NOS NieuwsAangepast

Duitse toeristen massaal naar Zeeland. Waarom?

Het is een bekend fenomeen in Nederlandse kustplaatsen: Duitse toeristen die onze stranden overspoelen. Vooral Zeeland is een populaire bestemming voor onze oosterburen, met 499.000 Duitse toeristen per jaar. Maar waarom eigenlijk?

De Duitse masterstudente Nederlands-Duitse Studies Lioba Gailliet loopt stage bij het Kenniscentrum Kusttoerisme en onderzoekt waarom haar landgenoten zo graag naar Zeeland komen.

Pittoresk

De eerste reden klinkt logisch: de beperkte afstand. Er komen vooral veel (jonge) gezinnen naar Zeeland. Vanuit het zuidwesten van Duitsland is de Nederlandse kust namelijk dichterbij dan de Duitse kust.

Het strand dus, een belangrijk argument om naar Zeeland op vakantie te gaan, zegt Gailliet. "Duitsers vinden het Nederlandse strand prachtig." En, ook een beetje pittoresk, blijkt: "Ze waarderen de kleinschaligheid van Zeeland: strand, winkels en promenade liggen lekker dichtbij elkaar. Ook is er een mooie combinatie van rust en activiteiten."

Geen regelcultuur

Maar, er zijn ook opvallende culturele redenen, zegt Gailliet: "Ze zijn bijvoorbeeld blij dat ze even de hele strenge regelcultuur van Duitsland kwijt zijn. Nederlanders zien de regels meer als advies, waar je je niet per se aan hoeft te houden."

In september is Gailliet helemaal klaar met haar onderzoek, ze enquêteert nog de hele zomer op de Zeeuwse stranden.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl