Elektrostatische ontlading (ESO) is de ingewikkelde term voor statische elektriciteit. Het doet niet echt veel pijn als je een schok van de deurknop krijgt, maar dezelfde schok kan je computer de vernieling in helpen. Elke keer dat je de kast van je pc openmaakt om aan het binnenwerk te werken, moet je je van ESO bewust zijn en weten hoe je het voorkomt – met een armband, ontlader of door zelfs door andere kleren aan te trekken.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Je werkplek voorbereiden

  1. 1
    Werk op een hard oppervlak. Werk om de opbouw van statische elektriciteit te minimaliseren op een schoon, hard oppervlak aan computers. Een tafel, bureaublad of een houten plank zijn allemaal prima.
  2. 2
    Zorg dat je met je blote voeten op een harde vloer staat. Tapijt en sokken kunnen je opladen. Zorg er voor dat je op je blote voeten op hout, plavuizen of een andere harde vloer staat.[1]
    • Je kunt de verbinding met de vloer helemaal uitsluiten door rubberen slippers te dragen, maar dit gaat wat ver voor klusjes in huis.
  3. 3
    Doe alle kleding uit die statische elektriciteit opwekt. Met name wol en sommige synthetische stoffen trekken statische elektriciteit aan. Katoenen kleding is veilig.
  4. 4
    Bevochtig de lucht als het droog weer is. Statische elektriciteit is een veel groter risico in droge omgevingen. Gebruik als je die hebt een luchtbevochtiger, maar je hoeft er niet voor naar de winkel te gaan. Je hebt genoeg aan de andere voorzorgsmaatregelen.[2]
    • Je kunt de lucht ook vochtiger maken door een natte doek voor een radiator of ventilator te hangen.
  5. 5
    Bewaar alle onderdelen in antistatische zakken. Alle nieuwe computeronderdelen moeten totdat je ze gaat installeren in antistatische zakken worden bewaard.
Deel 2
Deel 2 van 2:

Jezelf aarden

  1. 1
    Raak af en toe een geaard voorwerp aan. Dit moet blank metaal zijn dat een duidelijk geaard pad heeft, zoals een metalen radiator. Dit is de snelle optie en veel mensen die computers bouwen houden het hierbij. Dat gezegd hebbend, is er nog steeds een klein maar zeker risico dat dit toch niet genoeg is. Beperk je alleen hiertoe als je een klein klusje doet en de onderdelen niet te duur zijn.
  2. 2
    Aard jezelf met een antistatische armband. Dit zijn goedkope dingetjes die je in een elektronicawinkel koopt. Draag de armband op je huid en maakt het losse einde aan een geaard metalen voorwerp vast. Vaak wordt de armband echter aan het blote metaal van de computerbehuizing vastgemaakt. Hiermee voorkom je problemen, als al je onderdelen elektrisch verbonden zijn, maar alle fabrikanten raden aan om je armband volledig te aarden.
    • Gebruik geen draadloze armband; die werken niet.[3]
    • Als je een armband met een lus hebt in plaats van een klem, kun je die over de centrale schroef in een stopcontact schuiven. Als het goed is (in ieder geval in de VS) ben je hiermee geaard, maar je kunt het beter nog even checken met een multimeter.[4]
    • Let er goed op dat de armband vastzit aan een geleidend oppervlak. Verf vertraagt geleiding of houdt die zelfs helemaal tegen.
  3. 3
    Aard de computerbehuizing. Dit hoeft niet als je zelf al geaard bent, maar het is wel een goed idee als je vertrouwt op af en toe de computerkast aanraken. De truc is om de computer te aarden zonder die aan te zetten. Kies uit de opties hieronder om 100% zeker te zijn dat je niet per ongeluk de stroom erop zet.[5]
    • Stop een piekbeschermer in een stopcontact en zet die uit. Stop een voeding in de piekbescherming met een geaarde stekker (met drie pinnen).
    • Gebruik een aardekabel om een bloot metalen deel van de kast aan een geaard voorwerp vast te maken.
    • Als er een aan/uit-schakelaar op de voeding zit, zet die dan uit en steek de voeding in het stopcontact.
    • In Nederland worden geen zekeringen in stekkers gebruikt. Als je een buitenlandse stekker gebruikt kun je de zekering ook nog verwijderen voordat je de voeding in het stopcontact steekt.
  4. 4
    Werk op een ESO-mat. Dit voert te ver voor de meeste klusjes in huis; behalve als je helemaal geen zorgen aan je hoofd wil. Zet de computeronderdelen op de ESO-mat en raak die aan terwijl je werkt. Sommige modellen hebben een klem waaraan je je armband kunt vastzetten.
    • Gebruik voor computerreparaties een ESO-mat van vinyl; rubber is duurder en is voor deze klussen niet nodig. De mat moet 'geleidend' zijn en niet 'isolerend'.[6]

Tips

  • Als je met een CPU werkt, hou die dan aan de randen vast. Raak als het even kan geen pinnen, circuits of het metaal bovenop aan.[7]

Waarschuwingen

  • Zelfs als tijdens je werk je geen elektrostatische ontlading waarneemt, kunnen je onderdelen toch door kleine beetjes stroom beschadigen, waardoor ze minder lang mee gaan.[8] In het ergste geval kan door een stevige schok je moederbord vernield worden.

Over dit artikel

Bijdragen van:
wikiHow-redacteur
Dit artikel is nagelezen door onze redactie, die artikelen controleert op juistheid en compleetheid.

Ons team van deskundigen loopt het werk van de redactie na om te zorgen dat artikelen die op wikiHow te lezen zijn aan alle kwaliteitseisen voldoen. Dit artikel is 14.735 keer bekeken.
Categorieën: Computers & Elektronica
Deze pagina is 14.735 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.