Smartphones, iPods, PSPs, fototoestellen en andere elektronische apparaten kosten een hoop geld. Het scherm is één van de belangrijkste onderdelen dat helaas snel beschadigd raakt. Het is daarom begrijpelijk dat je je scherm wilt beschermen. Dit artikel bevat eenvoudige instructies voor het kiezen en aanbrengen van een screenprotector en geeft je enkele nuttige tips.

Methode 1
Methode 1 van 2:

De screenprotector aanbrengen zonder een applicator te gebruiken

  1. 1
    Koop een screenprotector. Meestal kun je deze op maat kopen. (Als je geen goede screenprotector kunt vinden, ga dan naar de Tips om te zien hoe je er eentje op maat kunt knippen.) Je kunt kiezen uit screenprotectors gemaakt van verschillende materialen:
    • Vrij harde en gladde kunststof als PET. Dit materiaal lijkt wel wat op het plastic waar doorzichtige frisdrankflessen van gemaakt zijn. Deze screenprotectors worden het meest gebruikt en werken over het algemeen het beste. (Je kunt tevens bijzondere varianten kopen die deels reflecteren of een matte afwerking hebben. Deze zijn leuk, maar minder praktisch.)
    • Erg hard en transparant gehard glas dat een sterkere versie is van een dekglas voor een microscoop. Dit zou glas zou een plastic laagje moeten hebben zodat de stukken glas bij beschadiging aan elkaar vast blijven zitten. Glas is erg goed bestand tegen krassen, maar broos. Wanneer er stukjes uit het glas zijn zal de screenprotector steeds verder kapotgaan.
    • Erg stevig en dik plastic als polycarbonaat. Dit materiaal is bestand tegen stoten en schokken, maar is niet erg krasbestendig en zal er niet mooi uit blijven zien. Met een dergelijke screenprotector kan het zijn dat je touchscreen minder goed werkt.
    • Zacht vinyl. Een dergelijke screenprotector wordt niet aangeraden, omdat hij over het algemeen minder aangenaam in het gebruik is. Het materiaal beschermt het scherm wel tegen krassen.
  2. 2
    Begrijp wat de beperkingen van een screenprotector zijn. Een screenprotector beschermt je scherm voornamelijk tegen lichte schuurplekken en krassen, maar niet tegen barsten. Vooral dure smartphones met een glazen voorkant en een plastic rand die weinig bescherming tegen stoten biedt kunnen zo beschadigd raken. Een zogenaamd ‘bumperhoesje’ dat je op de voorkant van je telefoon aanbrengt kan je telefoon vrij goed en op een stijlvolle manier tegen stoten en schokken beschermen. Stop je telefoon niet in je achterzak en andere plekken waardoor er barsten in het scherm kunnen komen.
    • In het ideale geval bescherm je je telefoon met een screenprotector en een goed hoesje. Wanneer je telefoon valt beschermen de screenprotector en het hoesje je telefoon en gaan zij kapot in plaats van je telefoon.
  3. Een ruimte binnenshuis met weinig ventilatie is erg geschikt. Met stoom kun je de hoeveelheid stof verminderen. Het helpt om een hete douche aan te zetten, waardoor de ruimte met stoom gevuld wordt. Wanneer de stoom weggetrokken is zal er minder stof in de lucht zitten dan normaal het geval is. Dit is het beste moment om je screenprotector aan te brengen.
  4. 4
    Was je handen. Droog ze met een schone handdoek en schud alle pluizen eraf.
  5. Neem het scherm af met een mild oplosmiddel als een reiniger voor brillenglazen of ontsmettingsalcohol, of een doek die je met water en zeep bevochtigd hebt. Daardoor zal een eventuele beschermlaag van een slechte kwaliteit niet beschadigd raken. Wrijf het scherm droog met een zachte doek. Verwijder zoveel mogelijk pluizen van het scherm met een föhn of door er lichtjes met een pluisvrije doek overheen te wrijven. Je kunt het beste de microvezeldoek gebruiken die je bij de screenprotector gekregen hebt.
  6. 6
    Kijk hoe de screenprotector geplaatst moet worden. Haal hem voorzichtig uit de doos of verpakking. Voordat je de achterkant eraf haalt leg je de screenprotector op het scherm om te zien hoeveel ruimte je aan beide kanten over moet laten om ervoor te zorgen dat functies als je camera (die minder goed zal werken door het minder egale oppervlak van de screenprotector) en je microfoon goed blijven werken.
  7. Het belangrijkste is om alle stofdeeltjes van onder de screenprotector te verwijderen. Belletjes zullen uiteindelijk plat worden door het plastic en kleine vingerafdrukken vermengen zich met de lijm, maar stofdeeltjes zullen altijd te zien blijven. Dep lichtjes met een post-it of iets soortgelijks op het hele scherm. Door het scherm schuin te houden zodat het fel licht reflecteert zul je goed kunnen zien of er stof op het scherm zit. Breng de screenprotector snel aan voordat er zich stof op het scherm kan verzamelen.
    • Sommige uitgebreide sets bevatten een speciale sticker om stof mee te verwijderen.
  8. Trek de laag aan de achterkant voorzichtig bij de ene kant los (door niet direct de hele laag los te trekken heb je meer controle doordat je de andere kant vast kunt houden). Leg de rand van de screenprotector op de juiste rand van het scherm, waarbij je genoeg ruimte overhoudt en kijkt hoe de screenprotector terechtkomt op de zijden die loodrecht op de eerste zijde staan. Trek dan de hele laag van de achterkant af en strijk de screenprotector glad.
  9. 9
    Los problemen op. Kleine foutjes als piepkleine stofdeeltjes kun je gewoon negeren, want door ze te proberen te verwijderen zul je meer kwaad dan goed doen. De screenprotector zal al snel sterker beschadigd raken en uiteindelijk zul je hem vervangen door een nieuwe. Als je de screenprotector wilt verschuiven omdat hij niet goed op het scherm zit, til dan voorzichtig een rand op met een dun, stomp voorwerp, zoals een stukje papier, een vingernagel of de rand van een plastic lepel. Als je een groot stofdeeltje wilt verwijderen, probeer dit dan te doen met een post-it of een stuk transparant plakband. Pas op dat je de lijmlaag op de screenprotector niet aanraakt.
  10. Veeg luchtbelletjes naar de randen toe met een glad hulpmiddel als een pinpas. Doe dit niet te krachtig, tenzij de screenprotector aan de voorkant ook een beschermlaag heeft die je na het aanbrengen verwijderen moet. De lucht zal zich uiteindelijk verspreiden en door te veel kracht uit te oefenen kun je krassen maken op je spiksplinternieuwe screenprotector.
  11. 11
    Klaar. Gebruik je apparaat zonder bang voor beschadigingen te hoeven zijn.
Methode 2
Methode 2 van 2:

Een applicator gebruiken

  1. De applicator is in de verpakking ingebouwd.
  2. 2
    Til de screenprotector omhoog met het juiste lipje zonder de achterlaag los te halen.
  3. Zorg dat hij past of koop een screenprotector in een andere maat.
  4. 5
    Trek de achterlaag van de screenprotector.
  5. 7
    Ga met een hulpmiddel over de screenprotector om luchtbelletjes te verwijderen. Gebruik een pinpas of je vingernagel.

Tips

  • Zorg ervoor dat je het scherm schuin houdt wanneer je controleert of er stof op het scherm ligt.
  • Breng de screenprotector zo langzaam en voorzichtig mogelijk aan. Er is niets ergers dan een trillende hand bij het aanbrengen van een screenprotector.
  • Raak het kleverige deel van de screenprotector niet aan. Ga er net zo mee om als met een cd. Dat wilt zeggen dat je de onderkant niet aanraakt.
  • Je kunt dit het beste doen na het verwijderen van de verpakking.
  • Houd de kleverige kant van screenprotector naar beneden wanneer je de achterlaag eraf trekt. Er zal dan minder snel stof op terechtkomen wanneer je de screenprotector aanbrengt.
  • Je kunt tevens een stuk plakband aanbrengen op de bovenkant van de screenprotector (de niet-klevende kant) zodat je hem gemakkelijker op de juiste plek aan kunt brengen.
  • Maak een mengsel klaar van 60 ml water en een theelepel ontsmettingsalcohol en/of een druppel afwasmiddel om de oppervlaktespanning te doorbreken. Laat hiervan een grote druppel op het scherm vallen voordat je de screenprotector aanbrengt zodat je luchtbelletjes sneller kunt verwijderen. Pas wel op dat je het scherm niet te nat maakt, want er kan water in het apparaat komen. Laat de screenprotector enkele uren drogen zodat hij goed vastzit wanneer je hem gaat gebruiken.
  • Een screenprotector is een eenvoudige accessoire die in winkels vaak voor een te hoge prijs verkocht wordt. Men hoopt dat je alleen naar de prijs van de telefoon zelf kijkt.
  • Een dunne plastic screenprotector kun je gemakkelijk op maat knippen of snijden, bij voorkeur met een papiersnijder. Maak de screenprotector iets kleiner dan het scherm zodat hij bij de randen niet omhoog komt en houd rekening met afgeronde hoeken. Houd de screenprotector stevig vast en snijd er direct genoeg af. Als je later probeert om kleine stukken eraf te snijden zullen de randen onregelmatig worden en omkrullen.

Waarschuwingen

  • Stof bevindt zich overal. Als je te lang wacht zal er stof op je scherm terechtkomen.
  • Raak niet gefrustreerd. Onthoud dat een screenprotector een verbruiksartikel is dat netjes aangebracht moet worden om het scherm tegen ernstige beschadigingen te beschermen. Uiteindelijk zul je een nieuwe screenprotector moeten kopen.

Benodigdheden

  • Een hoogwaardige screenprotector
  • Een microvezeldoek
  • Een pinpas of iets soortgelijks om luchtbelletjes te verwijderen
  • Minstens 10 minuten
  • Geduld

Over dit artikel

wikiHow is een wiki, wat inhoudt dat veel van onze artikelen meerdere auteurs hebben. Aan dit artikel hebben 33 mensen bijgedragen, waarvan een aantal anoniem. Dit artikel is 5.977 keer bekeken.
Deze pagina is 5.977 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.