NOS Nieuws

Cruijff rekent af met Ajax: ik stop ermee

Johan Cruijff stopt als adviseur bij Ajax. De oud-voetballer schrijft in zijn column in De Telegraaf dat hij het gevoel heeft dat hij bij de uitvoering van zijn plan-Cruijff wordt tegengewerkt. Bovendien heeft hij amper vertrouwen in de bestuurders van de club. Cruijff trekt daarom ook zijn naam af van het plan.

Onder de kop 'Ik stop ermee' schrijft Cruijff dat zijn visie niet wordt uitgevoerd. "Daar komt bij dat ik het gevoel heb dat dit bewust gebeurt. En aan spelletjes doe ik niet mee", aldus het clubicoon.

Zo'n mentaliteit past niet bij de club.

Johan Cruijff over Hennie Henrichs

Het besluit van Cruijff volgt amper een week na het gedwongen afscheid van Wim Jonk als hoofd van de jeugdopleiding. Het hervormen van de jeugdopleiding was de kern van het plan-Cruijff. Cruijff had donderdag al gezegd dat met Jonks afscheid een bom was gelegd onder de samenwerking.

'Wordt tijd dat er een streep gaat door het plan-Cruijff'

In het stuk uit Cruijff kritiek op vrijwel alle bestuurders bij Ajax. De nieuwe algemeen directeur Dolf Collee heeft volgens hem niets gedaan aan de problemen binnen de club. Voorzitter Hennie Henrichs van de bestuursraad is "het ergste van alles", zegt Cruijff. "Hij heeft vijf clubiconen laten vallen om de raad van commissarissen te dekken. Zo'n mentaliteit past niet bij onze club."

De net vertrokken voorzitter van de raad van commissarissen, Hans Wijers, heeft volgens Cruijff gefaald. Zijn opvolger Leo van Wijk komt er niet veel beter van af. "Ook in hem ben ik teleurgesteld", schrijft Cruijff, omdat hij "het tegenovergestelde" heeft gedaan van de aanbevelingen van Tscheu La Ling, die een lijvig rapport opstelde over de technische leiding bij Ajax.

Cruijff: "Een andere commissaris, Theo van Duivenbode, zagen we als een van ons. Helaas is hij, toen het erop aankwam, achter een boom gaan staan. Juist hij had de sleutelfiguur moeten zijn."

Vergadering

Afgelopen vrijdag was er bij Ajax een aandeelhoudersvergadering en daar werd besloten het ontslag van Jonk voor te bereiden. Een arbitragecommissie moet oordelen of dat rechtsgeldig is. Er werd door Wijers ook gezegd dat Ajax doorgaat met de visie van Cruijff.

Op 17 december is er een ledenvergadering uitgeschreven. Aanhangers van Jonk overwegen dan een motie van wantrouwen tegen de bestuursraad in te dienen, zodat die kan worden weggestemd. Volgens de huisregels kan bij Ajax de bestuursraad de raad van commissarissen wegsturen.

Deel artikel: