Kalkaanslag wordt veroorzaakt door mineralen die in het water zitten, zoals kalk en magnesium. Als een oppervlak nat wordt, verdampt het water en blijven de mineralen achter. Tuinsproeiers, autowasstraten en douches kunnen allemaal kalkaanslag geven op glas. Chemisch gezien zijn deze kalkresten alkalisch, dus zou je ze met een zuur moeten kunnen verwijderen. Met een paar huishoudelijke middeltjes kun je kalkaanslag verwijderen en voorkomen.

Methode 1
Methode 1 van 5:

Met een azijnoplossing

  1. 1
    Vul een plantenspuit met half water en half azijn. Je kunt het beste witte azijn gebruiken, dat is goedkoop en effectief.[1] Een hogere concentratie azijn is nog effectiever, dus pas de verhouding water en azijn aan op basis van hoe erg de kalkaanslag is.
  2. Spuit de oplossing op het glas, en zorg dat alle hardnekkige vlekken en plekken waar erg veel kalk bij elkaar zit goed bedekt worden. Laat de azijn intrekken en breng op erg vieze vlekken nog een paar laagjes aan.
  3. Week een ruwe doek in de oplossing met water en azijn, en wrijf ermee over de vlekken die je al hebt ingespoten. Je kunt de doek even stilhouden op de vlekken zodat het nog langer kan intrekken.[2]
  4. Gebruik de ruwe, in azijn geweekte doek om het glas te schrobben. Je hoeft niet te hard te boenen. Door de kleine bobbeltjes van de doek zou je de vlekken weg moeten kunnen schuren, en trekt de azijn nog verder in de kalkaanslag.
  5. Als de vlekken hardnekkig zijn, laat de azijn dan nog wat langer intrekken. Breng eventueel nog wat meer azijn aan als het op lijkt te drogen.[3]
  6. Misschien moet je er nog een laagje azijnoplossing of gewoon water overheen spuiten, en het daarna afvegen met een schone, droge doek (of keukenpapier), of met een raamwisser. Zorg dat je het azijnmengsel of het water niet laat opdrogen op het glas, want dan krijg je weer nieuwe vlekken.
Methode 2
Methode 2 van 5:

Met andere natuurlijke producten

  1. Citroensap is net zo zuur als azijn, en kan even effectief zijn. [4] Vers citroensap werkt meestal beter dan citroensap uit een flesje.
    • Rol met een citroen over een stevig oppervlak en zet er een beetje druk op, voordat je hem opensnijdt. Dan kun je de citroen makkelijker uitpersen.
    • Pers de citroen uit en doe het sap in een plantenspuit met water, of giet het op een doek om het daarmee op het glas aan te brengen.
    • Je kunt het citroensap ook rechtstreeks uit een halve citroen op het raam aanbrengen. Snij de citroen gewoon doormidden en wrijf met het vruchtvlees over het glas, terwijl je erop drukt.
    • Laat het citroensap intrekken, en haal het dan van het glas met water of een gewone glasreiniger.
  2. Etherische olie wordt steeds populairder vanwege vermeende voordelen voor de gezondheid en omdat je er goed mee schoon kunt maken. Etherische olie van citrusvruchten zoals citroen en sinaasappel kun je gebruiken om kalkaanslag te verwijderen. [5] Dit heeft nog een bijkomend voordeel: de olie legt een laagje op het glas, waardoor je kalkaanslag in het vervolg kunt voorkomen.
    • Doe een aantal druppels olie in water en breng het met een doek of spons aan op het glas.
    • Laat het even intrekken, en boen dan lichtjes met de doek of de spons over de vlekken.
    • Haal het van het glas met water of een gewone glasreiniger.
  3. Hoe gek het ook klinkt, tandpasta is gemaakt om vlekken te verwijderen, dus het werkt ook goed bij kalkaanslag. [6]
    • Verdun de tandpasta met wat water zodat je het makkelijker kunt uitspreiden, en zodat je niet te veel tandpasta hoeft te gebruiken.
    • Breng de tandpasta aan op het glas en laat het intrekken.
    • Boen lichtjes met een borstel, doek of spons.
    • Spoel de tandpasta van het glas met water.
    • Maak het glas schoon met water of normale glasreiniger, maar zorg dat je het daarna goed afdroogt, zodat zich niet weer vlekken kunnen vormen.
  4. De pasta gaat schuimen zodra je de twee ingrediënten bij elkaar doet. Je kunt wachten tot het borrelen ophoudt, of je kunt de borrelende pasta meteen op het glas aanbrengen. [7] Meng azijn en zuiveringszout nooit in een afgesloten bakje, want dan kan het deksel eraf vliegen.
    • Breng de pasta aan op het glas en laat het intrekken.[8]
    • Schrob lichtjes met een borstel, een doek of een spons.
    • Spoel de pasta van het glas af met water.
    • Maak het glas schoon met water of normale glasreiniger, maar zorg dat je het daarna goed afdroogt, zodat zich niet weer vlekken kunnen vormen.
Methode 3
Methode 3 van 5:

Schuurmiddel gebruiken

  1. Een voorbeeld hiervan is Vim, of gewoon zuiveringszout. [9] Deze poeders kun je op een oppervlak strooien.
  2. Het is het makkelijkst om het glas eerst nat te maken, en er dan poeder op te strooien. Dan blijft het poeder aan het glas plakken. Het water en het schuurmiddel vormen dan een soort reinigende pasta.
  3. De verpakking van het schuurmiddel heeft kleine gaatjes bovenin, zodat je het poeder eruit kunt strooien. Als je zuiveringszout gebruikt, kun je het in een klein zeefje doen, en het op die manier op het glas strooien.
  4. Het grootste voordeel van schuurmiddel zit hem in de kleine korreltjes die een schurende werking hebben.[10] Om deze korreltjes hun werk te laten doen, moet je wel flink boenen. Zie het als een extra voordeel: schoonmaken en sporten tegelijk!
  5. Hoewel je sommige schoonmaakmiddelen gewoon op glas kunt laten zitten, blijft er bij schuurmiddel meestal een laagje achter omdat het niet is gemaakt als glasreiniger. Spoel het goed af met schoon water, en maak het daarna nog schoon met een glasreiniger, dan weet je zeker dat er niets meer op het glas achter is gebleven.
  6. Nadat je het glas hebt afgespoeld en hebt schoongemaakt met een glasreiniger, moet je het goed droog maken omdat je anders weer kalkaanslag krijgt.
  7. Een alternatief voor schuurmiddel is een schuurspons. De schuurspons werkt als een soort fijn schuurpapier, waarmee je vlekken en vuil van het glas kunt boenen. Je kunt hiervoor ook staalwol[11] of een "magic eraser" gebruiken, wat een heel fijne spons is (te koop bij Blokker).
Methode 4
Methode 4 van 5:

Schoonmaakmiddel gebruiken

  1. Er bestaan speciale producten om kalkaanslag van glas en andere oppervlakken te verwijderen. Misschien wil je liever eerst andere schoonmaakproducten proberen, want als je voor elk klusje een apart middel moet kopen, kan dat behoorlijk prijzig zijn. [12] Hier zijn wat specifieke producten die tegen kalkaanslag kunnen helpen:
    • Cillit Bang
    • Antikal
    • HG Kalkweg
    • W5 kalkreiniger van Lidl
  2. De meeste producten moeten op het glas worden gespoten, of met een spons worden aangebracht. Meestal moet het eerst intrekken in de vlekken.
    • Sommige producten moeten worden afgeveegd, maar mag je niet boenen, omdat dat tot ongewenst gespetter kan leiden. [13]
    • Het is altijd beter om eerst een klein stukje te proberen zodat je zeker weet dat het product het oppervlak niet beschadigt.
    • Zorg dat je het product alleen op het glas aanbrengt dat je schoon wilt maken: het middel kan muren, tegels, kozijnen of lak misschien beschadigen.
  3. Veel schoonmaakmiddelen bevatten bijtende stoffen en kunnen schadelijk zijn voor mensen en dieren. Zorg ervoor dat je handschoenen en een veiligheidsbril draagt, als dat nodig is.
    • Was je handen onmiddellijk nadat je het middel op je huid hebt gekregen, en raak je mond, neus of ogen niet aan.
    • Op veel producten staat dat je het in een goed geventileerde ruimte moet gebruiken zodat je de giftige dampen niet inademt.
    • Lees alle waarschuwingen op de verpakking nauwkeurig.
  4. Nadat je het schoonmaakproduct hebt gebruikt, kun je het glas nogmaals met water en azijn schoonmaken, zodat alle restjes van het middel eraf zijn. Droog het glas daarna goed af.
  5. Schoonmaakproducten moeten altijd buiten bereik van kinderen en huisdieren bewaard worden, met de dop er goed op. Let ook op of er geen restjes van het product aan de buitenkant van de verpakking zitten. Op een hoge plank achter een afgesloten deur met kindersluiting is de beste plek.
Methode 5
Methode 5 van 5:

Kalkaanslag voorkomen

  1. Als je kalkaanslag meteen aanpakt zodra het ontstaat, zal het minder hardnekkig zijn en gaat het er makkelijker af. Spuit elke week een azijnoplossing op de vlekken, dat kan voldoende zijn.
  2. Voorkomen is het beste als het om kalkaanslag gaat. Als je geen water laat opdrogen kun je voorkomen dat zich kalk op het oppervlak gaat afzetten.[14]
    • Droog het glas af met een doek als je er water op ziet liggen.
    • Maak het glas droog met een raamwisser. Dat zorgt dat je glas schoon en helder blijft. [15]
  3. De makkelijkste manier om kalkaanslag te voorkomen is door ervoor te zorgen dat je glas helemaal niet nat wordt. Als je vaak kalkaanslag op je autoruiten hebt, zet je auto dan op een overdekte plek, zoals in de garage. En een douchegordijn kan helpen voorkomen dat het water in de badkamer op allerlei oppervlakken terecht komt.
  4. Een product dat water afstoot, zoals een reinigingsmiddel op oliebasis, kan de vorming van kalkaanslag voorkomen.[16] Gebruik dit soort producten niet op je autoruiten, behalve als het er speciaal voor gemaakt is, want anders kan het het zicht belemmeren.

Tips

  • De methode die je kunt gebruiken is afhankelijk van hoe ernstig de kalkaanslag is. Een agressievere aanpak kan nodig zijn als de aanslag al langere tijd op het oppervlak zit.
  • Je kunt kalkaanslag in een koffiezetapparaat op dezelfde manier aanpakken. Giet een mengsel van 25% azijn en 75% water in het waterreservoir en zet het apparaat aan. Herhaal het als nog niet alle kalkaanslag is verwijderd.
  • Hoe langer je de kalkaanslag laat zitten, hoe moeilijker het is om het te verwijderen.
  • Je kunt azijn vervangen door citroensap, als je dat toevallig wel in huis hebt. Citroensap is net zo zuur en het kan alkaliverbindingen oplossen.
  • Reinigingsmiddel voor gas-op-glas-kookplaten werken ook heel goed, en helpen vlekken in het vervolg voorkomen.

Waarschuwingen

  • Gebruik geen schuurmiddel op natuursteen of tegels. Test het product altijd op een klein plekje voordat je het op een groot oppervlak aanbrengt.

Over dit artikel

wikiHow is een wiki, wat inhoudt dat veel van onze artikelen meerdere auteurs hebben. Aan dit artikel hebben 15 mensen bijgedragen, waarvan een aantal anoniem. Dit artikel is 137.823 keer bekeken.
Categorieën: Schoonmaak & Reiniging
Deze pagina is 137.823 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.