Wil jij prachtig, lang haar waar mensen zich voor omdraaien om het te bewonderen? Veel van ons dromen ervan lang, glanzend haar te hebben, maar niet iedereen weet hoe je dat moet krijgen. De meesten van ons realiseren zich niet dat wat je tot je neemt effect heeft op je haar. Goede haarverzorging helpt ook als je wilt voorkomen dat je haar breekt. Lees verder om te leren hoe je zo snel mogelijk lang haar krijgt. Deze methodes maken je haar ook gezonder en dikker.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Goed voor je haar zorgen

  1. 1
    Verander de manier waarop je je haar wast. Hoe vaak je je haar wast, en op welke temperatuur, heeft invloed op de lengte van je haar. Dat komt omdat het van iedere dag wassen of wassen met heet water uitdroogt waardoor het broos wordt. Dat zorgt ervoor dat het afbreekt zodat het niet langer of dikker kan worden. De oplossing? Was je haar niet vaker dan 3 keer per week en gebruik zo koud mogelijk water.
    • In het begin zal je haar wat vetter worden als je het minder vaak gaat wassen. Draag een paar dagen een petje of hoedje totdat je hoofdhuid er aan gewend is om minder vet te produceren. Het duurt niet lang!
    • Als je een hekel hebt aan een koude douche, was je haar dan in de wasbak met koud water. Als je gaat douchen, doe dan een douchemuts op.
  2. 2
    Droog je haar voorzichtig af. Droog jij je haar heel ruw af met een handdoek, borstel je het dan en föhn je het vervolgens droog? Dan breek je je haar! Het krijgt dan niet de kans om lang en sterk te worden omdat jij het niet voorzichtig genoeg behandelt als het nat is. Zie je haar als een kledingstuk dat gemaakt is van een delicate stof; dat gooi je toch ook niet zomaar in de droger? Je legt het voorzichtig neer om aan de lucht te drogen! Behandel je haar net zo voorzichtig. Na het wassen dep je het droog met een handdoek en laat je het aan de lucht droog worden.
    • Borstel je haar niet als het nat is. Nat haar breekt makkelijker dan droog haar. Als je het uit de knoop wilt halen, gebruik dan je vingers of een kam met wijde tanden.
    • Föhn je haar niet, behalve voor speciale gelegenheden. Als je je haar te vaak föhnt kan het gaan breken en pluizen en krijg je gespleten punten, en dat is niet makkelijk meer te repareren; je zult moeten wachten tot er nieuw haar uitgroeit.
  3. 3
    Gebruik geen schadelijke chemicaliën op je haar. De shampoo en conditioner die je gebruikt kunnen wellicht bijdragen aan je trage haargroei. De meeste shampoos die je in de winkel koopt bevatten sulfaten, die je haar van zijn natuurlijke vetten ontdoet waardoor het makkelijk beschadigt. Conditioners bevatten vaak siliconen die een chemisch laagje om je haar heenleggen, waardoor je het daarna weer met een sterke shampoo moet wassen. Deze cyclus is slecht voor je haar! Hier lees je wat je beter kunt doen:
    • Was je haar een keer met een sterke shampoo om de siliconen eruit te wassen. Doe er geen conditioner in; haal het voorzichtig uit de knoop en laat het zo drogen.
    • Laat je haar een paar dagen met rust. Doe er niets mee - was het niet, maak het niet steil en doe er geen stylingproducten in.
    • De volgende keer dat je het wast gebruik je een natuurlijke shampoo. Kijk op het etiket of de shampoo alleen maar natuurlijke olie en andere natuurlijke ingrediënten bevat, maar geen chemicaliën. Je kunt er ook voor kiezen om helemaal geen shampoo meer te gebruiken!
    • Doe wat verdunde appelazijn in je haar. Dit werkt heel goed als conditioner, en als het droog is ruikt je haar helemaal niet naar azijn. Voor een diepe verzorging kun je kokosolie gebruiken. Je wilt al snel nooit meer terug naar al die rommel vol chemicaliën die je eerst gebruikte.
  4. 4
    Probeer natuurlijke stylingtechnieken en -producten. Begin ook met mildere methoden om je haar in model te brengen. Hete apparaten zoals de krultang, steiltang of föhn moet je heel spaarzaam gebruiken. Verruil chemische producten voor natuurlijke versies. Zo krijgt je haar de kans om lang en sterk te worden en zijn eigen mooie textuur terug te krijgen.
    • Je kunt je eigen haargel maken met veilige ingrediënten.
    • Om pluizig haar glad te maken kun je een beetje argan- of kokosolie in je haar smeren, in plaats van een product van de drogist te gebruiken.
    • Probeer je haar op natuurlijke wijze te laten krullen zonder hitte, of maak het steil zonder hete apparaten.
  5. 5
    Doe elke twee weken een masker in je haar. Daarmee herstel je de schade door vocht in te brengen. Je haar voelt dan zacht, glad en gezond en het wordt sterker zodat je het beter kunt laten groeien.
    • Probeer eens een masker van warme kokos- en amandelolie. Kokosolie kan diep in het haar doordringen en amandelolie geeft extra glans aan droog en verzwakt haar. Masseer de olie in je haar en doe een douchemuts op. Hou 10 minuten een warme föhn boven de muts, en was daarna je haar.
    • Je kunt ook warme olijfolie, kaneel en honing gebruiken, daarvan wordt je haar lichter terwijl je het verzorgt.
  6. 6
    Bescherm je haar tegen schade van buitenaf. Bedek je haar als je lang in de zon gaat, als je gaat zwemmen in chloorwater of als je in een heel vieze stad bent. Je haar kan hierdoor beschadigd raken, dus doe er een sjaaltje, hoed of pet omheen en was het daarna op eerder genoemde manier zodat het gezond blijft.
Methode 2
Methode 2 van 4:

Gezond eten en supplementen die de haargroei bevorderen

  1. 1
    Verhoog de inname van proteïnen. Dit is waaruit je haar is opgebouwd en je hebt er veel van nodig als je lang, glanzend en gezond haar wilt. Dat betekent niet dat je heel veel vlees moet eten, maar je moet er voor zorgen dat je bij elke maaltijd voldoende proteïnen eet.
    • Als je van vlees houdt, neem dan rundvlees, kip, vis, varkensvlees of andere soorten vlees. Eieren en kaas bevatten ook veel proteïnen.
    • Bonen en andere peulvruchten, noten en bladgroenten zoals spinazie zitten ook vol proteïnen. Als je vegetariër bent moet je dit dus veel eten!
  2. 2
    Eet omega3-vetzuren. Deze "goede" vetten dragen bij aan gezond haar en een gezonde huid. Het zit in allerlei heerlijke dingen als avocado, noten, zalm, lijnzaadolie en meer. Je kunt ook visoliecapsules nemen als je wat extra omega3 nodig hebt.
  3. 3
    Drink voldoende water. Als je uitgedroogd bent zie je dat aan je haar. Dat wordt droog, breekbaar en dof. Water drinken is makkelijk en essentieel als je je haar wilt laten groeien. Je zult al snel verschil gaan zien!
    • Neem overal een fles water mee naar toe en drink minstens 2-3 liter per dag.
    • Als je het lastig vindt om zoveel water te drinken kun je ook kruidenthee of water met citroensap drinken.
    • Vermijd cafeïne en alcohol, en drink niet te veel limonade. Drink liever water.
  4. 4
    Neem supplementen. Bepaalde supplementen kunnen bijdragen aan de haargroei op de langere termijn. Dit is geen snelle oplossing, maar als je nu supplementen gaat slikken zie je na verloop van een paar weken of maanden resultaat. Probeer deze supplementen eens:
    • Biotine is een populair supplement voor het haar. [1] Zwangere vrouwen slikken het vaak om voldoende voedingsstoffen voor de baby binnen te krijgen, maar er is geen reden om het niet te nemen als je niet zwanger bent.
    • Atlantische cederolie is een supplement dat direct op de hoofdhuid kan worden aangebracht om de haargroei te stimuleren. [2] Arganolie kan op dezelfde manier gebruikt worden.
    • Bèta-sitosterol is een plantaardige stof die de haargroei kan versnellen.[3]
Methode 3
Methode 3 van 4:

Extensions of andere methodes die snel werken

  1. 1
    Neem extensions die je met een clipje vastmaakt. Dit is waarschijnlijk de snelste methode om lang haar te krijgen! Ga naar een kapperswinkel en kies extensions die bij je eigen haarkleur en -textuur passen. Maak ze vast onder je bovenste laag haar, dicht op je hoofdhuid, zodat je ze niet ziet.
    • Neem genoeg extensions zodat je ze gelijkmatig over je hele hoofd kunt verdelen, anders wordt de ene kant dikker dan de andere.
    • Je kunt extensions nemen van plastic haar, echt mensenhaar of van ander materiaal. Hoe meer je kunt uitgeven, hoe echter het lijkt.
  2. 2
    Laat extensions aanbrengen bij een kapper. Dit is duurder, maar de extensions blijven langer zitten. Deze extensions zijn gemaakt van echt- of nephaar en worden aan je hoofdhuid of haar geplakt, genaaid of geweven. Veel beroemdheden nemen dit soort extensions als ze lang haar willen.
    • Het is erg belangrijk dat je naar een kapsalon gaat waar ze weten wat ze doen. Laat de extensions niet door een amateur aanbrengen. Dat kan pijn doen, irriteren en je eigen haar beschadigen.
    • Breng alleen zelf extensions aan als je zeker weet dat je het kunt! Anders kun je je eigen haar verliezen.
  3. 3
    Probeer een pruik. Wil je meteen lang haar? Waarom neem je geen pruik? Je kunt experimenteren met allerlei kleuren en texturen, en je hebt meteen het lange haar dat je wilt. Ga naar een pruikenwinkel en laat je adviseren bij het uitkiezen van een pruik die goed bij je huidskleur en gezichtsvorm past. Je kunt een pruik zelfs in model laten brengen bij de kapper als je dat wilt.
Methode 4
Methode 4 van 4:

Je haar gezond houden door veranderingen in je leefstijl

  1. 1
    Laat je haar elke drie maanden knippen. Knip het niet te vaak als je het wilt laten groeien. Maar de beschadigde puntjes moeten er wel uit, anders heb je straks een bos met stro.
  2. 2
    Masseer je hoofdhuid met je vingers voor een betere doorbloeding. Doe dit ongeveer 5 tot 10 minuten lang zodat de bloedsomloop daar wordt gestimuleerd. Meer doorbloeding betekent dat er meer voedingsstoffen kunnen worden afgegeven, waardoor je haar beter groeit. Masseren met lavendelolie (pure etherische olie) kan ook goed zijn om de haargroei te bevorderen.
    • Beweging in het algemeen zal ook een betere doorbloeding van het hoofd tot stand brengen.
    • Je huid borstelen als hij droog is stimuleert de doorbloeding ook.
  3. 3
    Verminder stress. Stress kan leiden tot haaruitval, en zorgt dat je haar minder snel groeit. Als je veel last van stress hebt probeer dan yoga te doen, of andere ontspanningsoefeningen om de stress de baas te worden.
  4. 4
    Slaap voldoende. Acht uur slaap is essentieel. Tijdens de slaap kan je lichaam groeien en herstellen. Als je niet voldoende slaapt kan je lichaam zich niet concentreren op haargroei.

Tips

  • Gebruik geen borstel als je haar nat is, dan kan het haar breken.
  • Maak je staart niet te strak, dan kan je haar breken.
  • Borstel je haar niet te hard, dan beschadigt het. Knip ook de dode puntjes eruit.
  • Verf/bleek en föhn je haar niet te vaak. Hierdoor droogt het uit en raakt het beschadigd.
  • Gebruik altijd een kam met wijde tanden zodat je punten niet splijten of breken.
  • Gebruik arganolie in je haar, daarvan groeit het sneller.
  • Gemiddeld groeit haar 1,5 cm per maand. Als je bovenstaande suggesties opvolgt verminder je de kans dat je haar breekt of uitvalt, waardoor je het minder snel hoeft te laten knippen bij de kapper.
  • Doe een hoedje of leuke muts op zodat je je haar beschermt tegen UV-stralen of kou.
  • Slaap op een zijden kussensloop zodat je haar minder snel beschadigd raakt of breekt.
  • Was je haar om de dag zodat het zacht en glad blijft.
  • Als je lange tijd in de zon gaat, doe dan een hittebeschermende spray in je haar. Doe dat ook als je geen föhn of krultang gebruikt, want de zon kan net zo heet zijn.
  • Als je je haar borstelt terwijl het nat is, begin dan bij de punten en ga steeds verder naar boven.
  • Eet gezond. Dat is heel belangrijk als je je haar wilt laten groeien.

Over dit artikel

wikiHow is een wiki, wat inhoudt dat veel van onze artikelen meerdere auteurs hebben. Aan dit artikel hebben 79 mensen bijgedragen, waarvan een aantal anoniem. Dit artikel is 58.223 keer bekeken.
Categorieën: Haar & Kapsels
Deze pagina is 58.223 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.