Direct naar artikelinhoud

Wel even wennen, die Poolse buschauffeurs

AMSTERDAM - Eerst zaten ze op het platteland, toen als klussers in huis, en inmiddels zitten Polen ook in Amsterdam op de bus. Nu de metrolijn tussen Centraal Station en Amstelstation eruit ligt, heeft vervoersbedrijf GVB veertig Poolse buschauffeurs ingezet.

Eén ding wil het GVB duidelijk stellen: deze mensen zijn écht buschauffeurs, geen seizoenarbeiders die net de laatste asperges uit de grond hebben gestoken. Ze werkten in Polen al als chauffeur, of in Engeland en Duitsland - ook daar heerst krapte op de arbeidsmarkt voor buschauffeurs.

Het GVB moet zeven weken een extra traject afleggen. Daar waren geen eigen chauffeurs voor.

Om de vijf, zes of zeven minuten, afhankelijk van het tijdstip, rijden bussen de route Piet Heinkade-Valkenburgerstraat-Weesperstraat-Wibautstraat-Amstelstation en terug.

De eerste werkdag, gisteren, verliep niet geheel vlekkeloos: 's ochtends reed een chauffeur te ver door op de Piet Heinkade, 's middags sloeg een ander te vroeg af en kwam klem te zitten in de Nieuwe Uilenburgerstraat. Een verkeersbord en een prullenbak moesten worden weggehaald om de bus te bevrijden.

Het is even wennen, zegt het GVB. ''Wij vonden het ook spannend. Amsterdam is geen gemakkelijke stad voor buschauffeurs.'' (HET PAROOL)

Wel even wennen, die Poolse buschauffeurs