Direct naar artikelinhoud

Philips pikt eigen naam terug van failliet Gibson

De doorstart van audio-gigant Gibson is van de baan. Philips heeft de eigen merknaam voor koptelefoons, luidsprekers en audio-apparatuur weggehaald bij de voormalig partner.

Gibson Innovations is sinds de opening in de A"DAM Toren gevestigdBeeld Maarten Brante

Gibson Innovations dat koptelefoons, audiosystemen, soundbars, telefoons en audio/ video-accessoires onder het Philipsmerk maakt, ging vorige week failliet, maar wilde met het Philipsmerk een doorstart maken.

Dat strookt volgens de voormalige elektronicagigant echter niet met de afspraken over merkrechten. Die stellen dat na een faillissement het merkrecht terugkeert bij het concern.

Philips, dat zelf sinds vier jaar geen audio-apparatuur meer maakt, heeft de merkrechten nu weggehaald bij Gibson en ondergebracht bij de Taiwanese elektronicagigant TPV, dat met het eveneens in Amsterdam gevestigde TP Vision al televisies maakt onder het Philipsmerk en in China en Rusland ook als 'Philips' telefoons en tablets verkoopt.

"Met het faillissement heeft Gibson ons ook voor een voldongen feit gesteld," zegt een woordvoerder van Philips. "Daarmee hield het voor ons op. We wilden ook de dienstverlening aan klanten zeker stellen." 

Van de baan
Met de stap van Philips is een doorstart van Gibson Innovations dat ook actief is met zelfstandige merken als Tascam, Onkyo en Teac, definitief van de baan. "Met de merkrechten hadden we nog een onderhandelingspositie," zegt een woorvoerder. "Maar die is nu weg."

Tegen de stap van Philips is volgens een woordvoerder van curator Floris Dix juridisch niets te doen. "Ze staan gewoon in hun recht."

De curator gaat volgens haar nog in gesprek met TPV over de overname van voorraden en werknemers, maar dat zijn de Taiwanezen niet verplicht. Daarna wordt het faillissement afgerond. 

Ontslagen
Vanwege het faillissement zijn de zestig Nederlandse medewerkers ontslagen. Jet kantoor in eindhoven gaat zeker dicht. Of ook de hippe vestiging in de A'DAM Toren in Amsterdam Noord sluit, is nog onduidelijk. Die is formeel van moederbedrijf Gibson Brands, dat alleen in de VS in surseance verkeert.

Gibson maakte onder meer koptelefoons onder het PhilipsmerkBeeld Philips