Direct naar artikelinhoud

Brits paspoort na Brexit? Rutte: prima, maar dan wel Nederlands paspoort inleveren

Nederlanders die de Britse nationaliteit aanvragen om na de Brexit in Groot-Brittannië te kunnen blijven, moeten dan hun Nederlandse paspoort inleveren. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) laten weten in reactie op de door 22 duizend mensen ondertekende petitie 'Eens Nederlander, altijd Nederlander'.

Premier Mark Rutte ontvangt minister-president Theresa May van het Verenigd Koninkrijk voor een kennismakingsbezoek.Beeld anp

De petitie vraagt om versoepeling van de Nederlandse wet over het dubbele paspoort. 'Het tegengaan van een dubbele nationaliteit is voor dit kabinet nog steeds uitgangspunt', schreef Rutte in een e-mail aan Eelco Keij, de initiatiefnemer van de petitie.

De Brexit is de aanleiding voor het verzoek van de Nederlandse expats om de regels te versoepelen. De ondertekenaars van de petitie wonen niet allemaal in Groot-Brittannië, maar zij die dat wel doen verkeren in onzekerheid over wat de consequenties voor hen zijn als hun thuisland in maart 2019 uit de Europese Unie stapt. Het aannemen van de Britse nationaliteit kan een eind maken aan die onzekerheid, maar dan verliezen ze onmiddellijk hun Nederlandse nationaliteit.

Strenge Nederlandse regels

Rutte wijst de initiatiefnemers van de petitie op een campagne die in juni begon om voor het automatische verlies van het Nederlanderschap te waarschuwen. De belangrijkste uitzondering is als een Nederlander de nationaliteit van zijn of haar buitenlandse partner aanvraagt. 'U kunt de Nederlandse nationaliteit waarschijnlijk behouden', is dan de boodschap in de voorlichtingscampagne. Versoepeling van de regels rondom het dubbele paspoort ligt gezien de huidige samenstelling van de Tweede Kamer niet voor de hand.

In zijn reactie rept de premier niet over de Brexit. De onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de EU gaan onder meer over een voor beide kanten aanvaardbare regeling voor EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen en Britten die in een van de 27 (resterende) EU-landen verblijven. Er wonen en werken naar schatting 1 miljoen Nederlanders in het buitenland, van wie 100 duizend in het Verenigd Koninkrijk.

De in verhouding met EU-landen als Duitsland, Denemarken, Zweden en België strenge Nederlandse regels zijn vooral gericht op buitenlanders die naar Nederland komen. De politiek heeft ervoor gekozen dat het de integratie bevordert als zij kiezen voor één paspoort. Het zou volgens het kabinet inconsequent zijn als omgekeerd Nederlanders in het buitenland twee of meer paspoorten mogen hebben.

De huidige wet vertolkt een ouderwets uitgangspunt. Het schaadt de belangen van Nederland, dat zich positioneert als toekomstgericht land met sterke internationale banden
Eelco Keij
Britse paspoorten.Beeld epa

Ouderwets uitgangspunt

'Wij benadrukken dat deze petitie enkel is bedoeld voor de bestaande Nederlanders, en níet voor buitenlanders die naar Nederland komen', reageert petitie-initiatiefnemer Keij. Hij vindt 'dat de huidige wet een ouderwets uitgangspunt vertolkt'. Keij: 'Het schaadt de belangen van Nederland, dat zich positioneert als toekomstgericht land met sterke internationale banden, zowel op handelsgebied, cultureel gebied als politiek gebied.' Volgens Keij zorgt het 'krampachtig vasthouden aan één nationaliteit' louter voor 'verliezers'.

Keij krijgt uit de hele wereld steun voor zijn initiatief van Nederlanders in het buitenland. Eén van hen merkt op dat Nederlanders met een migratieachtergrond wel twee paspoorten mogen hebben, ondanks het Nederlandse uitgangspunt dat een dubbele nationaliteit zoveel mogelijk vermeden moet worden. Een expat uit Nieuw-Zeeland vraagt aan Keij of deze 'discriminatie van geboren Nederlanders ten opzichte van hen die kiezen voor het Nederlanderschap' geen grond is voor een juridische procedure. 'Dat zou een kostbaar en langdurig proces zijn', reageert Keij. 'En moet worden aangespannen door een direct belanghebbende.'