NOS NieuwsAangepast

Speciale tattoopoli voor pijnlijke probleemtatoeages

Huidproblemen op de plek van je tatoeage. Vervelend en pijnlijk. Maar wat moet je ermee? Vanaf vandaag kunnen mensen met klachten terecht in een speciale tattoopoli in het VUmc in Amsterdam. Vooral patiënten met allergische reacties worden er verwacht.

Door de steeds meer groeiende populariteit van tatoeages, is de verwachting dat ook steeds meer mensen huidproblemen krijgen. "We zien vooral allergische reacties op de inkt en dan voornamelijk op rode tatoeage-inkt", vertelt Sebastiaan van der Bent, dermatoloog in opleiding en initiatiefnemer van de poli.

Over het algemeen gaat het zetten van een tatoeage zonder problemen. Maar na een paar maanden kunnen er toch ineens allergische reacties optreden. "Soms zelfs na jaren", zet Van der Bent. "De professionele tatoeëerders en wij hebben hetzelfde doel, namelijk zo veilig mogelijke lichaamsversiering."

In de tattoopoli kunnen de klachten die er zijn grotendeels onder controle worden gebracht. "Maar in sommige gevallen van een allergische reactie moeten we toch de tatoeage verwijderen."

Initiatiefnemers Thomas Rustemeijer (links) en Sebastiaan van der Bent

Het idee voor de poli ontstond bij Van der Bent een paar jaar geleden. "Ik zag in die tijd voor het eerst patiënten met zo’n allergische reactie, maar er was ontzettend weinig over bekend. En we zagen daarna steeds meer mensen met huidafwijkingen bij tatoeages."

Maar veel mensen met problemen wisten eigenlijk niet waar ze heen konden. Sommigen gingen naar de huisarts, anderen naar een plastisch chirurg of een dermatoloog. "En daarom is het goed dat er nu een centraal punt is waar mensen naartoe kunnen", zegt Van der Bent. “Ik denk dat we op die manier optimale patiëntenzorg kunnen bieden.”

Om meer duidelijkheid te krijgen over het ontstaan van de problemen doet Van der Bent ook onderzoek op gekweekte stukjes huid met rode tatoeage-inkt.

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, zocht Van der Bent contact met de bekende tatoeëerder Henk Schiffmacher. "Belangrijk voor ons is dat hij de poli ondersteunt. Hij stimuleert mensen met medische problemen bij tatoeages een afspraak te maken, of mee te doen aan onderzoek naar de oorzaak, risicofactoren en behandeling van de allergische reacties bij tatoeages."

Schiffmacher en Van der Bent hebben hetzelfde doel: veilige lichaamsversiering

Schiffmacher is op zijn beurt vooral blij met het ontstaan van de poli. "Dit zijn dingen waaraan je merkt dat deze industrie eindelijk eens iets serieuzer wordt genomen", zegt hij. "Ik doe dit inmiddels veertig jaar en ik houd van dit vak. Daarom wil ik dat het zo goed mogelijk gebeurt. En dat dat ding blijft zitten tot na je dood."

Zelf denkt de bekendste tatoeëerder van Nederland dat uiteindelijk zal blijken dat mensen gewoon allergisch zijn voor rode inkt. "Het is namelijk altijd al zo geweest dat ze allergische reacties op rood hebben." En volgens hem is het vooral belangrijk dat er overal de juiste expertise is. "Want dat is namelijk niet altijd zo. Er zijn nog heel veel mensen die zelf uitvinden en experimenteren met kleurtjes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl