Direct naar artikelinhoud

'Productie elektrische auto stuk vervuilender'

Een elektrische auto mag wel minder broeikasgas uitstoten, de productie ervan vergt twee keer zoveel energie als die van conventionele auto's, staat in een Noorse studie.

Een chemicus toont een emmer pekel bij een fabriek in Uyuni in Bolivia. De winning van lithium, dat in batterijen voor elektrische auto's zit, leidt tot veel verzuring.Beeld afp

Elektrische auto's zijn gemeten over hun hele levensduur vuiler dan benzine- en dieselauto's. De uitstoot van broeikasgassen is wel lager, blijkt uit een Noorse studie.

De productie van elektrische auto's blijkt een stuk vervuilender dan die van auto's met een verbrandingsmotor. Met name de fabricage van de accu legt een groot beslag op het milieu, schrijven de auteurs van de Technische Universiteit in Trondheim in een vrijdag verschenen studie.

Verzuring
Tijdens het rijden zijn elektrische auto's wel schoner dan gewone auto's, doordat er geen vervuilende stoffen uit de uitlaat komen, maar ze verschuiven veel problemen van de steden naar verder gelegen oorden. In de accu's zitten stoffen als lithium, nikkel, koper en aluminium, waarvan de winning met veel verzuring en grondwatervervuiling gepaard gaat. Omdat de stroom die de auto's gebruiken voor een flink deel uit de steenkool- en bruinkoolcentrales komt, moet ook het afval van de kolenmijnen worden meegerekend in het milieueffect. Er komen drie tot vier keer zo veel toxische stoffen vrij als bij auto's met een verbrandingsmotor, stellen de auteurs. Ook het gebruik van schaarse metalen is drie keer zo hoog als bij conventionele auto's.

De productie van elektrische auto's vergt twee keer zo veel energie als die van benzine- en dieselauto's. Dat levert dus twee keer zo veel broeikasgassen op. In hoeverre die uitstoot tijdens het gebruik wordt goedgemaakt, hangt sterk af van de herkomst van de elektriciteit waar de auto's op rijden. Als de stroom vooral van steenkool, bruinkool of olie afkomstig is, is het volgens de auteurs 'contraproductief om het gebruik van elektrische voertuigen aan te moedigen'. Dat geldt onder meer voor China, waar zeker 80 procent van de stroom afkomstig is van steenkool.

In Europa, met zijn gascentrales, kerncentrales en wind- en waterstroom, steekt de broeikasgasuitstoot van elektrische auto's wel gunstig af bij auto's met een verbrandingsmotor. De klimaatwinst hangt af van het aantal kilometers dat ermee wordt gereden: als de auto's 150 duizend kilometer halen, stoten ze 10 tot 24 procent minder broeikasgassen uit, bij 200 duizend kilometer is dat 17 tot 29 procent.

Niet afschaffen
Ondanks de bezwaren is er geen reden elektrische auto's af te schrijven, zegt Bettina Kampman van onderzoeksbureau CE Delft, die vorig jaar ook een levenscyclusanalyse van de elektrische auto maakte. 'Die toxiciteit is inderdaad een probleem, maar dat moet je met regelgeving kunnen indammen', zegt zij. 'Het is makkelijker de elektrische auto te vergroenen dan de brandstoffen van een gewone auto.' Kampman stelt dat het zinvol is niet naar de huidige herkomst van de stroom te kijken, maar naar de mix in bijvoorbeeld 2030. 'Dan pas rijden er veel elektrische auto's rond en komt er veel meer stroom uit hernieuwbare bronnen.'

De onderzoekers willen evenmin af van de elektrische auto, maar schrijven dat de stimulering daarvan gepaard moet gaan met verhoogde aandacht voor de mijnbouw van de benodigde metalen en een vergroening van de stroomopwekking.