De Grote Moskee van Brussel

Belgische partij wil 'gematigde' sharia invoeren

Een opmerkelijk voorstel van de Belgische partij Islam: de Franstalige politieke partij wil gescheiden openbaar vervoer voor mannen en vrouwen. Het past volgens stichter en lijsttrekker Redouane Ahrouch in een breder plaatje, namelijk de invoering van een volledig islamitische staat in België.

Islam is nu nog een zeer kleine partij, met raadsleden in twee deelgemeenten van Brussel. Maar bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober wil de partij op veel meer plaatsen voet aan de grond krijgen. Islam is dan in zeker 14 Brusselse en 14 Waalse gemeenten verkiesbaar.

De plannen van de partij krijgen nu veel aandacht in Belgische media. Ahrouch zegt dat bij een islamitisch België ook de invoering van de sharia hoort, de islamitische wetgeving. Al moet dat niet in strijd zijn met de Belgische grondwet, verklaart hij. "Met de invoering van de sharia bedoelen we de weg van de profeet en van onze religie." Hij zegt geen handen af te willen hakken of vrouwen te willen verplichten een hoofddoek te dragen.

Binnen de Belgische moslimwereld heerst het idee dat ze niet serieus worden genomen.

Ruben Mooijman, journalist voor De Standaard

De uitspraken van Islam zorgen voor ophef in België en zetten de partij op de kaart. Zo had Ruben Mooijman, journalist voor De Standaard en een tijd lang 'correspondent moslims in België', voor vanochtend nog nooit van ze gehoord. "Het gaat hier om een minderheid, extreme standpunten als de invoering van de sharia wordt binnen de Belgische moslimwereld niet breed gedragen", zegt hij.

Toch is Mooijman niet verrast door de opkomst van de islamitische partij. Die komt voort uit onvrede onder Belgische moslims. "Binnen de Belgische moslimwereld heerst het idee dat ze niet serieus worden genomen. Ze denken: 'Belgen zien ons niet zitten, we zijn niet welkom'."

Als islamredacteur schreef hij in 2016 over een onderzoek waaruit blijkt dat de islam in feite de grootste religie van België is. Het gaat daarbij om het aantal praktiserende gelovigen: het aantal praktiserende moslims stijgt, terwijl het aantal katholieken gestaag daalt.

Ondanks het toenemend aantal moskeegangers wordt de trend politiek en maatschappelijk niet erkend, schreef Mooijman. En die bevindingen van toen staan nog steeds. "Er is veel polarisatie binnen België. Ook het succes van de rechtse partij N-VA speelt een rol."

'Spuwen op Europa'

De N-VA is de grootste partij van België en levert onder meer de staatssecretaris voor migratie Theo Francken. Die heeft op Twitter al hard uitgehaald naar de uitlatingen van Islam. "Dit is spuwen op Europa", schrijft hij. In een ander bericht: "Geen sharia. Nu niet. Nooit niet."

"Francken is niet op zijn mondje gevallen", zegt Mooijman. "Hij heeft een reputatie van hard ingaan tegen zaken die niet overeenkomen met het Vlaamse gedachtegoed. En misschien ook wel terecht: ik denk dat Belgische moslims de sharia niet het juist antwoord vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl