Waarom Bill Gates geen bitcoins meer heeft
Kunstmatig goud

Waarom Bill Gates geen bitcoins meer heeft

08-05-2018 08:12 Laatste update: 09:01

Bill Gates is niet onder de indruk van de bitcoin. Tyler Winklevoss, die in de cryptocurrency investeert, daagt de Microsoft-oprichter daarom uit om te speculeren op een daling van de munt.

“Als het makkelijk zou zijn om de bitcoin te shorten, zou ik dat doen”, verklaarde Gates maandag in het CNBC-programma Squawk Box. Hij wees erop dat de belangrijkste reden om in bitcoins te investeren de hoop is dat er later iemand anders komt die nog meer betaalt: de zogeheten 'greater fool'-theorie. Bill Gates kreeg jaren geleden bitcoins voor zijn verjaardag, maar die heeft hij inmiddels verkocht.

In dezelfde uitzending noemde Charlie Munger, vice-voorzitter van Berkshire Hathaway van investeerder Warren Buffett, de bitcoin een vorm van 'kunstmatig goud'. Gates is het daarmee eens. Hoewel hij wel duidelijke voordelen ziet in de blockchain-technologie die de bitcoin mogelijk maakt, vindt hij de cryptomunt om die reden 'één van de meer gestoorde speculatieve zaken’. Anders dan bijvoorbeeld bedrijven produceert de bitcoin niets. "Daarom zou je niet moeten verwachten dat de waarde stijgt."

Shorten

De kritiek van Gates was duidelijk tegen het zere been van Tyler Winklevoss, die al jaren in de cryptomunt investeert. Tyler stond samen met zijn tweelingbroer Cameron naar eigen zeggen aan de wieg van Facebook. Een hoogoplopend geschil daarover met Mark Zuckerberg leidde er uiteindelijk toe dat de twee 65 miljoen dollar ontvingen. Dat geld investeerde het duo onder meer in bitcoins.

In een tweet wees Tyler Winklevoss de Microsoft-oprichter op de mogelijkheid om de bitcoin op eenvoudige wijze te shorten. “Put your money where your mouth is!” Sinds eind vorig jaar is het inderdaad mogelijk om contracten af te sluiten waarmee je kunt speculeren om de toekomstige prijs van de bitcoin. Sindsdien is de bitcoin, die in december nog in de buurt kwam van de 20.000 dollar, minder waard geworden.

Koers omhoog

De afgelopen maand zit de bitcoin overigens weer in de lift. Op het moment van schrijven is een bitcoin 9.360 dollar waard. Op 4 april was dat nog 6.635 dollar.