RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Boete voor islamitische agent die vrouwelijke collega geen hand gaf

Een islamitische politieagent die weigerde een vrouwelijke collega een hand te geven tijdens een feestje in de Duitse plaats Montabaur, moet daarvoor een boete betalen van 1000 euro. Daarnaast ondertekende hij een verklaring waarin onder meer staat dat hij voortaan geen handdrukken van vrouwen mag weigeren.

De beambte wilde zijn vrouwelijke collega in mei 2017 tijdens het feest ter ere van zijn promotie geen hand geven vanwege religieuze bezwaren. Volgens het ministerie van Justitie van de deelstaat Rheinland-Pfalz nam hij de felicitaties van de vrouw aan door een buiginkje te maken met zijn hand op zijn hart.

Teken van respect

Naast de geldboete moest de agent ook een verklaring ondertekenen waarin staat dat hij voortaan vrouwen zonder uitzondering of voorbehoud als gelijkwaardig zal beschouwen. In de verklaring staat volgens Spiegel Online ook dat hij handdrukken van vrouwen niet mag weigeren, als teken van respect voor hen en als erkenning van hun gelijkheid aan mannen. 

Het voorval zorgde in heel Duitsland voor opschudding. Zijn ontslag dreigde, maar volgens de Duitse tuchtcommissie ontliep de man dat omdat hij tot nog toe van onbesproken gedrag was. Mocht de agent zich niet aan de afspraken houden, dan vliegt hij er volgens de autoriteiten in Koblenz alsnog uit.

Nederland

In Nederland is het weigeren van handen schudden door islamitische mannen ook een onderwerp van discussie geweest. In 2015 gaf voetballer Nacer Barazite verslaggeefster Helène Hendriks van FOX Sports geen hand, waarna hij zwaar onder vuur kwam te liggen op sociale media. Ook oud-advocaat Mohammed Enait weigerde vanwege zijn geloof huwbare vrouwen een hand te geven. De gemeente Rotterdam wees hem daarom in 2006 daarom af voor een baan als klantmanager

Meer op rtlnieuws.nl: