Xbox Two en PS5 krijgen geen concurrentie van andere console

De Mad Box zou de meeste krachtige spelcomputer ooit moeten worden. Google Stadia lijkt echter roet in het eten te gooien, investeerders trekken zich terug.

Mad Box spelcomputer

Begin dit jaar kondigde Slightly Mad Studios de ontwikkeling van een nieuwe game console aan. De Mad Box moest ’s werelds krachtigste console ooit worden, met 4K beeldkwaliteit @ 60fps en VR @ 120fps. De Sony PS5 en Xbox Two zouden er dan ook stevige concurrentie bij krijgen, vanuit onverwachte hoek. Vol trots presenteerde het bedrijf via Twitter verschillende concept foto’s van de futuristische console. Ook zou er een gratis ontwikkelengine beschikbaar worden gesteld voor game ontwikkelaars. Nog geen vier maanden na de aankondiging lijkt de ontwikkeling van deze spelcomputer echter op losse schroeven te staan.

Gamestream platform Google Stadia

Nathan Bell, de online marketing directeur van Slightly Mad Studios, heeft in een interview met PC Games Insider aangegeven dat verschillende investeerders zich hebben teruggetrokken nadat Google vorige maand haar nieuwe Stadia game service heeft aangekondigd.

Tijdens de Game Developer Conference kondigde de grote zoekgigant haar nieuwe gamestream platform aan. Met Google Stadia heb je niet langer een game console of PC nodig om Triple-A games te spelen. De nieuwe dienst werkt met alle apparaten die de Chrome browser ondersteunt. Google Stadia wordt later in 2019 uitgebracht en zal het tevens mogelijk maken om te gamen in 4K @ 60fps.

Het nieuws dat Google zich in de gaming business zal storten werd niet goed ontvangen door enkele investeerders van Slightly Mad Studios. ‘Het heeft ons geen goed gedaan’, zo meldde Nathan Bell. Of dit ook betekent dat de Mad Box er niet meer zal komen werd niet helemaal duidelijk uit het interview.

Wel kwam de naam van de console aan bod. Het bedrijf vroeg begin dit jaar een trademark aan voor de naam Mad Box. Nadien is er echter bezwaar ingediend door een Franse gamestudio, waardoor de kans groot is dat het bedrijf in ieder geval een nieuwe naam zal moeten verzinnen.

Toekomst van de game console

De afgelopen tijd wordt steeds vaker de vraag gesteld of de game console zoals we die momenteel kennen nog wel een toekomst heeft. Streaming is hot en wordt steeds beter. Games worden steeds vaker digitaal aangekocht en alles wordt in de cloud opgeslagen, waardoor de data overal toegankelijk is. De introductie van Google Stadia kan wel eens versneld gaan bijdragen aan deze ontwikkeling. Ook Microsoft heeft naar verluidt een streaming console in ontwikkeling, ook werd onlangs de Xbox One S All-Digital Edition aangekondigd.

De ontwikkeling van de Mad Box zal nog zo’n drie jaar gaan kosten, aldus Slightly Mad Studios. Het is de vraag of het bedrijf daarmee niet achter de feiten aan loopt. Tegen die tijd hebben alle vooraanstaande gaming fabrikanten namelijk net hun nieuwe console uitgebracht.

In 2020 zal Microsoft naar verluidt twee consoles uitbrengen, een goedkope streaming console en de Xbox Two, dit zal een uiterst krachtige console worden. Ook Sony zal waarschijnlijk eind volgend jaar de PS5 aankondigen, eveneens een high-end game console. Daarnaast is er een Nintendo Switch 2 in ontwikkeling, deze spelcomputer zou dit jaar nog moeten verschijnen. Ook wordt er een goedkope Switch verwacht, in de vorm van een nieuwe handheld. De tijd zal moeten uitwijzen of er nog ruimte is voor een Mad Box, of hoe deze futuristische console dan ook zal gaan heten.