Direct naar artikelinhoud

Nederland krijgt er waarschijnlijk een nieuwe prins bij - hij heet Hugo en is al 21 jaar oud

De officieuze kleinzoon van prinses Irene doet wat vanaf zijn geboorte al werd gevreesd: hij eist de achternaam en daarmee de adellijke titels en verdere erfaanspraken van zijn vader Carlos op.

Hugo Klynstra, geboren op 20 januari 1997, is het eerste achterkleinkind van prinses Juliana en prins Bernhard. Op deze foto is hij vijftien jaar oud.Beeld André Evers

Krijgt de koninklijke familie er een nieuwe Koninklijke Hoogheid bij? Over die vraag buigt de Raad van State zich maandag en de kans is groot dat het antwoord bevestigend zal zijn. Hugo Klynstra won een eerdere rechtszaak van zijn vader, prins Carlos - oudste zoon van prinses Irene -, en zal zich naar verwachting voortaan Zijne Koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme mogen noemen.

Nieuwe generatie

Ingewikkeld? Zeker, maar het valt uit te leggen. Hugo Klynstra werd geboren op 20 januari 1997, als zoon van de alleenstaande Brigitte (roepnaam Gitte) Klynstra uit Hummeloo, toen 38 jaar. Zijn vader is prins Carlos de Bourbon de Parme, op dat moment 26. Hij is het eerste kind van prinses Irene - jongere zus van prinses Beatrix - en de Spanjaard prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme (overleden in 2010).

De komst van de kleine Hugo lijkt aanvankelijk de aankondiging van een nieuwe generatie in de Oranje-familie. Hij is het eerste achterkleinkind van prinses Juliana en prins Bernhard, dan nog in leven. Kink in de kabel: Carlos en Gitte zijn weliswaar jeugdvrienden, maar ze zijn niet getrouwd en wonen niet samen. De baby blijkt een wens van Gitte.

De geboorte wordt stilgehouden, maar lekt na bijna twee maanden uit via De Telegraaf. Carlos laat in een verklaring weten dat het 'een eigen, zelfstandige beslissing van Brigitte was om moeder te worden', een beslissing die hij zei 'volledig' te respecteren. Hij betwist niet dat hij de vader is, maar erkent het kind niet. Hij verklaarde ook dat het 'uitgesloten' was dat er 'een familierechtelijke betrekking' tussen hem en het kind zou komen.

Prins Carlos arriveert met zijn vrouw Annemarie bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander.Beeld anp
Ik heb vernomen dat Hugo Klynstra een dergelijk verzoek heeft ingediend. Dat verzoek is op mijn initiatief nu onderwerp van een procedure
Prins Carlos in 2015 tegen The Post Online

Erkenning

Op verzoek van de moeder legt de rechtbank het vaderschap na twee jaar vast. Gitte wil niet dat de vader zich nog met de opvoeding bemoeit, waarover Carlos later zegt dit te hebben betreurd. Hij draagt wel financieel bij.

Carlos kan geen aanspraak maken op de Nederlandse troon, omdat zijn moeder in 1964 trouwde zonder toestemming van het Nederlandse parlement en daarmee uit de lijn van erfopvolging viel. Hij is in de Nederlandse adel ingelijfd als prins en Koninklijke Hoogheid. Aanspraak op de Spaanse troon maakt hij nog wel, als hoofd van het Huis Bourbon-Parma - een aanspraak die in Spanje niet wordt erkend. Hij voert tevens de in Nederland niet-erkende titel hertog van Parma en Piacenza.

Waar kenners van het recht Carlos van meet af aan voor waarschuwen, gebeurt in 2015 als Hugo 18 is geworden: hij zoekt erkenning en eist de achternaam (en daarmee adellijke titulatuur en verdere erfaanspraken) van zijn vader op. Toenmalig minister Ard van der Steur (Justitie) kent in september 2015 het verzoek toe.

Koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde.Beeld anp

Neef van de koning

Prins Carlos Javier Bernardo (1970) is een volle neef van koning Willem-Alexander (1967). Behalve van twee dochters is Carlos vader van twee zonen: Carlos Hugo Roderik Sybren (1997) en Carlos Enrique Leonard (2016). In september 2016 was koning Willem-Alexander aanwezig bij de doop van de jongste Carlos in Parma (Italië). Hij is een van de peetouders.

'Verdrietige achtergrond'

Carlos dient daarop een bezwaarschrift in. Aan The Post Online laat hij eind 2015 weten: 'Ik heb vernomen dat Hugo Klynstra een dergelijk verzoek heeft ingediend. Dat verzoek is op mijn initiatief nu onderwerp van een procedure. Het gaat om een persoonlijke aangelegenheid met een voor mij verdrietige achtergrond.'

Maar Van der Steur verklaart in maart 2016 het bezwaar ongegrond. De ministeriële beschikking moet dan worden omgezet in een Koninklijk Besluit, voordat de naamswijziging definitief is en niet meer vatbaar voor beroep. Ook dat probeert Carlos te voorkomen, door een procedure aan te spannen bij de rechtbank in Den Haag. Die verliest hij in november 2016. Carlos' dynastieke bezwaar dat de naamswijziging niet past binnen de regels van het Huis Bourbon-Parma, vindt de rechter een particuliere aangelegenheid die niet onder Nederlands recht valt.

Naamswijziging

In publicaties van de Nederlandse Adelsvereniging komt deze uitspraak niet als een verrassing. De bepaling voor naamswijziging in de Nederlandse wet, zeker indien aangevraagd binnen drie jaar na de 18de verjaardag, is dwingend opgesteld: 'Op verzoek van een meerderjarige wordt zijn geslachtsnaam gewijzigd.' Het ligt daarom volgens experts niet voor de hand dat de Raad van State nu in het door Carlos aangetekende finale beroep anders zal beslissen.

In 2010 trouwde Carlos met journalist Annemarie Gualthérie van Weezel. Het paar heeft drie jonge kinderen: Luisa, Cecilia en, jawel, Carlos. Koning Willem-Alexander is diens peetvader. 

De zitting bij de Raad van State vindt plaats achter gesloten deuren. De uitspraak van de Raad wordt wel openbaar gemaakt.

Aanvulling: in een eerdere versie van dit artikel meldden we dat Brigitte Klynstra in 2010 op 51-jarige leeftijd is overleden. Dit klopt niet. We bieden de betrokkenen hiervoor onze excuses aan.  

Naamswijziging

Prinses Irene: diep gekwetst door biografie over Juliana

'Het doet me echt pijn.' Zo reageerde prinses Irene eind 2016 op het toen net boek over haar moeder van socioloog Jolande Withuis, de biografie Juliana: Vorstin in een mannenwereld. 

De eerste wetenschappelijke biografie over Juliana schetste een ontluisterend beeld. Het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard was nog veel slechter dan tot nog toe bekend was.