RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Pharming: strategische samenwerking met Chinezen

Biotech bedrijf Pharming Group heeft een strategische samenwerking te hebben gesloten met het Chinese Shanghai Institute Of Pharmaceutical Industry (SIPI).

Biotech bedrijf Pharming Group heeft  een strategische samenwerking te hebben gesloten met het Chinese Shanghai Institute Of Pharmaceutical Industry (SIPI).

De samenwerking betreft de ontwikkeling, productie en in de markt zetten van nieuwe producten. Daarnaast zal SIPI de exclusieve licentie krijgen voor Ruconest in China, meldt Pharming.

SIPI zal Pharming vooraf EUR1,26 miljoen betalen voor de samenwerking, alsmede EUR0,84 miljoen voor technologische mijlpalen gerelateerd aan Ruconest. Zodra SIPI de importlicentie van Pharming heeft ontvangen zal het bedrijf nog eens EUR0,3 miljoen aan Pharming betalen.

Ruconest is een middel voor de behandeling van acute aanvallen van erfelijke angio-oedeem, een ziekte waarbij zacht weefsel kan opzwellen.

Binnen de samenwerking is Pharming verantwoordelijk voor het verkrijgen van 'nieuwe medicijn' aanvragen van de Amerikaanse FDA en 'klinische test' aanvragen van de Europese toezichthouder EMA. SIPI is verantwoordelijk voor het verkrijgen van de 'klinische test' vergunning van de Chinese toezichthouder.

SIPI krijgt alle commerciele rechten voor nieuwe producten in China, terwijl Pharming alle wereldwijde rechten behoudt met uitzondering van China. De bedrijven betalen elkaar daarbij een royalty van 4% over de omzet van nieuw ontwikkelde producten in hun respectievelijke markten.

De eerste samenwerking betreft de gezamenlijke ontwikkeling van een C1-inhibitor. Het eerste nieuwe product waarmee de partijen gezamenlijk aan de slag gaan is Factor VIII, gericht op hemofilie A. Bij beide zal SIPI de pre-klinische ontwikkeling en productie ontwikkeling financieren.

"Deze gezamenlijke productontwikkeling met SIPI, gericht op de ontwikkeling van nieuwe 'recombinante' producten op een kostenefficiente manier, is een significante strategische prestatie en zal de toekomstige groei van Pharming opstuwen", zegt Sijmen de Vries, chief executive van Pharming.