Direct naar artikelinhoud

Rechter krijgt laatste woord over gekraakte panden in Oost

De rechter krijgt het laatste woord in de zaak rond de gekraakte panden in Oost. Niet de gemeente, maar woningcorporatie Ymere heeft daar steken laten vallen.

Het spoeddebat over We Are Here werd bijgewoond door leden van het vluchtelingencollectiefBeeld Jean-Pierre Jans

Dat zei burgemeester Jozias van Aartsen donderdagavond tijdens een debat in de raad over de nieuwste kraakactie van vluchtelingencollectief We Are Here. Die hebben sinds 23 maart diverse voormalige huurwoningen in gebruik genomen, die Ymere leeg had staan, in de Rudolf Dieselstraat.

Volgens Van Aartsen begon Ymere pas met het huisvesten van tijdelijke huurders in de gebouwen toen er al gekraakt was. "Allemaal maatregelen die Ymere had moeten nemen toen de huizen nog leeg stonden. Ymere doet goeie dingen in de stad, maar in deze zaak zou je hun handelwijze opmerkelijk kunnen noemen," aldus Van Aartsen. 

Bevel
De rechtse partijen in de gemeenteraad hadden de kwestie geagendeerd en vroegen Van Aartsen waarom hij de ontruiming van de gekraakte panden niet bevolen had.

Er zijn de afgelopen dagen ook twee gebouwen gekraakt waar al wel tijdelijke bewoners in zaten, daar is aangifte van gedaan. Maar volgens de burgemeester ligt het besluit tot ontruiming bij het Openbaar Ministerie en niet bij hem.

"Of er ontruimd wordt is geen zaak van de burgemeester maar van de Officier van justitie," bezwoer hij de raad. "Houd de functies van de verschillende ambtsdragers alstublieft uit elkaar, dat is hoe we de democratische orde in elkaar hebben versleuteld."

Volgens Van Aartsen is de situatie in de straat niet zo ernstig, dat er met spoed ontruimd kan worden.

Kritiek
De waarnemend burgemeester reageerde ook op de kritiek die hij uit zijn eigen VVD had gekregen, dat hij 'te soft' zou zijn in de richting van de krakers. Volgens Van Aartsen is het de schuld van Den Haag dat het asielsysteem niet waterdicht is en dat de uitgeprocedeerde vluchtelingen nog altijd rondzwerven.

"We lopen er met z'n allen omheen dat het vorige kabinet de taak had om het systeem te dichten. Maar in de tijd dat de vorige staatssecretaris (Klaas Dijkhoff, red.) er zat, is er weinig gebeurd," sneert Van Aartsen terug.

"Ik ben reuze benieuwd hoe dat verder gaat in het nieuwe kabinet, voordat er allerlei harde oordelen worden geveld over de burgemeester terwijl die er buiten staat! De burgemeester is geen partijfunctionaris." 

Op 26 april zal de voorzieningenrechter zich over de zaak buigen.

De Rudolf Dieselstraat.Beeld anp


Lees ook: Kraakactie We Are Here is een cadeautje voor de rechtse oppositie.