NOS Sport

Tienkamper Van der Plaetsen overwint alles

Europees kampioen tienkamp Van der Plaetsen

Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun speelden bij de Europese kampioenschappen een bijrol. De hoofdrol was voor een zuiderbuur, de Belg Thomas Van der Plaetsen. De 25-jarige atleet overwon kanker en was donderdagavond Europa's beste op de slopende discipline.

Het puntentotaal waarmee Van der Plaetsen won was met 8218 niet bijzonder, maar voor de Belg was het wel voldoende om naar de Spelen in Rio te mogen. Zelf kon hij amper bevatten dat hij het goud om de nek kreeg gehangen. De afgelopen jaren waren moeilijk.

Kanker na dopingcontrole

In oktober 2014 stortte de wereld van de tienkamper even in. Bij een dopingcontrole werd bij hem het groeihormoon zwangerschapshormoon HCG in zijn bloed ontdekt. De atleet krijgt alles en iedereen over hem heen, de geruchtenmachine draait op volle toeren. HCG is ook een middel dat teelbalkanker maskeert. Van der Plaetsen maakt uiteindelijk zelf bekend getroffen te zijn door teelbalkanker.

Hij vecht echter terug en keert in 2015 ook terug op de atletiekbaan. De voormalig Europees junioren- en beloftenkampioen: "'De cirkel is nu rond. Eerst bij de junioren, daarna bij de beloften en nu bij de groten. Fantastisch. Ik heb voor elk punt gevochten en elk punt verdiend. Het was zwaar, maar ik heb de wedstrijd goed ingedeeld. In Rio komt er een hoog puntenaantal uit."

Braun & Sintnicolaas

'Soms denk ik: waarom doe ik dit?'

Dat hopen Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun ook. Beiden doen aan de Spelen mee, maar speelden vijf weken voor aanvang een bijrol op de EK. Pieter Braun werd zevende. Sintnicolaas, die dit seizoen met serieuze enkelproblemen kampte, miste vooral wedstrijdritme. Hij hield op de 1.500 meter na twee ronden voor gezien.

Sintnicolaas: ben gestart voor het publiek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl