Tim en Annemijn
Aangepast

Zij gelooft, hij niet: we staan best verschillend in het leven

Voor het eerst zijn er net zo veel gelovigen als mensen die niet geloven in Nederland. Het aantal gelovigen neemt steeds verder af, blijkt uit cijfers van het CBS. Onder jongeren is de daling het sterkst. Geloofde in 2010 nog 48 procent van de 18 tot 35-jarigen; vorig jaar was dat 40 procent.

Wij spraken met een jong stel van wie de één wel gelooft, en de ander niet. Hoe makkelijk of moeilijk is dat?

Toen ik het hoorde, had ik wel even wat mixed feelings.

Tim

Annemijn (19) en Tim (21) leerden elkaar kennen in de trein van Utrecht naar Den Haag. Tim: “We waren allebei onderweg naar onze ouders. Ik raapte al m'n moed bij elkaar en ben op haar afgestapt."

Nog tijdens de treinreis kwam het geloof ter sprake. "Ik zei wel meteen: 'Pas op, ik ben gelovig hoor!'", lacht Annemijn. "Het geloof heeft veel invloed in mijn leven. Ik probeer te leven volgens de Bijbel en zoals Jezus dat bedoelde." Tim: "Toen ik het hoorde, had ik wel even wat mixed feelings, ik geloof zelf namelijk totaal niet. Uiteindelijk is het prima gelopen, er is niks aan de hand."

Ik vroeg hem of hij mee wilde naar mijn doop. Dat heeft hij gedaan.

Annemijn

Inmiddels zijn Tim en Annemijn acht maanden samen. Dat is niet altijd makkelijk. "Ze wil graag dat ik meega naar de kerk, of dat ik bid voor haar", zegt Tim. "Dat is voor mij moeilijk, ik geloof daar gewoon niet in."

In de eerste maand stelde Annemijn haar kersverse vriend al meteen op de proef: of hij aanwezig wilde zijn bij haar doopdienst, omdat ze zich bij een nieuwe kerk wilde aansluiten. Annemijn groeide Nederlands Hervormd op, maar wilde Evangelisch zijn. "Ik vroeg hem erbij, omdat dat toch wel een heel belangrijk moment is voor mij. Daarmee stemde hij in."

Voor Tim was dat wel gek. "Ik geloof er niet in, maar ga dan mee om haar te steunen," zegt hij. "We staan allebei gewoon best verschillend in het leven, en dat gaf in het begin nog wel eens struggles. Als er iets misgaat, geef ik mezelf of het lot de schuld. Voor Annemijn is er een hogere macht die daar een bedoeling mee heeft."

Teen gestoten

In de praktijk betekent het voor Tim dat hij oplet met wat hij zegt. "Je moet wat rekening met elkaar houden. Zo vloek ik bijvoorbeeld best snel, als ik mijn voet stoot of zo", lacht Tim. "Ik probeer daarop te letten, omdat ik weet dat Annemijn het vervelend vindt. En zo beseft zij weer dat ik dat niet doe om haar geloof te beledigen, maar omdat ik mijn teen gestoten heb."

Annemijn en Tim

Voor Annemijn was het vooral prettig dat Tim zich kon inleven in haar achtergrond. “We hebben het er zeker veel over gehad. Ik merkte meteen dat hij er veel respect voor had.”

Seks voor het huwelijk?

En seks voor het huwelijk dan? Annemijn: "We hebben daar best veel over gesproken, maar denken er allebei hetzelfde over: het hoort bij een gezonde relatie, dus het is geen bezwaar voor ons."

Het geloof is voor Annemijn naar eigen zeggen vooral een manier van leven. "Ik hou er niet van om over mensen te oordelen. Dat staat zo in de Bijbel en daar leef ik naar." Tim: "Ik denk veel meer als een wetenschapper, en kan me gewoon niet vinden in het geloof. Toch denk ik wel na over het leven - ik ben best geïnteresseerd in het boeddhisme."

Wel of niet naar de kerk?

"Ik ben in de weekenden veel bij hem. Daar is geen evangelische gemeente, dus ik kan niet vaak gaan."

En al worden het drukke kerstdagen voor Annemijn en Tim, er is in elk geval een kerkbezoek in de planning. "Ik zei al eerder wel naar de kerk te willen. Tim gaat dan wel mee, en dat vind ik heel prettig."

Deel artikel: