Roger Lips heeft nooit nagelaten zichzelf te verwennen. Dus toen hij in 2008 voor zichzelf in het Brabantse Uden een villa liet bouwen, was dat van alle gemakken voorzien. Ter illustratie: waar anderen al blij zijn met 1 huisbioscoop, liet het toenmalige Quote 500-lid Lips er twee aanleggen. Ook tof: we vinden niet alleen binnen een zwembad, maar ook buiten. Dat exemplaar zit verborgen onder het terras. Wie op de juiste knop drukt, ziet dat terras langzaam naar de bodem zakken, waardoor je feestje als vanzelf een heuse poolparty wordt.

De bouwkosten van het 1800 vierkante meter grote huis, dat vanaf de straatkant een bunker lijkt maar dat van de achterkant juist fraai is opengewerkt, liepen op tot €20 miljoen. De hypotheek die erop rustte bedroeg zelfs €23 miljoen. €13 miljoen daarvan was voor rekening van Fortis Bank, en dus later van ABN Amro.

Die bank had in 2014 alle vertrouwen verloren dat de in 2013 ook persoonlijk failliet verklaarde Lips nog aan zijn betalingsverplichtingen zou voldoen. Niet verwonderlijk, want Lips was toen al gevlucht naar Dubai, een plek waar hij zich onaantastbaar waant. Ook nu justitie onlangs weer 16 maanden celstraf tegen hem heeft geëist.

Dat hij zijn heil in die woestijnstaat had gezocht, kwam mede aan het licht toen bleek dat zijn huisraad die kant op was verscheept. De mannetjes die voor die stiekeme verhuisklus waren ingehuurd, bleken overigens nogal rigoureus te werk te zijn gegaan. Want niet alleen de meubelstukken verdwenen, de Udense villa werd feitelijk gewoon gestript. Zelfs vloertegels, stopcontacten en de elektrische bedrading bleken foetsie.

Toen het huis begin 2015 door ABN Amro naar de executieveiling werd gebracht, was de animo dan ook zeer gering. Alleen vastgoedondernemer Gerard Swinkels kon kennelijk door de puinhoop heen kijken, want zijn bod van €830.000 bleek voldoende om het pand over te nemen. Swinkels moet er vervolgens miljoenen in hebben gestoken om het weer leef- en toonbaar te maken, de hypotheek van €4 miljoen die hij er zelf op vestigde, geeft in die zin wel een aardige indicatie.

Maar dan nog heeft de man een gouden deal gedaan, want makelaar Leslie de Ruiter bevestigt desgevraagd het gerucht dat de erven van de vorig jaar op 45-jarige leeftijd overleden Swinkels hem hebben gevraagd het pand voor €11 miljoen in de stille verkoop te doen. Hij zegt dat het daarmee het grootste en duurste object is dat momenteel in Brabant te koop is. Weliswaar staat de verkoopsite van dit enorme landgoed nog online, maar volgens De Ruiter is dat in werkelijkheid van de markt gehaald. Quote 500-lid Marc Brouwers zou dat nu zelf willen herontwikkelen.