NOS NieuwsAangepast

'Hogere rekenrente voor pensioenen: jongeren de dupe'

Als pensioenfondsen op een alternatieve manier mogen berekenen of ze nog wel voldoende geld in kas hebben, lopen jongere generaties het risico dat ze later een veel lager pensioen krijgen, tot wel 30 procent lager. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is zo'n verandering wel gunstig voor oudere deelnemers in pensioenfondsen.

Staatssecretaris Klijnsma liet het CPB onderzoek doen naar de gevolgen van het verhogen van de zogeheten rekenrente. Dat is de fictieve rente die fondsen moeten hanteren bij het bepalen van hun financiële positie. Op dit moment is de rekenrente, net als alle andere rentetarieven, erg laag.

Daardoor kunnen veel fondsen hun deelnemers niet compenseren voor de gestegen kosten voor levensonderhoud. Soms dreigt zelfs een korting op de uitkering. Oppositiepartijen als de PVV, de SP en 50Plus willen daarom de rekenrente kunstmatig verhogen.

Speculeren op de toekomst

Volgens het CPB leidt dat er op korte termijn toe dat de pensioenen weer geïndexeerd kunnen worden, maar dreigt er wel een tekort als de echte rente niet gaat stijgen. Mensen die na 2012 geboren zijn worden daar de dupe van. Hun pensioen kan wel eens 30 procent lager uitvallen.

Klijnsma noemt het in een brief aan de Tweede Kamer onverstandig om de rekenrente te verhogen. Het is speculeren op de toekomst, schrijft ze. "Er wordt meer geld uitgekeerd, terwijl de werkelijke financiële positie van de pensioenfondsen niet verbetert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl