RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Dit zijn de best verdienende wielrenners in de Tour

Sagan laat een wheely zien op zijn Specialized fiets. Beeld © ANP

De Tour de France is in volle gang. Maar alleen de renners van de grote teams zullen met een gevulde portemonnee in Parijs aankomen. Voor de meeste renners is het drie weken afzien en weinig verdienen, berekenden we eerder.

Lees ook: De Tour de France is drie weken afzien en weinig verdienen

Dat betekent niet dat de rest van het peloton vrijwillig op de fiets zit. Een deel van de renners fietst tegen een minimumsalaris van zo'n 37.000 euro per jaar. Een groot verschil met de mannen die jaarlijks miljoenen verdienen.

Geletruidrager op één

Exacte bedragen worden uiteraard nooit bekendgemaakt, maar er gaan wel schattingen rond van wat renners per jaar verdienen. Bij sportmarketingbureau Triple Double hebben ze daar een beter zicht op en ze willen wel wat cijfers delen met RTL Z.

Heel verrassend is het niet, de huidige geletruidrager Chris Froome is de bestbetaalde wielrenner. Hij tekende twee weken geleden een nieuw contract bij het steenrijke Team Sky. Volgens Triple Double verdient hij nu vier miljoen euro per jaar. Dat hij de afgelopen twee jaar de Tour won zal zijn contractonderhandelingen alleen maar goed hebben gedaan.

Thumbnail

Sagan

Op plek twee staat sprinter Mark Cavendish van Team Dimension Data. Die krijgt naar verluidt 3,5 miljoen euro per jaar. Net iets meer dan Peter Sagan. Die was ooit grootverdiener bij het Tinkoff-team van de Russische miljardair Oleg Tinkov. Zijn huidige team Bora betaalt hem 3,3 miljoen euro per jaar.

Maar als we de geruchten moeten geloven, komt daar nog eens twee miljoen bij van zijn persoonlijke sponsor Specialized. De Taiwanese fietsfabrikant is maar wat blij met Sagan als uithangbord, al moet hij daarvoor wel in menig reclamefilmpje komen opdraven.

Des te pijnlijker dus dat Sagan al in de eerste week uit de Tour werd gezet, nadat hij concurrent Cavendish omverduwde tijdens een sprint. "Absoluut, zo'n sponsor wil de mooiste plaatjes en foto's van Sagan op een Specialized-fiets. Betere marketing kun je je niet voorstellen. Toch denk ik dat het qua daling van zijn marktwaarde wel meevalt", vertelt oud-wielrenner Aart Vierhouten. Hij werkt tegenwoordig als sportmarketeer voor MIR Sportmarketing.

Prof met een Rabolening

Sinds 2009 zijn de salarissen in het wielrennen met 40 procent gestegen. Dat er de afgelopen jaren heel wat is veranderd, ziet ook Vierhouten. "Toen ik in 1996 bij de Rabobank tekende, kreeg ik 35.000 gulden per jaar. Ik heb er toen een lening bijgenomen om als beroepsrenner te kunnen leven."

Hij is dan ook blij dat de wielrenbond UCI tegenwoordig het minimumsalaris heeft ingesteld voor profwielrenners. Een deel van het peloton, zeker de wat jongere renners, fietsen het hele jaar voor dat bedrag van 37.000 euro, legt Vierhouten uit. "Je moet jezelf bewijzen, maar als je groei laat zien ga je snel meer verdienen."

Thumbnail


Aart Vierhouten tijdens de Tour de France van 1998 (foto: ANP)

Volgens zijn collega Guido Klomp van Triple Double verdienen de meeste knechten in het peloton tussen de 40.000 en 100.000 euro. Bij een sprintersploeg, waar knechten de topsprinters naar voren moeten loodsen, kan dat oplopen tot 1,5 ton.

Nederlandse wielrenmiljonairs

Maar wat verdienen de huidige Nederlanders renners eigenlijk? De best betaalde Nederlandse wielrenner is Bauke Mollema, weet Klomp. Als één van de toppers uit de formatie van Trek-Segafredo verdient hij jaarlijks 1,5 miljoen euro per jaar.

Hij wordt gevolgd door Nikki Terpstra die 1,2 miljoen euro verdient bij het Belgische Quickstep. Wout Poels is de derde Nederlander die jaarlijks zes nullen bijgeschreven ziet worden. De meesterknecht van het steenrijke Team Sky zou een miljoen per jaar verdienen.

Alle andere Nederlandse renners moeten het met minder doen. De inmiddels uitgevallen Robert Gesink (Lotto-Jumbo) verdient 8 ton per jaar, Girowinnaar Tom Dumoulin (Sunweb) 7,5 ton. "Maar die gaat door de Giro zeker een sprong maken", denkt Klomp. De drie weken door Italië fietsen leverde hem aan prijzengeld al geen windeieren op.

Lotto-Jumborenner Bram Tankink zou jaarlijks 200.000 euro verdienen. Zijn teamgenoot Dylan Groenewegen 125.000 euro.