RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Politie haalde Jos Brech in 2009 van DNA-lijst

Jos Brech. Beeld © Politie

De politie bevestigt tegenover RTL Nieuws dat Jos Brech, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, in 2009 van een lijst is gehaald van wie DNA onderzocht moest worden.

Op die lijst stonden personen die op verschillende manieren in beeld waren gekomen bij de politie tijdens het onderzoek naar de dood van de 11-jarige jongen. Jos Brech werd in augustus 1998 staande gehouden op de Brunssummerheide, waar toen onderzoek werd verricht op het plaats delict. 

In de buurt

Naast Jos Brech werden in 2009 nog meer personen van de lijst gehaald, ook andere passanten die net als Brech in de buurt waren toen het lichaam van Verstappen werd gevonden. Deze groep passanten bestond uit 45 personen. 

Uiteindelijk is van 107 personen wél DNA afgenomen. "Dit aantal was voor die tijd echt groot", zegt een woordvoerder van de politie. Voor het afnemen van DNA moet telkens toestemming verkregen worden van het Openbaar Ministerie.

'Onbegrijpelijk'

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries zegt tegen RTL Nieuws dat hij het 'onbegrijpelijk' vindt dat Jos Brech destijds van de lijst is geschrapt. "Ik kan me niet indenken waarom je deze naam eraf streept", zegt hij. "Ik ben er gebrand op om te weten: wie heeft dat gedaan en met welke overweging? Ik kom niet verder dan dat het van uit een soort efficiency is gebeurd. Zo van: 'Laten we niet te veel nodeloze kosten maken, deze man was waarschijnlijk gewoon een passant. Dit kost tijd, geld en moeite. Laten we dat niet doen'."

Een verkeerde afweging, blijkt nu. "Anders was de zaak in 2009 opgelost geweest." Volgens De Vries willen ook de ouders van Nicky Verstappen, Berthie en Peter, weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. "Zij willen hier ook antwoorden op hebben."

Zo reageerde Peter R. de Vries:

Vermist

Uiteindelijk is het DNA van Jos Brech toch bij de politie terechtgekomen. Eind 2017 werd Brech in het DNA-verwantschapsonderzoek door de politie benaderd vanwege het 1-op-1 DNA-afname traject. Hij gaf geen gehoor aan die oproep. Sterker nog: hij verdween, naar verluidt vertrok hij naar de Vogezen. Daarop werd hij als vermist opgegeven.

In het kader van de vermissingszaak zijn toen door een ander politieteam buiten Limburg persoonlijke goederen van Jos Brech voor DNA-onderzoek ingezonden naar het NFI. Daarnaast heeft het onderzoeksteam Nicky Verstappen ook persoonlijke spullen van de man naar het NFI gezonden. Er werd door het onderzoeksteam ook DNA van twee verre verwanten van de man ingestuurd. 

Op 8 juni van dit jaar berichtte het NFI dat de DNA-profielen uit het vermissingsonderzoek en het onderzoek Nicky Verstappen en de profielen van de verre verwanten van de man overeenkwamen met de verdachte sporen op de kleding van Nicky Verstappen.

Politie heeft opsporingsbericht in 5 talen verspreid:

Meer op rtlnieuws.nl:
'Brech vertelde politie in 2001 al dat hij in therapie was voor zedendelict'