Direct naar artikelinhoud

Kolencentrale draait door aan Waddenzee

Na zeven jaar juridisch getouwtrek mag de nieuwe kolencentrale in de Groningse Eemshaven definitief blijven draaien. Op volle kracht kan de centrale van RWE/Essent 2,5 miljoen huishoudens stroom geven. De keerzijde is een co2-uitstoot vergelijkbaar met 3,5 miljoen personenauto's.

Een schip van Greenpeace bij de kolencentrale in de Eemshaven.Beeld anp

Natuur & Milieu, Greenpeace en een aantal Duitse gemeenten probeerden de kolencentrale aan de Waddenzee te blokkeren bij de Raad van State. Die besloot woensdag dat de centrale open mag blijven.

Een laatste strohalm voor de opponenten was een beroepsprocedure tegen de natuurvergunning. In een tussenvonnis verklaarde de Raad van State in april 2014 al een deel van de milieubezwaren ongegrond. De uitstoot van stikstof en kwik door de kolencentrale en de milieubelasting voor de natuurgebieden Lieftinghsbroek en Drouwenerzand moesten verder worden onderzocht. Bureau Arcadis concludeert nu dat de milieubelasting van RWE/Essent niet noemenswaardig is in verhouding tot de bestaande vervuiling.

Aanpassing van de kwiknorm

Eerder leken de milieuorganisaties succesvol in het weren van de kolencentrale. In 2011 werden twee vergunningen vernietigd, omdat er onvoldoende bekend was over de uitstoot, de lichtval op de Waddenzee en de gevolgen van de lozing van opgewarmd koelwater voor vissen en waterplanten. In 2012 werden nieuwe vergunning verleend, waartegen de milieuorganisaties hun laatste beroep aantekenden. Juridische stappen tegen de huidige vergunning zijn niet meer mogelijk. De enige route die de kolencentrale nog kan inperken, is een aanpassing van de kwiknorm. De huidige norm is volgens Natuur & Milieu 'niet meer van deze tijd'.

De kolencentrale mag nu 95 kilo kwik in de lucht lozen en 1,4 kilo kwik in het water. De Waddenvereniging, Greenpeace en Natuur & Milieu klagen daarover in een brief aan de provincie Groningen en Rijkswaterstaat. 'Als daaraan geen gehoor wordt gegeven, overwegen we naar de rechter te stappen', zegt woordvoerder Geertje van Hooijdonk van Natuur & Milieu.

De enige route die de kolencentrale nog kan inperken, is een aanpassing van de kwiknorm

Uitgesloten

Een sluiting van de centrale lijkt uitgesloten, omdat de huidige natuurvergunning geldt voor onbepaalde tijd. Een aanpassing van de kwiknorm kan RWE/Essent wel dwingen tot minder uitstoot, aangepast op de eventuele nieuwe maatstaf. Natuur & Milieu zal de strijd tegen de kolencentrales hoe dan ook niet staken. Van Hooijdonk: 'Nederland moet geloven aan minder kolencentrales.'

De centrale draaide overigens al vanaf mei dit jaar en heeft een maximale capaciteit van 1600 megawatt, Volgens RWE/Essent is het niet de bedoeling de centrale altijd op volle kracht te laten stoken, 'tenzij de duurzame stroom via wind- en zonne-energie een dip heeft'. Naast kolen wil Essent bij de Eemshaven in de toekomst ook energie opwekken met biomassa. 'We werken toe naar een duurzame vorm', aldus een woordvoerder.

Naast kolen wil Essent bij de Eemshaven in de toekomst ook energie opwekken met biomassa

Lees ook

Geselecteerd door de redactie