 2009 verplicht voor militairen om af te leggen. Als militair heb je nu eenmaal een fysiek beroep en dien je een bepaalde basisconditie te hebben. Lees hier uit welke eisen de defensie conditie proef bestaat en hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden.

De eisen van de defensie conditie proef

Allereerst is het van belang om te weten uit welke eisen deze conditie proef bestaat.  De zwaarste eis voor mannen bestaat uit 2400 meter hardlopen, 20 push ups en 30 sit ups. Voor vrouwen geldt als zwaarste eis: 1900 meter hardlopen, 10 push ups, 20 sit ups. Deze eis geldt voor iedereen in de leeftijdscategorie tot en met 30 jaar. Vanaf de leeftijd van 30 jaar worden de eisen van de DCP lager voor zowel mannen als vrouwen. In onderstaande plaatje staan de exacte fysieke eisen van de DCP vermeld:

defensie conditie proef

Hoe train je voor de defensie conditie proef (DCP)?

Het is van belang dat je jezelf goed voorbereidt op de fysieke eisen, zodat je zeker weet dat je de eisen haalt. Het is verstandig om de onderdelen afzonderlijk te trainen, zodat je voortdurend goed kunt herstellen van de trainingsprikkels. Echter, vergeet niet dat de test aaneengesloten afgenomen wordt. Dus als je voor jezelf een trainingsschema hebt gemaakt, vergeet dan niet om een keer alle onderdelen achter elkaar uit te voeren! Dit maakt een enorm verschil!

Om een perfecte voorbereiding te hebben, volg dan ons opbouwende Defensiefit Trainingsprogramma. Dit programma bereidt jou voor op de DCP onderdelen. Dan werk je gestructureerd aan je conditie en kracht, en geef je je lichaam elke keer de juiste trainingsprikkel om van te herstellen, zodat je zeker weet dat je optimaal traint, en maximale vooruitgang boekt.

Vind je het leuk om gericht te trainen voor de DCP of om te verbeteren op de DCP? Volg dan ons Defensiefit Trainingsprogramma om doelgericht je DCP-prestaties te verbeteren:

Defensiefit Trainingsprogramma >>

Fysieke eisen korps mariniers, commando’s en lucht mobiel

Om marinier, commando of luchtmobiel-er te worden, gelden hogere fysieke eisen. De ingangseisen voor de speciale eenheden van de mariniers (NLMARSOF) bestaan uit: 2800 meter hardlopen in 12 minuten, 40 push ups in 2 minuten, 60 sit ups in 2 minuten, 8 pull ups bovenhands in eigen tijd, 50 squats in 2 minuten. Hiernaast moet je 10 kilometer kunnen hardlopen binnen 45 minuten. Dit zijn de minimale eisen, dus hoe meer herhalingen je kunt maken, hoe beter 🙂

Toen ik mijn eisen ging afleggen, had ik mijzelf goed voorbereid. Ik heb mijn scorelijstje nog bewaard. Ik heb toen 3410 meter hardgelopen in 12 minuten, 87 push ups in 2 minuten, 103 sit ups in 2 minuten, 21 pull ups bovenhands in eigen tijd en 76 squats in 2 minuten.

DCP eisen; hoe scoor jij op de DCP?

Hoe scoor jij op de fysieke eisen van de defensie conditie proef? Laat hieronder weten hoe je scoort op de DCP, en wat je resultaten zijn; dat zou ik leuk vinden!

Succes & zet ‘m op!

Djack 🙂