Dit is te lezen in het achtste faillissementsverslag van curator Stephan Voermans van Levenbach Advocaten. Voermans onderzoekt al ruim een jaar het faillissement van Supertrash. Ook mogelijk frauduleus handelen (‘paulianeus’) is nog steeds onderwerp van onderzoek.

In het achtste verslag wordt meer duidelijk over de schuldvraag van het faillissement. Die ligt bij het bestuur, in dit geval Olcay Gulsen, stelt de curator. Uit het verslag blijkt dat de onderneemster tegen deze lezing protesteert.

€120.000

Om een gang naar de rechter te voorkomen is er afgesproken dat Gulsen de komende drie jaar €120.000 aan de boedel betaalt, een fractie van de schade. Die wordt begroot op vele miljoenen. Supertrash was lang verliesgevend. In 2016 stond er een min van €8,5 miljoen in de boeken. In 2017 was dat €2,7 miljoen. Gulsen heeft met de curator een akkoord bereikt over een finale kwijting.

120.000 euro kwam er uit de onderhandelingen’, vertelt Edwin van Wijk, woordvoerder namens de curator. ‘Anders was het mogelijk een zaak voor de rechter geworden.

De curator stoort zich aan de slordige boekhouding en het niet tijdig leveren van jaarcijfers en zinspeelt op ‘bestuurdersaansprakelijkheid.' ‘De curator is van mening dat er mogelijk sprake is van een vordering op het bestuur van de vennootschap (al dan niet uit hoofde van bestuurdersaansprakelijkheid) in gevolge het voeren van een onvoldoende administratie en het niet, niet juist en/of niet tijdig deponeren van de jaarrekeningen’, schrijft hij in een klassiek-lange juristenzin.

Autoreparatie

Daarnaast stelt Voermans dat een teruggestorte lening van €140.000, vlak voor het faillissement, aan een aandeelhouder niet deugdelijk is geboekt. ‘De curator is van mening dat het bedrag van € 140.000 ten onrechte aan Reno is betaald, nu deze daar op basis van de leenovereenkomst geen recht op had’, zegt hij. Reno is inmiddels failliet verklaard.

Andere opmerkelijke uitgaven, ook vlak voor het faillissement, zoals het inboeken van een factuur van €18.000 voor een autoreparatie en het indienen van een creditfactuur voor een vriendin van Gulsen ter waarde van €90.000 zijn niet in dit onderzoek betrokken. ‘Het onderzoek is nog niet afgerond. Of er paulianeus is gehandeld wordt verder uitgezocht. Of deze facturen tot dat onderzoek behoren kan ik niet zeggen.’

Afgedaan

Olcay Gulsen reageert in een appje aan Quote. ‘Zoals uit het verslag blijkt heb ik nadrukkelijk en onderbouwd betwist dat mij als bestuurder enig verwijt te maken valt. Om een streep te zetten onder deze vervelende periode, waarin mijn rol bij het faillissement veel onwaarheden zijn verkondigd heb ik (zoals de curator schrijft uit opportuniteitsoverwegingen) besloten om met de curator een finale en alomvattende regeling te treffen. Voor mij is deze kwestie hiermee afgedaan.’