Lotusbloemen zijn prachtige waterplanten die schoonheid en puurheid symboliseren. Ze zijn beschikbaar in allerlei afmetingen en kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn rood, roze, geel en wit. De planten kunnen uit zaad of knollen worden gekweekt, maar de zaden zullen gedurende het eerste jaar, terwijl ze zich tot knollen ontwikkelen, nog geen bloemen voortbrengen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Kweken uit zaad

  1. 1
    Vorm een beschadiging in het zaad. Vijl een laag van het puntige uiteinde van het zaad af met behulp van een metaalvijl. Als je dit niet doet, dan is het mogelijk dat het zaad niet groeit en gaat rotten.
  2. 2
    Plaats de zaden in een glas warm water. Het water mag geen chloor bevatten en moet elke dag ververst worden tot de lotuszaadjes ontkiemen. Na de eerste dag weken zouden de zaden moeten zwellen tot ongeveer het dubbele van hun oorspronkelijke omvang.
    • Zaadjes die drijven zijn bijna altijd onvruchtbaar. Vijl alle drijvende zaadjes af tot je een stukje wit vlees ziet binnenin het zaad. Als deze zaadjes niet opzwellen zoals de andere, gooi deze dan weg om te voorkomen dat zij het water vertroebelen.
  3. 3
    Blijf het water dagelijks verversen tot wanneer de zaadjes ontkiemen. Je moet echter voorzichtiger zijn dan voorheen om te voorkomen dat de groei wordt verstoord. De groei zou na vier tot vijf dagen weken moeten beginnen, maar je moet nog enkele dagen langer wachten tot de kiemplant ten minste 15 centimeter lang is voordat je hem verplaatst.
  4. 4
    Kies de juiste pot. Een container met een inhoud van 10 tot 20 liter zou een jonge lotusplant voldoende ruimte moeten geven om te groeien. Een zwarte plastieken emmer werkt het best omdat deze warmte vasthoudt en daardoor de kiemplanten verwarmt. Je moet ook voor een emmer kiezen die geen drainagegaten heeft. De plant kan zich naar de drainagegaten richten en erdoorheen beginnen te groeien, waardoor de plant niet naar behoren zal presteren.
  5. 5
    Ondersteun de zaden. Lotuszaden zonder ondersteuning kunnen zich een weg uit de grond banen en aan het oppervlak van het water gaan drijven. Wikkel voorzichtig een klein beetje boetseerklei rond elk zaadje zonder de scheut te bedekken.
  6. 6
    Vul de pot met dikke aarde. De ideale aarde bestaat uit ongeveer twee delen klei en een deel rivierzand. Vul de pot met ongeveer 15 centimeter aarde.
  7. 7
    Duw de zaadjes zachtjes in het grondoppervlak. De zaadjes moeten in het bovenste deel van de grond blijven, maar je moet een kleine laag aarde over de zaadjes borstelen wanneer je ze erin hebt geduwd.
  8. 8
    Laat de pot neer in ondiep water. Het water mag maximaal 45 centimeter diep zijn en de ideale temperatuur is 21°C.
Methode 2
Methode 2 van 3:

Kweken uit knollen[1]

  1. 1
    Laat de knol in een grote pot drijven. Vul de pot met warm water tot deze bijna vol zit en laat de knol op het wateroppervlak rusten. De knol zou moeten drijven. Plaats de pot naast een warm raam en ververs het water elke drie tot zeven dagen.
    • Stel de knol niet bloot aan direct zonlicht of vriestemperaturen.
    • Plant de lotus enkele weken nadat de knol ontkiemt.
  2. 2
    Kies de juiste container. De juiste grootte van de container zal afhangen van de soort lotus die je gekozen hebt. Potlotussen zijn heel klein en passen gemakkelijk in een container van 7,5 liter, maar een grote lotus kan een container van 190 liter nodig hebben.
    • Zorg ervoor dat de container geen gaten heeft. De lotus kan uit deze gaten beginnen te groeien, waardoor een puinzooi wordt gecreëerd en de plant niet naar behoren zal presteren.
  3. 3
    Vul de container met modder. De beste modder bestaat uit ongeveer 60 procent klei en 40 procent rivierzand, maar de meeste vaste soorten aarde werken ook voldoende. Laat ongeveer 2,5 tot 10 centimeter vrije ruimte tussen het bovenste van de aarde en de rand van de pot.
  4. 4
    Plaats de pot in een ondiepe poel of reservoir. Voorlopig moet het wateroppervlak ongeveer net zo hoog komen als de pot, misschien zelfs een klein beetje hoger.
  5. 5
    Zet de knol bovenop de aarde. Plaats deze in een horizontale positie met het achterste deel tegen de muur van de container en de groeipunt naar het midden. De groeipunten zouden recht naar boven moeten wijzen.
    • Duw de knol zachtjes in de aarde, net genoeg om deze te ondersteunen, maar begraaf de knol niet te diep.
    • Het wateroppervlak mag slechts een beetje hoger zijn dan de top van de groeipunt.
  6. 6
    Plaats de pot na enkele dagen in de vijver. Je plant zal klaar zijn voor dieper water eenmaal de groeipunten bladeren vertonen. Kleinere lotussoorten hebben slechts 2,5 tot 15,5 centimeter water nodig dat de bovenkant van de aarde bedekt, maar grotere variëteiten kunnen tot 1 meter water nodig hebben.
  7. 7
    Plaats een steen bovenop de knol om deze naar beneden te duwen. Als je de knol niet naar beneden duwt, dan zal deze naar het wateroppervlak drijven.
Methode 3
Methode 3 van 3:

Dagelijkse verzorging[2]

  1. 1
    Behoud een watertemperatuur van 21°C. De plant groeit uitsluitend bij een dergelijke of nog warmere temperatuur.
  2. 2
    Geef je lotus zo veel mogelijk zon. Lotusplanten gedijen in volle zon, maar als je vijver niet in de volle zon staat, dan moet je de plant zo veel mogelijk zonlicht geven door gebladerte van andere planten, dat de zon zou kunnen belemmeren, te verwijderen.
    • Wanneer de temperatuur boven 35°C stijgt, dan moet je overwegen om een beetje schaduw toe te voegen om te voorkomen dat de delicate blaadjes verbranden.
  3. 3
    Snoei de lotus indien nodig. Snijd gele bladeren weg, maar snijd de stengels alleen boven het wateroppervlak af.
  4. 4
    Bemest je lotus met behulp van vijvertabletten. Vijvertabletten werden speciaal ontwikkeld voor waterplanten. Kleine variëteiten hebben slechts 2 tabletten nodig, maar grotere variëteiten kunnen 4 tabletten vereisen.
    • Geef geen meststoffen tijdens het eerste groeijaar indien je uit zaad kweekt.
    • Begin met het geven van meststof nadat de lotusknol zes bladscheuten heeft ontwikkeld.
    • Voeg elke drie tot vier weken meststof toe.
    • Stop in het midden van juli met het geven van meststof. Als je niet stopt dan zal de plant zich niet kunnen voorbereiden op de sluimerperiode.
  5. 5
    Kijk uit voor ongedierte. Bladluizen en rupsen worden aangetrokken door lotusbladeren, dus het kan nodig zijn om een klein beetje insecticidepoeder aan de bladeren aan te brengen om dit ongedierte te doden. Gebruik echter geen vloeibare insecticiden, want deze zullen waarschijnlijk de bladeren verbranden.
  6. 6
    Verander je lotus voor de eerste vorst van plaats. Verplaats de pot naar het diepste punt van de vijver om de top van de knol te beschermen tegen ijs dat op het wateroppervlak ontstaat. Je kunt de pot ook wegnemen en in een garage of kelder zetten tot het weer wat warmer wordt..
  7. 7
    Verpot de knol elk jaar. Verpot uitsluitend aan het begin van de lente, wanneer de nieuwe groei zich net begint te ontwikkelen. Gebruik aarde dat bestaat uit klei en rivierzand en steek dit in een container die dubbel zo groot is als de oorspronkelijke container. Plant deze op dezelfde diepte.

Tips

  • Als je liever geen chemische meststoffen gebruikt, dan kan je opteren voor een meststof gemaakt van zeekelp of vismeel.

Benodigdheden

  • Metaalvijl
  • Glazen kom
  • Zwarte plastieken pot zonder drainagegaten
  • Boetseerklei
  • Stenen
  • Dichte aarde
  • Reservoir
  • Vijver
  • Thermometer
  • Meststof in tabletvorm
  • Insecticidepoeder

Over dit artikel

wikiHow is een wiki, wat inhoudt dat veel van onze artikelen meerdere auteurs hebben. Meerdere gebruikers van wikiHow hebben vrijwillig aan dit artikel bijgedragen. Dit artikel is 24.104 keer bekeken.
Categorieën: Bloemen kweken
Deze pagina is 24.104 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.