RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Trap er niet in: 'Met bedelende Roma-kinderen is vaak niets mis'

Beeld © EPA

In verschillende Europese steden moeten Roma-kinderen gedwongen bedelen en stelen van nietsvermoedende toeristen. Waar moet je op letten, als je straks op vakantie gaat?

Thumbnail

Televisiemaker Kees van der Spek (inzet) van het programma 'Oplichters in het buitenland' deed onderzoek naar de gewiekste methodes waar Roma-kinderen vaak voor worden ingezet. Vaak moeten ze bedelen. "En daarbij doen ze alsof ze ernstig gehandicapt zijn", zegt Van der Spek. Dat zijn de kinderen niet echt. Want aan het einde van de 'werkdag' lopen ze als een kieviet. De opbrengst verdwijnt rechtstreeks in de zakken van een volwassene, die hen in de buurt opwacht.

Formulier afgepakt

Van der Spek zegt dat de Roma-kinderen ook vaak worden ingezet om nep-enquêtes af te nemen. "Ze vragen om een handtekening voor het goede doel, of vragen om een betaald bedrag. Of ze doen alsof ze zelf doof zijn en zamelen geld in voor een niet-bestaande dovenstichting." Van der Spek heeft zo'n formulier eens afgepakt van een 'doof' kind. Met het gehoor bleek ineens niet zoveel mis, zegt Van der Spek. "Ja, dan kunnen ze ineens wel schelden en horen."

"Wat ze ook doen", zegt Van der Spek, "is dat ze het formulier boven je portemonnee houden en er dan geld uittrekken. Of ze gooien een ring voor je en zeggen dat die van jou is. Dan krijg je de ring terug, maar moet je geld geven als vindersloon. Of je ziet kleine kinderen die duivenvoer verkopen. Daarbij staat dan een volwassene om de hoek die het geld int."

Samenvattend:

  • Geef niet aan bedelende kinderen, ook al lijken ze doof of gehandicapt. Het geld gaat in veel gevallen tóch naar de oplichters.
  • Ook al dringen ze aan, onderteken geen papieren op straat als je het niet vertrouwt.
  • Wees sowieso op je hoede met wegenkaarten en formulieren die plotseling worden uitgevouwen. Vaak dient het enkel als afleiding van je waardevolle bezittingen.
  • Accepteer geen spullen, die je zogenaamd verloren bent. Pas ook op met gevonden briefgeld. Zodra je het terugstopt in je portemonnee, slaan de oplichters razendsnel hun slag.
  • Gebruik altijd je gezond verstand. Een betere tip voor als je op reis gaat, is er eigenlijk niet.

Vandaag werd bekend dat de politie twee arrestaties heeft verricht in een internationaal onderzoek naar uitbuiting van Roma-kinderen. Dat onderzoek begon in 2015 in Amsterdam en leidde naar een man en vrouw in Barcelona. Ze hadden zes kinderen onder hun hoede, onder wie een baby. Het Openbaar Ministerie zegt dat honderden andere minderjarige Roma's op vergelijkbare manier worden misbruikt in Europa. De politie schat dat ten minste driehonderd kinderen op deze manier worden uitgebuit.

Mensenhandel

De Roma-kinderen die door de politie in Barcelona werden gevonden, zijn volgens de politie slachtoffer van mensenhandel. Ze verbleven onder 'erbarmelijke omstandigheden' in 'een soort junkenpand'. De politie zegt dat Roma-kinderen ook worden ingezet voor winkeldiefstal. Verder wordt vermoed dat meisjes worden misbruikt en vastgesteld is dat veel van hen op jonge leeftijd zwanger raken.

Meer op rtlnieuws.nl:
Echtpaar koopt Roma-baby voor 4000 euro