Soms heb je gewoon een rijpe banaan nodig, of het nu voor in een bepaald recept is, of omdat je ontzettend veel trek hebt in een zoet, romig hapje. Wat de reden ook is, er zijn een paar manieren om het rijpingsproces te versnellen. De papieren zak is het beste voor bananen die je zo wilt eten, terwijl de oven perfect werkt voor bananen die je in een recept gaat verwerken. Lees verder om te zien hoe je het op beide manieren doet!

Methode 1
Methode 1 van 2:

In een papieren zak

  1. Door de bananen met ander fruit in de zak te doen, maximaliseer je de hoeveelheid ethyleengas dat vrijkomt. Ethyleengas is de substantie die fruit produceert als het rijp wordt. Dit helpt het rijpingsproces te versnellen, waardoor jij een zachte, romige banaan krijgt.
  2. Zorg dat de tomaat niet overrijp is, want dan kan hij openbarsten in de zak. Als je geen appel of tomaat hebt, is een peer ook goed.
  3. Rol de bovenkant van de zak dicht zodat het gas bij het fruit blijft.
  4. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat er meer ethyleengas wordt geproduceerd, waardoor het rijpen nog sneller gaat.
  5. Laat het fruit een nacht in de zak zitten. Kijk de volgende ochtend naar de bananen of ze rijp genoeg zijn. Zo niet, doe de zak dan weer dicht en controleer de bananen elke 12 uur tot ze rijp genoeg zijn.
    • Met deze methode worden groene bananen meestal binnen 24 uur rijp, dat zie je als de schil geel of geel met bruine vlekjes wordt.
Methode 2
Methode 2 van 2:

In de oven

  1. Als de oven een lamp heeft, zet die dan aan zodat je de bananen goed in de gaten kunt houden.
  2. Leg het niet te vol, drie of vier bananen per bakplaat is meestal genoeg. Let op dat deze methode niet goed werkt met erg groene bananen, ze moeten al bijna rijp zijn voor het beste resultaat.
  3. Hoe lang je ze er in laat is afhankelijk van waar je ze voor gaat gebruiken.
  4. De schil wordt dan helemaal zwart en het fruit zal perfect zijn om in een smoothie of in gebak te gebruiken.
  5. Als je de bananen er net lang genoeg in laat zitten tot de schil iets donkerder geel wordt zonder dat er donkere plekken op komen, kun je ze zo eten. Houd ze goed in de gaten zodat je weet wanneer je ze er uit moet halen.
    • Leg de bananen in de koelkast als je ze uit de oven hebt gehaald om het rijpingsproces te stoppen. Eet ze als ze helemaal zijn afgekoeld.

Tips

  • Hang bananen aan een haak om het hangen aan de boom te simuleren, zodat ze in 2 tot 3 dagen langzaam rijp worden als je ze niet meteen rijp wilt hebben.
  • Bananen worden in een tros sneller rijp dan apart.

Waarschuwingen

  • Leg onrijpe bananen niet in de koelkast als je wilt dat ze later nog rijp worden. De koude temperaturen onderbreken het rijpingsproces en als je ze uit de koelkast haalt worden ze misschien helemaal niet meer rijp.
  • Hoewel sommige mensen groene bananen lekkerder vinden, zijn onrijpe bananen moeilijker te verteren omdat ze veel zetmeel bevatten.

Benodigdheden

  • Onrijpe bananen
  • Papieren zak
  • Rijpe tomaat
  • Rijpe appel
  • Bakplaat


Over dit artikel

Bijdragen van:
wikiHow-redacteur
Dit artikel is nagelezen door onze redactie, die artikelen controleert op juistheid en compleetheid.

Ons team van deskundigen loopt het werk van de redactie na om te zorgen dat artikelen die op wikiHow te lezen zijn aan alle kwaliteitseisen voldoen. Dit artikel is 39.176 keer bekeken.
Deze pagina is 39.176 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.