Een man in het in as gelegde opvangkamp Moria op Lesbos

De uitzending van 12 september: Niemand lijkt blij met noodkamp Lesbos / Moeten katten verplicht aan de lijn?/ Ambtenaren over onwerkbaar Haags beleid

Niemand lijkt blij met nieuw opvangkamp Lesbos

De spanningen op het Griekse eiland Lesbos blijven oplopen. De politie zette vandaag traangas in tegen demonstrerende bewoners van het afgebrande migrantenkamp Moria, terwijl inwoners van Lesbos de bouw van nieuwe opvangplaatsen blokkeren met wegafzettingen.

In Moria braken in de nacht van dinsdag op woensdag meerdere branden uit, vermoedelijk aangestoken door gefrustreerde bewoners. De branden legden het kamp in de as, duizenden bewoners raakten dakloos. De Griekse overheid bouwt nu in recordtempo een noodkamp, maar niemand lijkt er echt blij mee. Verslaggever Saskia Dekkers is op Lesbos en doet verslag.

Noodkamp op Lesbos, maar niemand lijkt er blij mee

Moeten katten buiten verplicht aan de lijn?

Elk jaar worden in Nederland naar schatting tientallen miljoenen vogels gedood door katten. Een groot aantal van die gedode vogels is zeldzaam en wordt beschermd door Europees recht. Maar terwijl de ongeveer drie miljoen huis- en zwerfkatten elke dag op jacht gaan grijpt de politiek niet in. Biologen en juristen pleitten daarom voor een proefproces. Om zo af te dwingen dat de kat voortaan alleen nog aangelijnd naar buiten mag.

Biologen willen huiskat voor de rechter om vogels te beschermen

Ambtenaren beklagen zich over onwerkbaar beleid, bedacht in Den Haag

Gerommel met toeslagen bij de Belastingdienst, het CBR dat bijna geen rijbewijzen verstrekt en het UWV dat uitkeringen slecht controleert. Het lijkt al jaren mis te gaan bij uitvoeringsorganisaties van de overheid. Een speciale commissie van Tweede Kamerleden is achter de schermen al bezig met een onderzoek.

Maar er is ook een andere kant aan dit verhaal. Betrokken ambtenaren beklagen zich over onwerkbaar beleid, bedacht in Den Haag. In Nieuwsuur doen ze hun verhaal.

Ambtenaren beklagen zich over onwerkbaar beleid, bedacht in Den Haag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl