Direct naar artikelinhoud
Opinie

Carine Crutzen: 'Beste Halbe Zijlstra, schrijf een liefdesbrief'

De sector Kunst & Cultuur is als het kind dat voortdurend moet bewijzen dat het de liefde van zijn ouder waard is, constateert Carine Crutzen. Ze daagt Halbe Zijlstra uit een liefdesbrief te schrijven aan dat kind.

Acteur Daan Schuurmans tijdens de uitvoering van het toneelstuk King Lear van William Shakespeare door Het Toneel Speelt.Beeld ANP

Beste Halbe Zijlstra,

In televisiedebatten maken lijsttrekkers elkaar uit voor leugenaar en vliegen percentages en cijfers ons om de oren. Waar de cijfers voor staan, komt nauwelijks aan bod. Inhoud verzuipt in een brij van woorden.

We hunkeren naar iemand die met verve een visie bepleit die raakt aan wat ons mensen drijft. Iemand die groot durft te denken en niet bang is voor de peilingen van Maurice de Hond en de vaak pietluttige vragen van journalisten. Politici zijn verworden tot poppen in een tv-format. Oppervlakkigheid heerst.

Dit alles heeft mijns inziens te maken met zaken waar politici in debat het bij voorkeur niet over hebben: willen wij een leven met weinig ruimte voor wijsbegeerte, muziek, taal en expressie? Willen we in de strijd om welvaart ons welzijn verwaarlozen en dit tot een zaak maken van later zorg?

Uw partij wil de rol van de overheid kleiner maken en daar ben ik het als liberaal denkend mens mee eens. Maar een rol in ons aller belang zal en moet de overheid wel blijven spelen.

Kunst & Cultuur is in ons aller belang en heeft net als andere pijlers in de samenleving recht op verdediging door de regering. Maar van de sector wordt momenteel verwacht dat zij haar eigen noodzaak formuleert, als een ondergeschoven kind dat zijn ouder moet bewijzen dat het diens liefde waard is.

U en ik zijn het niet eens over de hoogte van de bezuinigingen op Kunst & Cultuur. Ik ga u niet om snoepjes vragen. Beschaving zal ook overleven op water en brood. Wat ik wel vraag is visie en inhoud, een vurig pleidooi voor creativiteit, een hartstochtelijk duel om de liefde, uw liefde.

Ik daag u hierbij uit om als VVD-politicus en staatssecretaris van Cultuur een lofzang te houden op de kunst, een liefdesbrief  te schrijven - zonder bezuiniging - aan het kind dat aan u is toevertrouwd.

Carine Crutzen is actrice, regisseur en docent aan de Toneelacademie Maastricht.

Elke donderdagmiddag op Volkskrant.nl: de openingszetten van de nieuwe opinierubriek #HetDuel, waarin twee interessante auteurs in briefvorm de degens kruisen. De uitgedaagde reageert telkens op de vrijdagochtend in de papieren versie van de Volkskrant. En natuurlijk publiceren we die reactie daarna ook op de site.

Actrice Carine Crutzen.Beeld Janey van Ierland