RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Nieuwe therapie hielp bij Kevin tegen oorsuizen: 'Tranen sprongen in mijn ogen'

"Aan het begin wilde ik de sessies stoppen. Het leek alleen maar heftiger te worden, maar nu voelt het juist minder." Beeld © Eigen foto

Al sinds hij zich kan herinneren, hoort Kevin een harde, constante piep. Pas sinds anderhalf jaar weet hij dat niet iedereen die piep hoort en dat hij lijdt aan tinnitus. Een nieuwe behandeltherapie, gericht op gedragsverandering, heeft effect.

Een harde constante hoge piep in je oren die harder klinkt in volle, drukke ruimtes of juist in stille omgevingen: het beïnvloedde Kevin op zo'n negatieve manier, dat het dagelijks leven voor hem soms lastig was vol te houden.

"Ik las een artikel over tinnitus en herkende me in heel veel van de symptomen", vertelt Kevin over het moment dat hij ontdekte dat hij lijdt aan oorsuizen. "Dat was zo vreemd. Sindsdien ben ik me zorgen gaan maken. Ik was bang dat ik tumoren in mijn hoofd had en ben naar de huisarts gegaan."

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe therapie tegen oorsuizen: 'Patiënten zien het leven weer zitten'

'Stilteruimte was heel heftig'

Mensen met oorsuizen hebben daar in het dagelijks leven veel last van en doen er alles aan om ervan af te komen. Tegen tinnitus is geen standaardbehandeling. Toen Kevin naar het ziekenhuis ging, kreeg hij te horen dat hij mocht deelnemen aan een nieuw behandeltraject.

In plaats van het probleem auditief aan te pakken, kreeg hij gedragstherapie. De tinnitus werd niet meer gemaskeerd, maar juist opgezocht. De situaties werden nagebootst waarin Kevin het meest last heeft van zijn tinnitus.

Zo moest hij tijd doorbrengen in een stilteruimte. "Dat was heel heftig. De eerste keer daar sprongen de tranen in mijn ogen", zegt Kevin. "Normaal gesproken zorgde ik er altijd voor dat ik muziek op had. Nu kon dat ineens niet meer en daardoor werd het aan het begin alleen maar erger."

Nieuwe behandeling tegen oorsuizen: zo werkt het

01:45

Vingers in oren

Kevin leerde manieren aan om juist op dit soort momenten meer controle te houden over zijn tinnitus. "Ik heb allerlei tools gekregen om ermee om te gaan. Nu denk ik in zo’n situatie bijvoorbeeld: het is er, maar het wordt zo weer minder. Of: het is niet schadelijk.” Door zichzelf actief te kalmeren, werd de piep uiteindelijk minder.

Ook harde geluiden zoals sirenes waren voor Kevin haast ondraaglijk. "Dan dook ik in elkaar", zegt Kevin. "Toen ze de eerste keer een bandje van sirenes lieten horen, merkte ik dat ik vingers in mijn oren wilde doen. Bij de tweede sessie ging dat al een stuk beter."

'Het voelt nu een stuk minder'

Na vier behandelingen is Kevin niet ineens wonderbaarlijk ‘genezen’. Toch heeft de therapie voor hem wel veel verschil gemaakt. "Ik ben er niet van af, de piep is er nog steeds, maar het is wel een stuk minder geworden", zegt hij. "Aan het begin wilde ik de sessies stoppen. Het leek alleen maar heftiger te worden, maar nu voelt het juist minder."

In stresssituaties merkt Kevin dat hij er weer meer last van krijgt. "Maar dan gebruik ik de tools om het weer even minder te laten worden. Ik weet nu: het is nog altijd aanwezig, maar beheersbaar."

Behandeling slaat aan

De behandeling die de Universiteit Maastricht nu met een team van audiologen en psychologen heeft ontwikkeld, is effectief. Maar liefst 85 tot 90 procent van de onderzoeksgroep ervaart een verbetering.

De Universiteit Maastricht en zorggroep Adelante zijn wereldwijd de eerste organisaties met deze behandeling. Binnenkort is behandeling ook nodig in Brabant, Utrecht en Noord-Holland. Nog beter nieuws: de methode wordt vanaf dit jaar ook vergoed.

Tineke
Lees ook:
Tineke werd woest om eet- en drinkgeluiden: 'Kon iemand wel knal voor z'n kop geven'