De beruchte Reeperbahn in Hamburg

Condoomplicht voor Duitse hoerenlopers

In Duitsland mag je niet meer zonder condoom seks hebben met een prostituee. Een meerderheid in de Duitse politiek is voor de nieuwe maatregel, waar nog wel officieel over moet worden gestemd.

Als een prostitueebezoek toch zonder bescherming plaatsvindt, kan de man vervolgd worden. "De wet is bedoeld om prostituees te beschermen", vertelt correspondent Jeroen Wollaars. "Prostituees kunnen nu zeggen: 'Luister, er is nu een wet. Het moet met condoom, anders ben je strafbaar'."

De Duitse deelstaten mogen zelf bepalen hoe ze op condoomgebruik gaan controleren en welke straffen ze uitdelen. Hoe dat precies gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Overigens bestaat in de deelstaat Saarland de condoomplicht al langer.

Een bar in Hamburg

Coalitiepartners SPD, CSU en CDU hebben maandenlang over de hervorming van de prostitutiewet gediscussieerd. Zo wilden de politieke partijen CDU en CSU de minimale leeftijd voor prostituees verhogen naar 21 jaar. Maar SPD wees dat voorstel af, omdat de partij bang is dat prostituees dan in de illegaliteit worden gedreven.

Daarnaast wilden de CSU en CDU dat sekswerkers regelmatig zwangerschapstesten zouden doen. Ook dat voorstel kwam er niet doorheen.

Wel is afgesproken dat prostituees elk jaar langs een dokter gaan voor medisch advies. Ze kunnen alleen nog met een doktersverklaring aan de slag in een bordeel. Ook moeten bordeelhouders straks een vergunning aanvragen en wordt zogeheten flatrate-seks (seks voor een vast bedrag) verboden.

Deel artikel: