Vegetarisch eten is een feest!

lekker en gevarieerd vegetarisch

Wortelsalade met mungbonen

1 reactie

mungbonensalade

 

Heerlijk is deze pittige wortelsalade met mungbonen, en ze ziet er ook nog eens erg mooi uit!

Het recept komt uit Plenty more van Yotam Ottolenghi.

Ingrediënten:

  • 140 gram gedroogde mungbonen (Ottolenghi zegt niets over weken, maar voor de zekerheid heb ik ze toch maar een nachtje laten weken in ruim water)
  • 60 ml olijfolie
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt of geperst
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • halve theelepel chilivlokken
  • 3 flinke wortelen, geschrapt en in reepjes van 5 cm x 1 cm (ruim 320 gram)
  • halve theelepel fijne kristalsuiker
  • 20 gram koriander, fijngesneden
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 140 gram feta, in stukjes van 2 cm gebroken
  • zout

Verhit de oven op 200 graden.

Breng een pan met water aan de kook, doe de mungbonen erin en laat ze 20 – 25 minuten zachtjes koken tot ze beetgaar zijn. Giet ze af, schud ze goed uit en doe ze in een grote kom.

Verhit, ongeveer 3 minuten voor de bonen gaar zijn, 2 eetlepels olijfolie in een kleine koekenpan en voeg de komijn-, karwij- en venkelzaadjes toe. Bak ze circa 3 minuten regelmatig roerend op halfhoog vuur tot ze in de pan opspringen. Doe de hele olie en zaadjes bij de mungbonen en voeg meteen de knoflook, azijn, chilivlokken en een halve theelepel zout toe. Laat de bonen afkoelen.

Vermeng, terwijl de bonen koken, de wortelen in een braadslee (20 x 30 cm) met 150 ml water, de overgebleven olijfolie, de suiker en een halve theelepel zout. Zet de braadslee 25 – 30 minuten in de oven tot het water verdampt is en de wortelen mooi geroosterd en licht gekarameliseerd zijn. Haal de braadslee uit de oven, doe de wortelen samen met de koriander in de kom met mungbonen en roer alles rustig door elkaar. Stort de salade op een grote schaal, bestrooi met citroenrasp, plaats er dotjes feta op, sprenkel er nog wat olijfolie over en dien op.

 

Auteur: Marianne Panneman

Ik werk als creatieve (schrijf)coach en trainer met mensen met werk- en levensvragen en ben auteur van het boek 'Schrijf je Loopbaan'. Ik houd o.a. van schrijven, dichten, vegetarisch koken en wandelen.

1 thoughts on “Wortelsalade met mungbonen

  1. Wow, dit wil ik wel proberen!!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.