RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Ondernemen

AFM dreigt Vastgoed Nederlands-directeur Simon Raedts met dwangsom

Simon Raedts (printscreen YouTube)

Vastgoedfonds Nederland-directeur Simon Raedts zakt steeds verder weg in de problemen. Na een faillissement van twee fondsen afgelopen zomer, onderzoekt ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of Raedts het geld van beleggers überhaupt wel heeft geïnvesteerd.

Dat blijkt uit een persbericht dat de AFM deze week uitbracht en waarover Quote berichtte. De AFM startte begin 2018 een onderzoek naar Vastgoedfonds Nederland, zo valt te lezen in het besluit, en vraagt al vanaf eind maart 2018 om de aanbieding van obligaties.

'Gedoe met computer' 

Een jaar later meldde zich een belegger bij de AFM, die vertelde geen rente te hebben gekregen en ook geen informatie ontving over de besteding van gelden. Daarop zette de AFM meer druk op het onderzoek, maar informatie kreeg ze niet.

Op 30 augustus 2019 had Raedts na lang heen en weer mailen alle opgevraagde informatie nog niet aangeleverd, naar eigen zeggen door gedoe met zijn computer en foutmeldingen bij het mailen.

Aangiftes
Lees ook:
Aangiftes en financieel gegoochel: Vastgoedfonds Nederland onder vuur

Vervalste mail

Op dat moment was al het faillissement uitgesproken over twee fondsen van Vastgoedfonds Nederland. Tijdens een van de zittingen gaf Raedts toe een e-mail van de SNS Bank te hebben vervalst.

Ook de AFM gelooft niet dat de printscreens die Raedts aan hen leverde, kunnen kloppen: "Vooral omdat deze plaatjes lijken te slaan op een inbox, in plaats van verzonden items." Ook waren bijlagen incompleet of niet meegezonden.

Weldoener onder jetsetters

Raedts was de afgelopen jaren een graag geziene verschijning in het Amsterdamse jetsetleven en presenteerde zichzelf als weldoener, onder meer door zijn betrokkenheid bij Dance4Life, Founders Carbon Network (fCn) en als voorzitter van Bevrijdingspop Haarlem.

Met Vastgoedfonds Nederland beloofde hij beleggers panden te kopen, die te verhuren en ze na zeven tot tien jaar met winst te verkopen. Deelnemende beleggers konden daarbij een winstrendement van 6,2 procent per jaar verwachten.

'Leven op te grote voet' 

Obligatiehouders trokken aan de bel nadat beloofde rendementen uitbleven. RTL Z ontdekte dat er meer schuldeisers waren, waaronder reserveringsbureau PearlCard B.V. dat bijvoorbeeld kaartjes voor Ajax-Tottenham Hotspur regelde.

"Er is een duidelijk patroon waarneembaar: Vastgoedfonds (lees: Simon Raedts) leeft op (te) grote voet en doet zich voor als een kredietwaardige partij. Zodra zij wordt aangesproken op betaling van haar schulden, belooft zij die zo snel mogelijk te voldoen, maar doet zij dat vervolgens niet," zo stond in het verzoekschrift van de faillissementsaanvraag van een van de vastgoedfondsen.

Juwelier en horeca

Eenzelfde levensstijl komt ook naar voren uit het besluit van de AFM. Het geld dat Raedts binnenkreeg werd besteed aan een juwelier (22.000 euro), een Amsterdamse voetbalclub (24.000 euro), een attractiepark in de buurt van Parijs (3.000 euro) en de horeca (minstens 15.000 euro).

Ondertussen is in het Kadaster geen aangekocht onroerend goed op naam van het desbetreffende vastgoedfonds te vinden. Volgens Raedts is het allemaal een misverstand en gebruikte hij de bankrekening ook voor privé-uitgaven, omdat banken liever geen zaken deden met mensen uit de vastgoedsector.

Eerder verwierp hij tegenover RTL Z dat hij een luxe levensstijl zou leiden: "Ik woon gewoon in een huurhuis." Wanneer Raedts niet snel over de brug komt met informatie over de bestede investeringen, legt de AFM een dwangsom moet 5.000 euro per dag op, met een maximum van 50.000 euro.