Je bent op deze website terechtgekomen, wat betekent dat je wilt stoppen met drinken. Dat is het goede nieuws. Het minder goede nieuws is dat stoppen moeilijk is. Het is waar en het is pijnlijk, en het heeft geen zin om het mooier te maken dan het is. Het beste nieuws is dat stoppen dankzij de nieuwste medische technieken, allerlei soorten hulpgroepen en effectieve psychologische begeleiding inmiddels makkelijker is dan ooit. Als je het gevoel hebt dat je te veel drinkt, kijk dan eens naar de vele voordelen die het heeft om nuchter door het leven te gaan: minder kans op een hartaanval of hersenbloeding, afvallen, nooit meer een kater, en een minder grote kans op leveraandoeningen zijn maar een paar van de voordelen van niet drinken, nog afgezien van een algehele verbetering van je gezondheid.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Besluiten te stoppen

  1. 1
    Schrijf op waarom je wilt stoppen met drinken. Stoppen met het drinken van alcohol is een erg persoonlijke beslissing. Als je succes wilt hebben, moet je het doen omdat je er klaar voor bent en zelf bereid bent om te stoppen. Schrijf om jezelf te helpen ontdekken wat jouw redenen zijn om te stoppen op waarom je precies wilt stoppen. Noteer ook alle eventuele gevolgen of nadelen die drinken voor je hebben.
    • Vermeld alle effecten die drinken heeft op je gezondheid, je algehele welzijn of op je gezinsleven.
    • Als het stoppen even moeilijk begint te worden, kijk dan opnieuw naar deze lijst zodat je je herinnert waarom je ook alweer wilt stoppen.
  2. 2
    Heb het er met je huisarts over. Als je ervoor kiest om in je eentje van de drank af te komen, houd er dan wel rekening mee dat stoppen met het drinken van alcohol in sommige gevallen dodelijk kan zijn. Als je last krijgt van ernstige ontwenningsverschijnselen (paniekaanvallen, hevige angsten, koude rillingen, een versnelde hartslag), moet je onmiddellijk medische hulp inschakelen. De klachten kunnen erger worden en uitdraaien op een delirium tremens, wat, als het niet behandeld wordt, dodelijk is.
    • Denk niet dat je het stoppen per se helemaal alleen hoeft te doen. Je draagt een zware last met je mee, maar er zijn veel mensen (onder wie professionele artsen) die je willen helpen. Vaak gaat stoppen makkelijker met behulp van een medische ingreep dan 'cold turkey' oftewel in één keer.
    • Dokters die mensen met een alcoholverslaving behandelen schrijven vaak benzodiazepinen voor om ervoor te zorgen dat de symptomen makkelijker te verdragen zijn.[1] Benzodiazepinen, waaronder alprazolam (Xanax), clonazepam (Klonopin), diazepam (Valium) en lorazepam (Ativan), zijn psychoactieve medicijnen die gebruikt worden om angst- en paniekaanvallen te onderdrukken.[2] Wel kunnen deze middelen ook op zichzelf verslavend zijn en ze kunnen zelfs dodelijk zijn als je ze in combinatie met alcohol inneemt. Je moet ze daarom maar voor een korte tijd nemen, en altijd onder toezicht van je huisarts.[3]
  3. 3
    Verander je houding ten opzichte van het stoppen met drinken. Vergeet niet dat je niet wordt gedwongen om een hechte vriend op te geven die je goed heeft behandeld. In plaats daarvan bevrijd je jezelf eindelijk van een vijand. Pas je houding aan om het stoppen voor jezelf makkelijker te maken. Je betere helft wil dat je stopt, je egoïstische helft wil dat je hetzelfde blijft.
  4. 4
    Kies als het kan een speciale datum om te stoppen. Wees ambitieus, maar realistisch. Als je erg veel drinkt, zul je eerst minder moeten gaan drinken om te voorkomen dat je last krijgt van ontwenningsverschijnselen (in dat geval kun je het beste met je huisarts overleggen over wat de beste dag voor jou is om het stoppen te starten).
  5. 5
    Doe alle flessen, blikjes, etc. de deur uit. Denk niet dat je, alleen maar omdat je gasten krijgt, per se bier, wijn of een cocktail aan hoeft te bieden. Je kunt mensen prima thee, limonade, frisdrank of sap te drinken geven.
  6. 6
    Wees je bewust van je gevoelens. Huil wanneer je daar behoefte aan hebt. Lach wanneer je maar kunt. Eet als je honger hebt. Slaap als je moe bent. Dit zal in het begin heel raar zijn, maar laat het toe en waardeer het. Je hebt je gevoelens al veel te lang niet meer gevoeld. Je zult een leerproces doormaken.
  7. 7
    Ga niet om met mensen die veel drinken en vermijd situaties waarin de kans groot is dat je gaat drinken. Er bestaat een Engels gezegde over 'oude speelplaatsen en speelkameraadjes' - kijk eens naar die van jou. Het kan zijn dat je van een aantal van je vroegere drinkvrienden en favoriete cafés afscheid zult moeten nemen. Aan de andere kant kan het een hele openbaring zijn om te ontdekken dat de vrienden met wie je vroeger ging drinken, eigenlijk maar zo nu en dan met jou op stap gingen en dan zelf niet meer dan twee biertjes of twee glazen wijn dronken, terwijl jij er vijf nam.
    • Doe geen dingen waar je nog niet klaar voor bent. Als je 's zomers op het strand altijd veel dronk, ga dit jaar dan ergens anders heen. Als je altijd als je bij een bepaalde vriend thuis ging eten veel dronk, zeg dan dat je deze week niet kunt. Het beschermen van je nuchterheid is het belangrijkste waar je op dit moment mee bezig bent. Zorg goed voor jezelf en maak je nu even niet druk om al die andere mensen!
Deel 2
Deel 2 van 4:

Strategieën om te stoppen met drinken begrijpen

  1. 1
    Maak een begin door minder te drinken. Rome is tenslotte ook niet in één dag gebouwd, dus de kans dat jij binnen een week van je verslaving afkomt, is niet groot. En daar is niks mis mee. Kleine overwinningen worden uiteindelijk grote overwinningen. In het begin probeer je gewoon wat minder alcohol te drinken. Als je gewend bent veel te drinken en probeert 'cold turkey', oftewel in één keer te stoppen, vraag je om een lichamelijke en geestelijke ramp.
    • Stel dat je door het vele drinken regelmatig hebt moeten overgeven en na afloop vaak een verlammende hoofdpijn had. Als je die dingen al vaker hebt meegemaakt bij het drinken, probeer de herinneringen daaraan dan op te roepen. De pijn die je voelt is goed: het betekent dat je bereid bent je gewoontes te veranderen, en dat is de eerste stap.
    • Zelfs als het je lukt je dagelijkse maar één drankje minder te drinken heb je al een succesje geboekt. Geen enkele stap is op dit moment te klein. Een fout die mensen vaak maken is dat ze het met dat ene drankje minder wel best vinden, en het vervolgens daarbij laten. Blijf eraan werken om steeds minder alcohol te drinken. Probeer iedere week minstens één drankje minder te drinken. Als je ambitieuzer wilt zijn, probeer dan het aantal drankjes dat je jezelf toestaat iedere week te halveren.
  2. 2
    Eten iets voordat je gaat drinken. Door voordat je gaat drinken eerst te eten zal je drang om te drinken vanzelf minder groot worden. Bovendien wordt je als je eerst gegeten hebt, minder snel dronken. Als je dit doet, laat je lichaam dan niet toch zo dronken worden als wanneer je niet zou hebben gegeten – dit lijkt misschien slim, maar het is gewoon een vorm van bedriegen!
  3. 3
    Drink veel water. Water houdt je gehydrateerd, zorgt ervoor dat je je beter voelt en helpt giftige stoffen uit je lichaam af te voeren. Mannen kunnen het beste 12 glazen (3,0 liter) water per dag drinken, en vrouwen moeten proberen 9 glazen (2,2 liter) per dag te drinken.[4]
  4. 4
    Pas recepten waar alcohol in moet, aan. Dit maakt het moeilijker voor je om het hebben van alcohol in je huis goed te praten. Gebruik in plaats daarvan niet-alcoholische mousserende wijn, of sla dat deel uit het recept over.
  5. 5
    Probeer niet aan mensen uit te leggen waarom je stopt. De meeste mensen drinken niet op dezelfde manier als een alcoholist. Ze begrijpen degenen die serieus een drankprobleem hebben niet, hoewel er natuurlijk genoeg andere mensen rondlopen met hetzelfde probleem. Hoe dan ook, mensen zullen al snel tegen je zeggen: 'Je hebt helemaal geen probleem!' Als je stopt met drinken, zeg dan gewoon: 'Nee, dank je, ik neem water - ik probeer op mijn gewicht te letten'. Als je langer met ze omgaat, komen ze er wel achter - en dan denken ze bij zichzelf: 'Wat goed van hem!'.
  6. 6
    Verander je routine. Als je altijd meteen na je werk of als je thuiskomt begint te drinken, verander dan je routine door iets anders te gaan doen. Ga bij een vriend langs of bij je ouders op bezoek. Een kleine verandering van omgeving zal je helpen de verslavingscyclus te doorbreken.
    • Koop een agenda en plan activiteiten op de momenten waarop je normaal gesproken zou drinken. 'Ledigheid is des duivels oorkussen', toch? Als je activiteiten plant met andere mensen, zal het moeilijker zijn om dronken te worden. Als je die activiteiten opschrijft in een agenda of planner, is de kans groter dat je ze ook inderdaad gaat doen.
  7. 7
    Geef niet op. Veel mensen zullen smoesjes proberen te bedenken als, 'Ik drink al zo lang, het zal bij mij toch wel geen verschil maken,' of 'Ik heb het al zo vaak geprobeerd, ik kan het gewoon niet'. Sommige mensen zullen totaal ontmoedigd raken als blijkt dat ze een ernstige ziekte hebben, zoals levercirrose. Wat je ook hebt, stoppen met drinken kan uiteindelijk je levensduur verlengen. Met hoeveel jaar je je leven wilt verlengen is geheel aan jou. Probeer niet langer de redenen waarom je niet stopt met drinken voor jezelf goed te praten. Uiteindelijk rechtvaardigt het stoppen zichzelf.
    • Je moet jezelf eraan herinneren dat als je in het verleden al zo vaak hebt besloten te stoppen, je het dus heel goed nog een keer kunt proberen. Er is geen leeftijdsgrens verbonden aan stoppen met drinken en het is er ook nooit te laat voor. Zelfs als stoppen met drinken het laatste is wat je doet, betaalt de overwinning die je ermee behaalt zichzelf terug en geef je er bovendien andere mensen hoop mee.
  8. 8
    Laat je niet verslinden door schuldgevoelens. Sommige mensen zullen zich eerder schuldig en dom voelen omdat ze iets niet gedaan hebben, dan anderen. Geef niemand de schuld. Alcohol is je vijand. De alcohol fluistert in je oor en zegt tegen je dat hij belangrijker is dan wat dan ook in je leven. Niets is belangrijker dan jijzelf. Je bent niemand tot nut als je doodgaat. Daarom moet 'jij' de onderdrukkende regels van de alcohol omverwerpen en opnieuw beginnen, net zoals een land tijdens een revolutie.
    • Door je alleen maar schuldig te voelen ben je er nog niet. Als je alleen maar van de alcohol af wilt omdat je je schuldig voelt, kick je om de verkeerde redenen af. Als het goed is stop je met drinken omdat je om jezelf geeft, omdat je om het geluk van je familie en vrienden geeft (die ook veel om jou geven), en omdat je graag iets goeds voor de wereld wilt doen. Schuld is niet meer dan de helft van de reden waarom je zou moeten stoppen.
Deel 3
Deel 3 van 4:

Strategieën gebruiken om nuchter te blijven

  1. 1
    Koop een 'afkickportemonnee'. Als je erover denkt om een fles of een drankje te kopen, stop het betreffende bedrag dan in deze speciale portemonnee. Je zult letterlijk versteld staan. Nuchter blijven betekent dat je de tastbare voordelen van je nuchterheid gaat zien, terwijl je die meestal juist niet te zien krijgt. Een zogenaamde afkickportemonnee helpt je om die voordelen duidelijker zichtbaar te maken.
    • Gebruik het geld in je afkick- of nuchterheidsportemonnee voor leuke, gezonde dingen tegen stress: neem een massage, ga naar de sauna, doe een yogales. Of, als dat allemaal niks voor jou is, besteed het geld dan aan een onschuldige vorm van afleiding zoals een cd-box, een nieuwe set meubelen of cadeautjes voor je vrienden.
  2. 2
    Koop een klein, goedkoop sieraadje om je eraan te herinneren dat je gestopt bent. Koop voor jezelf een ring of een armbandje, of laat je nagels doen. Geniet van een speciale manicure om jezelf eraan te herinneren dat je handen nu geen alcohol meer kopen of aanraken.
  3. 3
    Neem dagelijks een vitamine-B supplement. Probeer hier in je eerste alcoholvrije week mee te beginnen. Alcohol beïnvloedt het vermogen van je lichaam om deze vitamines op te nemen, met name thiamine.[5] Een tekort aan deze vitamines kan tot ernstige cognitiefe stoornissen leiden, waaronder het syndroom van Korsakoff, een aandoening van de hersenen die soms vooraf wordt gegaan door de ziekte van Wernicke.[6]
  4. 4
    Maak lijstjes. Maak zonder de invloed van alcohol een lijstje met manieren waarop je alle dingen die je eerst deed als je dronken werd, nuchter kunt 'doen'. Maak een lijst van manieren waarop je iets kunt vieren. Een lijst van manieren waarop je een romantisch diner te hebben. Een lijst van manieren om je te ontspannen en tot rust te komen. En een lijst van manieren waarop je gezellig kunt zijn. Heel veel mensen leven een volwaardig leven zonder alcohol als hulpmiddel; elke vezel van je lichaam ervan te overtuigen dat het mogelijk is, maakt die sprong zo veel gemakkelijker.
  5. 5
    Probeer je te herinneren hoe het ook alweer is als je er één te veel op hebt. Als je in de verleiding komt, probeer je dan voor te stellen hoe je eruit zou kunnen zien als alles helemaal uit de hand loopt. Wil je echt weer die persoon zijn? Raak niet gevangen in de gedachte dat je voor altijd die persoon zult blijven. Je zult voor altijd een alcoholist zijn, maar dat betekent niet dat je geen gelukkige, nuchtere en goed aangepaste alcoholist kunt zijn. Dat is je doel.
  6. 6
    Geniet van de psychologische voordelen die het heeft om nuchter te zijn. Geniet ervan hoe goed het voelt om 's nachts te gaan slapen zonder in coma te raken, om vervolgens om 3 uur 's nachts wakker te worden met een kurkdroge mond en ziedende hoofdpijn. Merk hoe goed het voelt als je je de mensen die je de vorige avond hebt ontmoet nog kunt herinneren en om nog te weten hoe blij ze waren toen ze je zagen. Geniet van het goede gevoel dat het geeft om jezelf lief te hebben om wie je bent, in plaats van om jezelf te straffen om wie je bent geworden.
  7. 7
    Vergeet nooit de redenen waarom je in eerste instantie besloten hebt om te stoppen. Koester die redenen. Er zal niet altijd een reden zijn voor de dingen die je doet, maar als je je redenen begrijpt, geven ze betekenis aan wat je doet en zorgen ze ervoor dat je principes hebt. Dat is een goede zaak. Wat zijn jouw redenen om nuchter te blijven?
    • 'Ik wil me nooit meer ziek hoeven melden omdat ik zo'n vreselijke kater heb.'
    • 'Ik wil dat mijn dochter zich nooit meer voor mij hoeft te schamen tegenover haar vriendinnen.'
    • 'Ik wil nooit meer onredelijk zijn tegenover mijn partner omdat ik weer eens teveel gedronken heb.'
    • 'Ik wil nooit van mijn leven (meer) een boete krijgen voor rijden onder invloed.'
    • 'Ik wil nooit meer in een dronken bui mijn vrienden en familie bellen om me weer eens als een idioot te gedragen.'
    • 'Ik wil nooit meer overal in huis flessen verstoppen.'
    • 'Ik wil nooit meer hoeven doen alsof ik nog weet wat er de voorgaande nacht gebeurd is als ik me weer eens niks meer kan herinneren na X uur.'
    • 'Ik wil mijn huidige huwelijk niet kapot laten gaan op dezelfde manier als ik mijn vorige huwelijk kapot heb laten gegaan aan de verwoestingen van alcohol.'
    • Of: 'Ik vraag me af hoe het zou zijn om me weer goed te voelen.'
  8. 8
    Vermijd niet alle situaties waarin je normaal gesproken zou drinken. Benader ze in plaats daarvan op een positieve manier en onthoud altijd dat je het ook leuk kunt hebben zonder te drinken. Aan de andere kant, als je weet dat de verleiding te groot zal zijn, breng jezelf dan niet in een situatie waarin je waarschijnlijk de fout in zult gaan. Ga op een slimme manier om met je beperkingen - iedereen heeft ze.
  9. 9
    Onthoud inspirerende gedachten. Onthoud de woorden van een gebed of een gedicht of iets dergelijks (bijvoorbeeld de beroemde woorden 'To be, or not to be' van Hamlet) die je tegen jezelf kunt herhalen als je de controle dreigt te verliezen; door je die woorden te herinneren en ze tegen jezelf te zeggen zul je als het nodig is makkelijker het hoofd koel kunnen houden.
    • Hieronder hebben we een aantal inspirerende citaten voor je verzameld die je gedachten tot rust kunnen brengen:
      • Gezondheid is de grootste gave, tevredenheid de grootste weelde en trouw de beste relatie. - Buddha
      • Geloof dat je het kunt en je bent al halverwege. - Theodore Roosevelt
      • Ik geloof dat lachen de beste calorieverbrander is. Ik geloof in zoenen, veel zoenen. Ik geloof in sterk zijn als alles mis lijkt te gaan. Ik geloof dat gelukkige meisjes de mooiste meisjes zijn. Ik geloof dat morgen weer een dag is en ik geloof in wonderen. - Audrey Hepburn
  10. 10
    Beloon jezelf voor je successen. Geef jezelf een kleine beloning voor elke dag of elk uur dat je niet gedronken hebt. In het begin maakt dit een groter verschil dan je zou hebben verwacht. Pak de cadeautjes in (of niet, dat is helemaal aan jou!) en geef ze aan een vriend of familielid die je vertrouwt en vraag of hij of zij ze voor je wil bewaren. Neem steeds als het je gelukt is een uur, een dag, of een week niet te drinken contact op met de vertrouwenspersoon en vraag om je cadeautje. Deel je vreugde met deze persoon.
  11. 11
    Leer te mediteren. Probeer regelmatig te mediteren, vooral 's morgens. Zweer aan het einde van de sessie dat je geen alcohol meer zult drinken. Denk later, wanneer je zin krijgt om te drinken, aan hoe rustig je gedachten waren tijdens het mediteren. Het zal je afleiden.
    • Doe aan yoga! Het zal je helpen beter met stress om te leren gaan en je gedachten te kalmeren. Een van de voordelen van yoga is dat je het in groepsverband kunt doen zodat je je kunt voeden met de energie van andere mensen. Geniet van die positieve energie.
Deel 4
Deel 4 van 4:

Hulp zoeken

  1. 1
    Vraag om hulp. Dit kan het moeilijkste deel van je weg naar herstel zijn, maar je familie of partner vertellen wat je doormaakt en wat je probeert te bereiken is een 'grote stap'. Of je het nu leuk vindt of niet, het lukt weinig mensen om in hun eentje te stoppen met drinken, en nog minder mensen houden het op de lange duur alleen vol. Denk niet dat het gek is of niet hoort om je familie en vrienden te vertellen waar je mee te maken hebt.
    • Stel regels op voor wat je wilt dat je vrienden en familie accepteren. Als jij ook bereid bent om je aan die regels te houden, vraag hen dan om de alcohol van je af te pakken als ze je zien drinken. Vraag hen om je betere helft te zijn en je te helpen van de drank af te komen en weer jezelf te worden.
  2. 2
    Denk erover steun te zoeken bij een hulpgroep zoals de Anonieme Alcoholisten Nederland Jellinek. Voel je alleen niet schuldig of teleurgesteld als blijkt dat bijvoorbeeld de AA geen geschikte groep voor jou is. Het werkt niet voor iedereen. De meeste mensen die stoppen doen het zonder hulp van de AA. De overgrote meerderheid van de mensen die gestopt zijn met drinken en die fase van hun leven achter zich hebben gelaten, hebben dat gedaan door bewust aan zichzelf te beloven om voor eens en voor altijd te stoppen met drinken - en nooit meer terug te kijken.
    • Toch kunnen de AA je wel op een heel effectieve manier helpen nuchter te blijven als je eenmaal hebt besloten dat dat de manier is waarop je voortaan wilt leven. Onderzoek heeft aangetoond van het aantal herstellende patiënten dat deelneemt aan programma's van de AA en de Anonieme Verslaafden (NA), 81% inderdaad gestopt is met drinken, terwijl dat bij mensen die niet aan die programma's deelnamen maar voor 26% gold.[7] That's a difference of over 50%.
    • Het is belangrijk dat je consequent naar de bijeenkomsten gaat. Hoe vaker je programma's zoals die van de AA bijwoont, waarbij je leert van de drank af te blijven, hoe kleiner de kans is dat je terugvalt.[8] Afkickprogramma's worden soms bijna een gewoonte waar de leden ook verslaafd aan zijn, met het verschil dat dit een duurzame verslaving is waar je zelfverzekerder van wordt.
    • Afkickprogramma's werken door middel van sponsors. Een sponsor is iemand, en bij voorkeur niet een 'vriend', aan wie je steun kunt hebben als je naar de drank dreigt te grijpen. Een sponsor moet je kunnen vertellen wanneer je een fout maakt en moet alles tegen je kunnen zeggen. Verslaafden die een sponsor hebben blijken het op een exponentiële manier makkelijker te vinden van de drank af te blijven dan verslaafden zonder sponsor.[8]
  3. 3
    Kijk tijdens het proces hoe het feit dat je niet drinkt je leven verandert. Nadat je 90 dagen helemaal niet gedronken hebt, zal je hele perspectief veranderen en zal je lichaam volledige in de herstelmodus zijn geraakt. De kans is groot dat je wat bent afgevallen; ook zul je je waarschijnlijk energieker en gelukkiger voelen over wie je bent. Je zult een heel ander mens zijn.
  4. 4
    Wees niet bang om over je ervaringen te praten. Elke keer als je je zwak voelt, in de verleiding komt of pessimistisch bent, neem dan contact op met iemand die je kent en die je kunt vertrouwen. (Het is tenslotte echt lastig om te slikken en tegelijkertijd te praten.) Zoek steun bij die persoon. Dat kan een sponsor, een vriendin, of misschien gewoon je moeder zijn. Wie het ook is, leer hoe je je open kunt stellen voor je gevoelens en ze kunt overwinnen in plaats van je gevoelens te verstikken en er nooit echt mee om te leren gaan.
    • Als je er klaar voor bent, deel dan je ervaringen met andere mensen in dezelfde situatie. Misschien gaat je ermee akkoord om met middelbare scholieren te praten over je verslaving en de gevolgen ervan op de lange duur. Misschien schrijf je heel eerlijk je verhaal op en zet je dat online. Wat je ook doet, probeer alle hulp die je hebt gekregen op een bepaalde manier terug te betalen. Zelfs als je maar tot één persoon doordringt, heb je al een heleboel gedaan.
  5. 5
    Zet je er volledig voor in om nuchter te worden. Geef toe aan jezelf, en onthoud het, dat er absoluut niks belangrijker is dan dit ene doel in je leven. Sterker nog, je leven hangt ervan af. Alle mensen van wie je houdt, delen hierin. En jij, jij zelf, verdient het.
    • Vergeet niet dat je beslissing om te stoppen permanent is. Vermijd alle vormen van alcohol. Zelfs één enkel drankje kan er al voor zorgen dat je terugvalt in je verslaving.

Tips

  • Leef bij de dag en denk niet na over toekomstige gebeurtenissen. Denk voorlopig alleen maar aan vandaag; ook dit gaat voorbij!
  • Denk eens na over wat je het meest interesseert. Stel je voor hoe dat door alcohol zou worden verpest.
  • Bedenk dat het opgeven van een minder groot plezier (dronken worden) voor een groter plezier (je gezondheid, een betere relatie of een goed geweten) op de lange termijn eigenlijk de makkelijkere weg is. Uiteindelijk zal het allemaal de moeite waard zijn!
  • Waarom alcohol je leven overneemt is een vraag die alleen beantwoord maar zal worden als je het je leven NIET laat overnemen.
  • Probeer jezelf als nuchter mensen voor te stellen.
  • Houd chocolade bij de hand. Probleemdrinkers die van de alcohol af proberen te krijgen, krijgen vaak onweerstaanbare zin in chocola. Chocola zorgt ervoor dat je lichaam meer endorfines gaat aanmaken en dat je minder zin krijgt om te drinken.
  • Spoel je mond regelmatig met een extra sterk mondwater waarvan de smaak lang in je mond blijft. Spoel iedere keer wanneer je zin krijgt in een drankje je mond 30 seconden tot een minuut lang met het mondwater. Je gaat uiteindelijk de smaak van het mondwater met alcohol associëren en veel minder zin hebben om te gaan drinken.
  • Probeer niet eerst ergens een gewoonte van te maken om vervolgens te moeten stoppen met die gewoonte.
  • DOE ONDERZOEK - Aarzel niet om te zien hoe het drinken van alcohol je lichamelijke conditie kan hebben beïnvloed. Je zult verbaasd staan over de hoeveelheid schade die al jaren voordat je de symptomen te zien krijgt, kan worden aangericht. In bijna alle gevallen is de schade onomkeerbaar. Het beste waar de meeste mensen op kunnen hopen is ervoor zorgen dat de schade niet erger wordt. Ga gezonder eten, let op je gewicht, win medisch advies in en vooral, STOP DEFINITIEF MET DRINKEN. Je zult je sterker, gezonder, slimmer en gelukkiger voelen, en, wat nog belangrijker is, je zult veel meer van het leven genieten. Er bestaan verschillende ziekten en complicaties van de lever. Neem eens de tijd om een aantal artikelen en onderzoeksverslagen hierover te bekijken. Eén keer erover lezen kan je al helpen om een stuk langer niet te drinken. Hoe langer je al drinkt, hoe meer je er van zult schrikken. Angst kan een sterke invloed hebben op wat je doet. Gebruik die angst daarom om je eraan te herinneren hoe dom het was om te drinken.

Waarschuwingen

  • Een chronisch alcoholist die in één keer stopt, kan een groot risico lopen op gezondheidsproblemen. Het abrupt stoppen met het nemen van een grote hoeveelheid zogenaamde CNS-depressiva kan leiden tot wat wel een 'delirium tremens' wordt genoemd. Binnen een paar dagen nadat je 'cold turkey' oftewel abrupt gestopt bent kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals angst en koude rillingen, wat kan leiden tot zogenaamde tonisch-clonische aanvallen en uiteindelijk tot een status van epilepsie. Dit kan dodelijk zijn. Als je een chronisch zware drinker bent, raadpleeg dan je huisarts voordat je besluit abrupt te stoppen. Hij of zij kan je misschien iets geven (bijvoorbeeld benzodiazepine) en een afkickschema voor je opstellen, om de hiervoor genoemde acute ontwenningsverschijnselen dragelijker te maken.

Over dit artikel

Bijdragen van:
wikiHow-redacteur
Dit artikel is nagelezen door onze redactie, die artikelen controleert op juistheid en compleetheid.

Ons team van deskundigen loopt het werk van de redactie na om te zorgen dat artikelen die op wikiHow te lezen zijn aan alle kwaliteitseisen voldoen. Dit artikel is 51.010 keer bekeken.
Deze pagina is 51.010 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Bedankt voor je feedback! Lees meer artikelen zoals dit artikel.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.
Het spijt ons dat dit artikel je niet verder heeft kunnen helpen. Lees hier een aantal aanverwante artikelen.