Marine Le Pen
NOS NieuwsAangepast

Van laag opgeleide man tot werkende vrouw: Le Pen trekt nieuwe kiezers

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

De rechts-populistische Marine Le Pen is één van de grote favorieten bij de Franse presidentsverkiezingen, eind deze maand. Haar partij, het Front National, was vroeger taboe, maar onder Le Pens leiding stroomden de nieuwe aanhangers massaal binnen.

Marine Le Pen is een vrouw en wil de macht. Dat zijn twee essentiële verschillen met haar vader, Jean-Marie Le Pen. Die stond bekend als een mannelijke rouwdouwer die vooral een dwarsligger in de Franse politiek wilde zijn.

Vroeger waren het vooral arbeiders, mannen, en mensen met een lage opleiding die op het Front National stemden.

Politicoloog Joël Gombin

Nadat Jean-Marie en Marine van stuivertje wisselden aan de top van de partij, zes jaar geleden, veranderde daarmee ook het electoraat van de partij.

"Vroeger waren het vooral arbeiders, mannen, en mensen met een lage opleiding die op het Front National stemden", zegt politicoloog Joël Gombin.

Charmeoffensief

Marine Le Pen startte een charmeoffensief. Ze liet zich restylen, oogt sindsdien slank, verzorgd en vriendelijk - in alles dus het tegendeel van haar vader - en ze paste het partijprogramma aan.

Marine Le Pen

Er kwam meer aandacht voor het aanpakken van de werkloosheid. De radicale islam werd de nieuwe vijand. En Frankrijk moet uit de Europese Unie stappen. "Die oude groep kiezers is er nog steeds en is zelfs gegroeid. Maar sinds de komst van Marine Le Pen stemmen ook veel meer werkende mensen uit de lage- en de middenklasse op het Front National. En ook veel meer vrouwen", aldus Gombin. 

Dat Le Pen veel meer aandacht gaf aan de economische crisis en de werkloosheid, trok nieuwe kiezers. "Fransen hebben heel breed het gevoel dat ze erop achteruit zijn gegaan, dat ze het slachtoffer zijn van de mondialisering."

Succesformule

Het was een succesformule. Sinds Marine Le Pen het Front National ging leiden, in 2011, groeide haar aanhang en boekte ze (lokaal, regionaal, Europees) electorale successen. Op 23 april en 7 mei worden er presidentsverkiezingen gehouden in Frankrijk. Dan hoopt Marine Le Pen haar werk van de afgelopen jaren te verzilveren.

Haar nieuwe aanhangers zijn jong en oud en hebben uiteenlopende redenen om op het Front National te stemmen, zoals Julie en Valérie:

Julie Rechagneux

Het Front National wil boeren helpen om meer voedsel te produceren voor mensen in de omgeving. Ik vind dat belangrijk. Het is goed voor de lokale economie én voor onze gezondheid.

Julie

Dat vertelt Julie Rechagneux (21), studente rechten in Bordeaux. "Ook veiligheid is een belangrijk onderwerp voor me. Ik ben regelmatig lastiggevallen als vrouw in het openbaar vervoer. In sommige wijken met veel migranten kan je als vrouw niet meer ongestoord over straat lopen."

Marine Le Pen wil dat hard aanpakken, zegt Rechagneux. "De wetten bestaan daarvoor, ze worden alleen niet toegepast. Criminelen moeten lik-op-stuk krijgen. En buitenlandse criminelen moeten Frankrijk worden uitgezet." 

Valérie Laupies

De autoriteit moet weer terugkeren in de klas, het gezag van de leraar moet worden hersteld. En dat wil het Front National.

Valérie

Dat vertelt Valérie Laupies (51), schooldirectrice in Tarascon. "Ik merk in mijn eigen werk hoe het onderwijs achteruit is gehold onder opeenvolgende linkse en rechtse regeringen. Veel kinderen kunnen niet eens lezen als ze van de lagere school komen."

In de lessen moet weer meer aandacht voor de Franse taal en geschiedenis komen, zegt Laupies. "Nu moeten we verplicht melden hoe slecht de slavernij was. En kinderen van immigranten moeten we over hun afkomst leren en Arabische les geven. Waarom? We moeten terug naar de basis van ons onderwijs: overdracht van kennis die goed is voor de leerlingen en dus ook voor ons land." 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl