WNL

Wilders over aanslagen moskeeën Nieuw-Zeeland: ‘Zoveel onschuldige mensen vermoord’

Geert Wilders reageerde vanmorgen in Goedemorgen Nederland op NPO 1 op de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland. “Het is ongelofelijk”, aldus Wilders. Bij de aanslagen zijn zeker 49 mensen om het leven gekomen. Tientallen raakten gewond.

Wilders vindt dat je geweld altijd moet veroordelen. “Onschuldige mensen die van het leven zijn beroofd.  het is echt een verschrikkelijke terreur”, zei hij. “Wat je ook doet, wie je ook bent, waar je ook vandaan komt: geweld is altijd sterk te veroordelen. Dit gaat je door merg en been. Ook mijn medeleven naar al die mensen, de slachtoffers en hun familieleden.”

“Er zij nu dus minstens veertig onschuldige mensen vermoord”, aldus de leider van de PVV vanmorgen, toen het dodenaantal nog lager lag. “Net als destijds bij Breivik (aanslagen in Noorwegen red.) kan je niet anders dan op de meest krachtige manier afstand nemen van idioten die denken dat je met geweld iets oplost.”

Ook premier Mark Rutte heeft gereageerd op de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Hij zegt dat hij in shock is door het nieuws en leeft mee met de slachtoffers en de nabestaanden.

‘Aanslagen lang voorbereid’

De aanslagen op de twee moskeeën in Christchurch hebben zeker 49 levens geëist. Ook raakten circa vijftig mensen zwaargewond. Premier Jacinda Ardern zei dat de terroristische aanslagen lang waren voorbereid. In de 750 kilometer noordelijker gelegen stad Auckland zijn volgens Nieuw-Zeelandse media op een station uit voorzorg ‘verdachte zakken’ door het leger tot ontploffing gebracht.

Ardern liet weten dat tien mensen omkwamen in de moskee in de wijk Linwood in het oosten van Christchurch. Door de aanslag op de moskee bij Hagley Park in het centrum kwamen dertig mensen om. Daar waren naar schatting driehonderd gelovigen aanwezig.

De politie heeft drie mannen en een vrouw gearresteerd. Ardern zei dat aan voertuigen van de verdachten twee bommen waren bevestigd. Een van de arrestanten is een 28-jarige hoofdverdachte uit Australië. Het is de rechts-extremist Brenton Tarrant. Hij heeft de aanslag ‘livestream’ opgenomen. De autoriteiten hebben die beeldopnames geblokkeerd

Door: Redactie

Exit mobile version