Geen salaris. Geen cashbonus. Zo op het eerste oog is Elon Musk een slecht betaalde werknemer van Tesla, het bedrijf dat hij weliswaar niet oprichtte maar wel grootmaakte. De fabrikant van elektrische auto's voorzag Musk twee jaar geleden evengoed van een lucratief arbeidscontract door grote bonussen in het vooruitzicht te stellen als de waarde van Tesla explosief zou groeien.

Dankzij de veerkrachtige en flink accelererende beurskoers komt een eerste miljoenenbonus voor Musk in zicht. Wanneer de elektrische autofabrikant namelijk een gemiddelde totale waarde heeft van $100 miljard gedurende de afgelopen zes maanden betekent dat feest in huize Musk, Tesla's oprichter krijgt dan 1,69 miljoen opties uitgekeerd die stuk voor stuk recht geven op het kopen van een aandeel Tesla voor $350,02.

Een aantrekkelijke korting, gisterenavond sloot de koers namelijk net onder de 800 dollar op $798,75. Als de geboren Zuid-Afrikaan zijn opties meteen verzilvert en de aandelen van de hand doet blijft er een winst van meer dan $750 miljoen over aldus de rekenmeesters van Reuters. Op dit moment bedraagt de waarde van Tesla over de laatste zes maanden iets meer dan $96 miljard, dankzij de huidige waarde van $145 miljard moet Musk zorgen dat de koers van Tesla niet teveel op de rem trapt en de bonus is binnen.

Daarmee zou Musk dus optimaal profiteren van de beurskoers van Tesla die sinds begin dit jaar het gaspedaal stevig heeft ingetrapt, wie op de eerste dag van het nieuwe jaar instapte in Tesla heeft namelijk al bijna 100% rendement gemaakt. Sterker nog: wie half maart op het hoogtepunt van de corona-angst aandelen Tesla insloeg zag de waarde van z'n effectenrekening al meer dan verdubbelen.