‘Duizend aandelen Pharming is toch sexier dan één aandeel Adyen?’ Margaret is ondernemer in ‘verschillende hoeken’, al is Margaret niet haar echte naam. ‘Je mag ook Truus zeggen, maar dat stukje privacy gunnen de leden elkaar.’ De leden die Margaret, of Truus, bedoelt zijn lt’ers, kort voor zo’n 450 bloedfanatieke beleggers van de Long Term Shareholders Club. Waar ze in beleggen? In Pharming, het beursgenoteerde biotechbedrijf dat vooral bekendstaat als verwekker van de transgene stier Herman. De lieden van de lange adem vormen een groep diehards, beleggers van het eerste uur, Pharming-zeloten. Ze geloven heilig in hun biotechbedrijf, dat dertig jaar na Herman een medicijn heeft ontwikkeld uit melk van getransmuteerde konijnen. Dit middel, Ruconest, bestrijdt verschrikkelijk pijnlijke en vaak dodelijke zwellingen. ‘Evolutionair gezien van onschatbare waarde’, zegt een andere lt’er, die onder het pseudoniem Rob opereert. ‘Ik werk al sinds 1980 in deze bedrijfstak. Dit is niet zomaar een chemisch pilletje.’

Samen met duizenden andere particuliere beleggers in Nederland zijn de lt’ers ervan overtuigd dat Pharming, als ware het een topclub, straks meespeelt in de hoogste regionen van een gigantische sector. Thans wordt de totale waarde van biotech geschat op 500 miljard dollar en het zal in 2023, volgens de Chinese astrologie het jaar van het konijn, de 700 miljard benaderen. De oude farma, die aan chemische formules knutselde, is uit. Biotech, dat pillen, poeders, elixers en vaccins peurt uit organismen, heeft de toekomst. En in een klein hoekje van deze immense branche roeren de volgelingen van Herman de trom. Een aandeel Pharming kost maar een piek, de koers schiet dagelijks alle kanten op en hoewel ze vaak belachelijk worden gemaakt om hun vastberadenheid, heeft hun bedrijf wel degelijk iets wat een grote speler als Galapagos mist. Pharming heeft al een medicijn op de markt en dat is best een prestatie.

Stier Herman plaveide de weg naar Beursplein 5 voor andere Nederlandse biotechbedrijven, bijvoorbeeld voor de nog altijd grootste Nederlandse beursklapper Crucell. In het verhaal dat nu in de winkels ligt vertelt Crucell-oprichter Dinko Valerio hoe hij omspringt met de hyperigheid die vaak heerst onder biotechbeleggers. Ook legt Dharminder Chahal, de rechterhand van miljardair Aat van Herk uit wat voor hun belangrijke factoren zijn om in te stappen in deze volatiele, maar gigantische business. En schetst Pharming-ceo Sijmen de Vries de glorieuze toekomst die zijn bedrijf te wachten staat. Nieuwsgierig geworden? Ren nu naar de winkel, of bestel de nieuwste Quote in onze eigen kiosk.