Aanslag op de polen van accu's en batterijen kan voor stroomlekken zorgen en het verkort de levensduur. Als je de polen goed schoon houdt kun je langer met je accu of batterij doen en je kunt geld besparen. Lees snel door om te leren hoe je dat doet.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Autoaccu's schoonmaken

  1. 1
    Verkrijg toegang tot je accu. Je hoeft je accu niet te verwijderen om de accu schoon te maken. Het enige wat je hoeft te doen is de motorkap open doen en de accu zoeken. Bekijk de algemene toestand van je accu. Als de behuizing barsten vertoont moet je de hele accu vervangen. Als de accu er op het eerste gezicht goed uitziet kun je verdergaan met de volgende stappen.
  2. 2
    Controleer op corrosie. Haal de plastic of rubberen kappen van de accupolen af. Nu zie je de plekken waar de klemmen aan de polen zijn bevestigd. Controleer of er corrosie aanwezig is op de accukabels en klemmen. Corrosie is wit en heeft de consistentie van as, vaak kun je het vinden bij een van de polen, of beide. Als de polen of klemmen beschadigd zijn moeten misschien de kabels en klemmen vervangen worden om problemen te voorkomen. Maar als de kabels en klemmen er goed uitzien, met alleen wat vuil, dan kun je onderstaande instructies volgen over het schoonmaken.
  3. 3
    Maak de autoaccu los. Voordat je begint moet de accu losgekoppeld worden. Om dit te doen moet je de bouten op de klemmen losmaken met een steeksleutel. Als de bouten los zijn gedraaid verwijder je eerst de negatieve klem, gemarkeerd met een "-". De volgorde is heel belangrijk. Pas nadat de negatieve klem is verwijderd mag de positieve klem verwijderd worden. Dat is de klem die is gemarkeerd met een "+".[1] .
    • De klemmen zijn misschien lastig te verwijderen, zeker als er veel corrosie aanwezig is. Misschien heb je een tang nodig om de klemmen te verwijderen. Als je een stuk gereedschap gebruikt van metaal moet je uitkijken dat je niet tegelijkertijd met het metaal de auto en de accu raakt. Hierdoor veroorzaak je kortsluiting.
  4. 4
    Maak het schoonmaakmiddel. Meng twee eetlepels zuiveringszout met een eetlepel water. Roer goed door om een pasta te maken.
  5. 5
    Breng de pasta aan op de polen. Wees voorzichtig, zuiveringszout is normaal gesproken veilig te gebruiken, maar je moet uitkijken dat je het niet op andere componenten van de auto morst of op jezelf. Als het zuiveringszout is aangebracht gaat het bubbelen en schuimen, omdat het reageert met de corrosie.
    • Hoe je de pasta aanbrengt is aan jou. Je kunt het aanbrengen met en tandenborstel, een vochtige doek of met je hand als je handschoenen draagt.
  6. 6
    Schraap de aanslag af. Als er aanslag op de polen zit moet je het er misschien afschrapen. Een oud botermes is hier heel geschikt voor. Nadat je de meeste aanslag hebt verwijderd kun je de resterende aanslag verwijderen met een staalborstel of staalwol.
    • Er zijn speciale borstels in de handel waarmee je accupolen kunt schoonmaken, maar deze zijn niet nodig. Je kunt gewoon een staalborstel gebruiken.
    • Je kunt het beste afwashandschoenen dragen als je de polen schoonmaakt, zeker als je staalwol gebruikt, want je kunt in direct contact met loogzout komen.
  7. 7
    Maak schoon. Als het schuimen stopt en als er geen aanslag meer op de polen zit kun je de polen schoonmaken. Dit doe je door gewoon wat water over de polen te gieten. Kijk uit dat er geen zuiveringszoutpasta in de accu terechtkomt, want het zuiveringszout kan het accuzuur neutraliseren en de levensduur verkorten.
  8. 8
    Maak droog. Veeg de polen droog met een droge schone doek.
  9. 9
    Voorkom corrosie. Doe wat vaseline of vet op de polen om nieuwe corrosie te voorkomen.
  10. 10
    Zet de klemmen weer vast. Doe eerst de positieve klem op de accu en dan pas de negatieve. Draai het goed vast met een steeksleutel. Als de klemmen goed vast zitten kun je de rubberen of plastic kapjes weer op de polen doen.
  11. 11
    Klaar.
Methode 2
Methode 2 van 2:

Batterijen schoonmaken

  1. 1
    Verkrijg toegang tot de batterijen. Hoe je dat doet is afhankelijk van het apparaat waar ze inzitten. In het algemeen zul je een deksel moeten verwijderen om het batterijhuis te vinden. Verwijder de oude batterijen. Kijk of er barsten te zien zijn of lekkages. Een lekkage betekent waarschijnlijk kaliumhydroxide, een sterke base. Als je lekkages ziet, wees dan voorzichtig, bescherm je handen en je ogen, want kaliumhydroxide is slecht voor de gezondheid.
    • Je moet nooit proberen om lekkages schoon te maken met onderstaande methodes. Onderstaande methode is bedoeld om corrosie te verwijderen van de batterijpolen, niet voor een lekkende batterij.
  2. 2
    Bekijk de corrosie. Controleer of er corrosie aanwezig is in het lege batterijhuis en op de batterijen. Milde corrosie ziet eruit als zwarte vlekjes, ernstige corrosie ziet eruit als een wittige asachtige afzetting bij de polen. Als je corrosie ziet kun je onderstaande stappen volgen om het schoon te maken.
  3. 3
    Maak schoon met water. Gebruik een vochtige zachte doek of wattenstaafje om afzettingen van corrosie te verwijderen. Draag afwashandschoenen als je corrosie verwijdert.
    • In sommige gevallen kan het batterijhuis volledig verwijderd worden van het apparaat. In dit geval kun je het hele batterijhuis laten weken in water of in een oplossing van zuiveringszout en water. Maar in de meeste gevallen zul je aan de slag moeten met een wattenstaafje terwijl het batterijhuis nog in het apparaat zit.
    • Kijk uit dat de witte aanslag niet in aanraking komt met je huid, want het is giftig.
    • Kijk uit dat het apparaat niet nat wordt tijdens het schoonmaken.
  4. 4
    Maak het schoonmaakmiddel. Meng twee eetlepels zuiveringszout met een eetlepel water. Roer goed door om een pasta te maken. Breng de pasta aan op de batterijpolen met een wattenstaafje of stukje van een doek. Als de pasta is aangebracht gaat het schuimen en bubbelen, want het reageert met de corrosie.
    • Wees voorzichtig, zuiveringszout is normaal gesproken veilig te gebruiken, maar je moet uitkijken dat je het niet op andere componenten morst of op jezelf.
  5. 5
    Maak schoon. Als het schuimen stopt en als er geen aanslag meer op de polen zit kun je de polen schoonmaken. Dit doe je met een wattenstaafje dat je eerst in wat water doopt. Kijk uit dat je geen water morst op andere elektronische componenten.
  6. 6
    Maak droog. Veeg de polen droog met een droge schone doek
  7. 7
    Voorkom corrosie. Doe wat vaseline of vet op de polen om nieuwe corrosie te voorkomen.
  8. 8
    Doe alles terug. Doe nieuwe batterijen in het schone batterijhuis en doe het deksel dicht.
  9. 9
    Klaar.

Waarschuwingen

  • Wees voorzichtig als je water gebruikt in de buurt van elektronische componenten. Als je de polen niet schoon kun maken zonder de componenten nat te maken moet je er niet aan beginnen. Breng het apparaat naar een reparateur.
  • Autoaccu's kunnen gevaarlijk zijn. Bij het laden of ontladen van auto's kan waterstofgas vrijkomen, accu's kunnen daardoor ontploffen. Hou vuur of vonken uit de buurt van een accu.
  • Corrosie rond polen kan brandwonden veroorzaken. Wees dus voorzichtig, bescherm je ogen en handen.

Benodigdheden

Autoaccu

  • Afwashandschoenen
  • Schone doek
  • Water
  • Zuiveringszout
  • Staalborstel of staalwol
  • Steeksleutel
  • Oud botermes of ander gereedschap om te schrapen
  • Vaseline

Batterij

  • Afwashandschoenen
  • Pluisvrije doek of wattenstaafje
  • Water
  • Zuiveringszout
  • Vaseline

Over dit artikel

wikiHow is een wiki, wat inhoudt dat veel van onze artikelen meerdere auteurs hebben. Meerdere gebruikers van wikiHow hebben vrijwillig aan dit artikel bijgedragen. Dit artikel is 33.467 keer bekeken.
Deze pagina is 33.467 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.