Direct naar artikelinhoud

Oud-basketballer Rodman weer naar Noord-Korea 'om iets gedaan te krijgen'

De voormalige Amerikaanse basketbalster Dennis Rodman komt vandaag in Noord-Korea aan voor een onverwacht bezoek. Het bezoek van Rodman, een van de weinige Amerikanen die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben ontmoet, wordt in verband gebracht met vier Amerikanen die Pyongyang vasthoudt. Ook komt het op een moment dat de relatie tussen beide landen zeer gespannen is vanwege de Noord-Koreaanse raketlanceringen.

Rodman tijdens een tussenstop in Peking.Beeld AFP

Rodman wilde niet zeggen of hij met president Trump of de Amerikaanse regering had gesproken over zijn bezoek.

Sinds 2013 is hij vier keer groots onthaald in Noord-Korea door Kim Jong-un. Rodman noemde zijn bezoeken toen 'basketbaldiplomatie'. De Noord-Koreaanse leider is naar verluidt een grote basketballiefhebber. 'Ik ben er zeker van dat hij gelukkig zal zijn dat ik hier ben om te proberen iets gedaan te krijgen wat we allebei nodig hebben', aldus de voormalige NBA-ster tijdens een tussenstop in Peking over Trump. Hij zei echter  dat de kwestie van de gevangen Amerikanen 'op dit moment niet mijn doel is'. 

Onder de Amerikanen die Noord-Korea gevangen houdt, zijn twee medewerkers van een universiteit in Pyongyang, een student en een zakenman. Ze zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen voor lichte vergrijpen. Zo werd een van hen veroordeeld omdat hij ergens een politiek spandoek had weggenomen.

Dennis Rodman en Kim Jong-un tijdens een basketbalwedstrijd in Pyongyang in maart 2013.Beeld AFP

Spanningen

Rodman is een voormalige deelnemer aan Trumps vroegere tv-programma Celebrity Apprentice. Hij heeft een goede relatie met Trump. De miljardair sprak in 2013 positief over een van Rodmans bezoeken aan Pyongyang omdat het de spanningen met Noord-Korea kon helpen verminderen. Rodman sprak in 2015 zijn steun uit voor Trumps presidentskandidatuur. 

Een Amerikaanse staatssecretaris die op bezoek is in Tokio, Thomas Shannon, zei echter dat Rodmans bezoek een privéreis is en dat hij Noord-Korea bezoekt ondanks een reiswaarschuwing voor het land. Shannon: 'Wij zijn op de hoogte van zijn bezoek en wij hopen dat het goed met hem gaat. Maar wij hebben een reiswaarschuwing uitgebracht zodat Amerikanen, voor hun eigen veiligheid, niet afreizen naar Noord-Korea.' In de entourage van Rodman is hoogleraar Joseph Terwilliger, die de basketballer ook vergezelde tijdens zijn eerdere reizen naar Noord-Korea.

Voor Rodmans bezoeken rolden de Noord-Koreanen steeds de rode loper uit. Hij kan het goed vinden met Kim Jong-un, die hij 'een goede kerel' noemde. In 2014 organiseerde Rodman een basketbalwedstrijd met Noord-Koreanen waaraan ook andere voormalige NBA-spelers deelnamen. Rodman zong toen de Noord-Koreaanse dictator 'Happy Birthday' toe in een vol stadion. Ook maakte hij een buiging voor Kim.

Rodman en Kim omhelzen elkaar in februari 2013 bij een diner in de Noord-Koreaanse hoofdstad. De NBA-ster heeft de mensenrechtenschendingen in het land tijdens zijn bezoeken nooit veroordeeld.Beeld AFP

Dwangarbeid

Tijdens dit bezoek aan het land wekte hij de suggestie dat een Amerikaanse missionaris die toen gevangen werd gehouden dit aan zichzelf had te danken. De Amerikaan Kenneth Bae zat toen al sinds 2012 vast. Hij was veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid. 

Rodman bood later zijn excuses aan voor zijn uitlatingen. Hij werd ook bekritiseerd omdat hij zich tijdens zijn reizen naar Noord-Korea niet uitliet over de mensenrechtensituatie in het land. 'Het spijt mij wat er gebeurt in Noord-Korea, sommige zaken', was het enige wat hij ooit zei in 2014 in een interview met CNN. Hij zei niet wat hij bedoelde met 'sommige zaken'.