Direct naar artikelinhoud

Links verbond Rotterdam klapt uit elkaar: GroenLinks en PvdA zeggen samenwerking met Nida op

GroenLinks en PvdA in Rotterdam hebben maandag de samenwerking met de islamitische partij Nida opgezegd. De partijen vinden dat er geen plaats meer is voor Nida in een verbond met linkse partijen vanwege een omstreden tweet uit 2014 waarin het zionisme gelijk werd gesteld met Islamitische Staat (IS).

Gemeenteraadslid Nourdin el Ouali van partij NIDA tijdens een debat van de Rotterdamse gemeenteraad.Beeld anp

Volgens lijsttrekker Judith Bokhove van GroenLinks werd besloten de samenwerking op te zeggen omdat Nida maandag onvoldoende afstand had genomen van de in haar ogen 'verwerpelijke tweet'.

GroenLinks en PvdA waren samen met de SP onder de naam Links Verbond een samenwerking aangegaan met de partij met een islamitische signatuur. 'Ik heb geen vertrouwen meer in de opstelling van NIDA', aldus Bokhove op Twitter. 'Daarmee is wat mij betreft geen plaats meer voor Nida in ons verbond.' De SP zegt door te willen gaan met de samenwerking met Nida.

Eerder op de dag zei een woordvoerder van Nida nog, na overleg van het Links Verbond, dat de samenwerking zou worden voortgezet. In het weekeinde had de PvdA al afstand genomen van de tweet. 'Dit is onbegrijpelijk', aldus PvdA-lijsttrekker Barbara Kathmann. 

PvdA, SP, GroenLinks en Nida besloten in februari samen te werken in het Links Verbond. De partijen zeiden hiermee een alternatief te willen bieden voor het rechtse beleid in Rotterdam van de afgelopen jaren. De vier partijen spraken af samen te werken in een nieuw college mochten ze bij de verkiezingen de meeste stemmen halen.

'Wij zeggen #Zionisme = #ISIS', schreef Nida in augustus 2014 op Twitter, met daarbij een lijst argumenten om die stelling kracht bij te zetten. Zo zouden volgens de partij zowel Israel als Islamitische Staat illegale staten zijn, religie als excuus gebruiken en onschuldige burgers terroriseren.

Twitter bericht wordt geladen...

Nida verdedigde de tweet maandag. De partij zei dat de tweet 'bewust provocatief' was en dat de 'de vrijheid van meningsuiting niet slechts geldt voor meningen die welgevallig zijn'.

Televisieprogramma Nieuwsuur duikelde de tweet zondag op en besteedde er aandacht aan in de uitzending. De Rotterdamse PvdA reageerde direct fel. Op Twitter schreef Kathmann dat de stelling van Nida niet door de beugel kon. De landelijke SP-leider Lilian Marijnissen toonde zich verbaasd dat haar Rotterdamse afdeling samenwerkte met Nida.

De partij zei dat de tweet 'bewust provocatief' was

'Ik zou zelf die keuze niet gemaakt hebben', zei ze. 'Nida is een partij is die zich baseert op de islam, die zegt dat religie een prominentere plek in de samenleving moet krijgen. Dat vinden wij als SP niet. We vinden scheiding van kerk en staat heel belangrijk.'

Nida verdedigde tegenover Nieuwsuur de tweet. 'De provocatieve tweet moet gelezen en begrepen worden in de context van de maatschappelijke discussie op dat moment', aldus de partij. Gewezen werd op de oorlog in Gaza. Volgens Nida was er geen enkele aanleiding om de tweet alsnog te verwijderen.

'De tweet van NIDA kwam een dag nadat het ministerie van Justitie een ambtenaar had geschorst na haar tweet over IS', betoogde de partij. 'NIDA stelde deze tweet op als het ware een steunbetuiging aan het vrije woord, vandaar #vrijheidvanmeningsuiting. De rechter heeft overigens later de ambtenaar ook gelijk gegeven in een rechtszaak over dit (onterecht gebleken) ontslag.'

We vinden scheiding van kerk en staat heel belangrijk
Lilian Marijnissen, SP-leider